Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 16:53 - Сирия продължава да смазва антиправителствените протести
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
3



Сирийските сили за сигурност продължават да действат твърдо срещу антиправителствените протести в цялата страна, като танкове стрелят в третия по големина град Хомс. Бяха атакувани и селища около южния град Дераа, а предградие на столицата Дамаск е обградено.

Хиляди симпатизанти на опозицията са арестувани, а стотици са убити от началото на протестите през март.

Сирийското правителство твърди, че преследва "въоръжени терористични банди" и че е задържало муниции и въоръжение, предназначени за терористични атаки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Сирия да спре насилието.

"Призовавам президента Башар Асад да обърне внимание на исканията за реформи и свобода и да спре с прекомерната сила и масовите арести срещу мирни демонстранти", заяви Бан Ки-мун, цитиран от ББС. Той изрази разочарование от факта, че режимът в Сирия все още не е позволил доставката на международна помощ до Дераа.

Очаква се Кувейт да замени кандидатурата на Сирия за място в Съвета за човешките права на ООН, съобщи Асошиейтед прес. Това ще бъде победа за правозащитни организации и много правителства, които се противопоставят на репресиите, извършвани от силите за сигурност на президента Башар Асад, заявиха западни дипломати.

Хомс е под обсада от четири дни, като населението му е лишено от вода, електричество и достъп до медицински грижи, съобщи за ББС местен жител. Стотици военнослужещи и танкове се придвижват в района.

“Градът се тресе от експлозии, предизвикани от стрелбата на танкове и тежки оръжия”, разказа пред Ройтерс Наджати Таяра, защитник на човешките права, която е в Хомс.

Според различни източници досега са убити между 600 и 800 цивилни. Режимът отрича тези цифри и твърди, че са загинали 100 войници.

В Сирия не се допускат чужди журналисти и затова информациите от страната са противоречиви.


Козовете на Башар Асад - слаба международна реакция и предана армия

Режимът на сирийския президент Башар Асад остава на власт въпреки бушуващото от два месеца протестно движение срещу него заради по-скоро вялата до момента международна реакция и благодарение на предаността на армията, смятат анализатори.

"Светът се отнася предпазливо към сирийските събития, при които засега изглежда режимът печели първия етап от битката, въпреки че контролът се налага сред кръвопролития", казва сирийски анализатор, живеещ в Йордания.
 

"Израел е доволен от статуквото в отношенията с режима, а САЩ имат нужда от Сирия във връзка с Ирак - заради влиянието на Дамаск върху иракската сунитска съпротива и ролята му на посредник между Вашингтон и Иран по въпроса за Ирак, добавя анализаторът", пожелал анонимност.
 

Международната общност предпочете летаргията по отношение на Сирия, тъй като никой не би искал хаос пред прага на Израел, особено при положение че този режим има най-сигурните граници с еврейската държава от установяването на демилитаризирана зона през 1974 г.", казва на свой ред сирийският опозиционер Абу Адхам.

От 1996 г. Адхам, който между 1986 и 1991 г. бил политически затворник в Сирия, живее от Йордания.

Той признава, че Башар Асад изглежда "печели тази битка", но, казва той, "аз продължавам да вярвам в способността на народа да спечели войната, дори това да отнеме време". Йорданецът Нахед Хатар, експерт по сирийските въпроси, казва, че "режимът е преодолял вътрешните противоречия между групата на президента, която подкрепя политическо решение, и групата на хората от сигурността, оглавявана от брат му Махер Асад и шефа на разузнаването Али Мамлюк, които предпочитат силовия подход, който в края на краищата беше и възприет".

"Башар е просто говорител. Армията, която е неразделна част от режима, взе нещата в свои ръце и няма да се поколебае да смаже бунта", отбелязва анализаторът.
 

"Въоръжените сили се контролират от режима. Махер Асад ръководи президентската гвардия, както и Четвърта дивизия, която представлява една трета от армията и за разлика от останалите разполага с модерни танкове", казва Абу Адхам.

"Ние очаквахме, че армията ще остане неутрална. За съжаление не стана така и неколцината дезертьори бяха само изолиран случай", допълва Абу Адхам, който отваря дума и за "мълчанието на арабския свят".

"Арабските режими се страхуват да коментират събитията в Сирия, понеже знаят, че самите те са мишена в страната си."

Християнските религиозни малцинства, друзите-алауити, исмаилитите и светските групи, които поддържаха протестиращите при отприщването на бунта, сега са на страната на режима заради поредица инциденти с междурелигиозен характер", отбелязва Хатар.
 

Той дава пример с християните, убити след като от личните им карти се разбрало каква е религиозната им принадлежност, а също антихристиянските лозунги в Дераа.
 

Абу Адхам твърди, че "тези инциденти между различни верски общности са организирани изцяло от режима", тъй като "сирийците се славят с безупречна религиозна търпимост".

"Тези тактики на режима са известни", допълва той. "Тактически режимът оцеля, но той ще свърши обрулен и изолиран", посочва сирийският анализатор.

"За да остане, той ще трябва да извърши промени в най-висшите етажи на властта, като заложи на либерални личности, потърси отговорност за кръвопролитията от командващите армията и направи отстъпки пред Израел, за да си върне благоволението на САЩ", прогнозира той.
 

По БТА




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033200
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930