Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 17:56 - ДСБ номинира Светослав Малинов за кандидат-президент
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1241 Коментари: 0 Гласове:
5



Ръководството на ДСБ номинира днес за кандидат-президент Светослав Малинов, който е бил предложен от лидера на партията Иван Костов. На състоялата се по-рано през деня среща между СДС и ДСБ явно не е постигнато съгласие около предложената от "Раковски" 134 кандидатура на Румен Христов за поста.

Двете партии са се споразумели да изработят правила за провеждането на отворени вътрешни избори на Синята коалиция за излъчване на общи кандидати за столичен кмет и президент. При тях право да гласуват практически ще имат всички български граждани, а не само членовете на двете партии.

Източници от ДСБ съобщиха пред "Дневник", че ще настояват за възможността и за онлайн гласуване.

Светослав Малинов е роден през 1968 г. в град Дупница, но израства в Бургас. Завършил е политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и политически науки в Университета в Йорк (Великобритания). Специализирал е в Норвегия, Италия, САЩ и Великобритания. Доктор на науките и преподавател в Софийския университет. Главен редактор на списание "РАЗУМ". Член на Националното ръководство на ДСБ /2005–2007/. Народен представител в ХL Народно събрание. Владее английски и немски език. Женен, с три деца.


СДС предложи Румен Христов за президент
Националният съвет на СДС избра зам.-председателя на партията Румен Христов за кандидат за президент вчера. Христов победи евродепутата и бивш лидер на СДС Надежда Нейнски. Резултатите от тайното гласуване не бяха обявени, но според политици разликата между двамата е била голяма.

Кандидатурата на Христов ще бъде предложена на ДСБ, за да се излъчи общ претендент на "Синята коалиция" за президентския вот през есента. Ако коалиционният партньор не одобри, предпочитаният от ДСБ кандидат и Румен Христов ще отидат на вътрешни избори на 15 май. Очакванията в СДС са за такава развръзка. Вчера от ДСБ запазиха мълчание. Двете партии започват преговори от днес.

"Нямам проблем да участвам и с Костов на открити избори, те са отделна формация и имат право да излъчат свой кандидат", обяви Христов. Председателят на СДС Мартин Димитров го определи като боец, който не се предава лесно и води битката докрай.

Христов вече е участвал във вътрешни избори в СДС - той загуби от Мартин Димитров битката за лидерския пост в края на 2008 г. Тогава беше сочен за близък до ДПС и Христо Бисеров заради добрите си отношения с бившия главен секретар на СДС Пламен Радонов и бившия лидер на партията Пламен Юруков.

"Ние сме се извинили един друг, това показва, че СДС е вече европейска партия", така Христов коментира вчера отношенията си с партийния лидер. Допълни, че нещата вървят добре, щом "председателят може да номинира своя конкурент". Димитров допълни, че двамата са си разменяли "думи, които не са за пред всички", но това е останало в миналото.

Претендентът на СДС обяви, че ще търси не само обединение на десните избиратели, но и "гласове, които не са партийно обвързани".

След тайното гласуване Надежда Нейнски каза, че не е разочарована от резултата. "Това е демократичен вот, такова е решението на партията. След като ръководството е преценило най-добре обстоятелствата, негова е отговорността", допълни тя. И прогнозира, че ще се стигне до вътрешни избори в десния съюз.

Минути по-късно в блога си Нейнски написа: "Днес аз не съм срещу Румен Христов, а срещу този начин на общуване – подмяната на принципите. Искам да напомня, че за първи път кандидат-президент на СДС се издига без вътрешен дебат, дебат с хората по места."

Тя пише, че не иска да променя решението на партийното ръководство, "защото то очевидно е взето отдавна", но иска да предупреди "за риска на уговорените мачове". Посочва като примери подкрепата на ДПС за НДСВ на евровота, но е и на парламентарните избори и "ходенето в Банкя на кафе и кайсии при Бойко Борисов", което не довело до успех СДС.

Според Мартин Димитров обаче Христов е първата сериозна президентска кандидатура. По думите му не е сериозно да се говори за номинацията на Волен Сидеров, а нито Меглена Кунева, нито кандидатът на ГЕРБ могат да са в дясното пространство, където СДС търси избиратели.

Според него дори премиерът Бойко Борисов да се кандидатира, няма да спечели, защото "ще е подписал за АЕЦ "Белене", а това ще е национално предателство". Той знае къде отива, знае какви са правомощията, знае какво трябва да стане - така шефът на предизборния щаб на СДС Борис Марков определи предимствата на Румен Христов.

Румен Христов е бивш зам.-министър на земеделието през 1992 г. в кабинета на Филип Димитров. След "депесарския шут" на Ахмед Доган към първото демократично правителство у нас и падането му с отрицателен вот на доверие в парламента през 1993 г. Христов става първи зам.-министър в правителството на Любен Беров, управлявало с мандат на ДПС. През 1994 Румен Христов е министър на земеделието и хранително-вкусовата промишленост в служебния кабинет на Ренета Инджова. През 1996 г. е съветник на президента Желев, а през 1997 - отново земеделски министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски. При правителството на Костов отново става президентски съветник - на Петър Стоянов, а след изтичането на мандата му създава консултантска компания и участва в търговски дружества.


Тагове:   политика,   избори,   СДС,   ДСБ,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031090
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930