Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 12:44 - Оставка и на зам.-министъра на икономиката Марий Косев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.05.2011 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев също е подал оставка, научи "Дневник". Новината за оттеглянето му се разбра около 20-ина минути, след като стана ясно, че с поста си се разделя министърът на транспорта Александър Цветков.

На негово място ще бъде назначен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който досега беше зам.-председател на енергийната комисия.

Той беше представен в Народното събрание като наследник на поста на Косев на пресконференция, свикана от ръководството на ГЕРБ. Добрев благодари за доверието, а зам.-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов изрази надежда след смяната да се подобри комуникацията в министерството.

Марий Косев е вторият зам.-министър с ресор енергетика. Преди него за този отрасъл отговаряше Мая Христова, която беше отстранена и в момента е в ръководството на Българския енергиен холдинг. Косев не успя да изпълни дори година на този пост, тъй като Мая Христова беше освободена на 4 юни 2010 г.

Според депутати от ГЕРБ Марий Косев е авторът на новия закон за ВЕИ, чието приемане предизвика напрежение между бизнеса и правителството. Политици от мнозинството били раздразнени, че се наложило те да защитават проекта и да изнесат сблъсъка, вместо авторът му да мотивира идеите си. Именно Делян Добрев беше сред политиците в ГЕРБ, които най-активно участваше в дебата при приемането на закона.

На въпрос дали Косев е подал оставка заради проекта за АЕЦ "Белене" или заради друго, зам.-председателят на групата на ГЕРБ Николов каза само: "Тя е за всичко".



Марий Косев: Смяната ми е заради промяна на политическата конюнктура

Смяната ми е по-скоро промяна на политическата конюнктура и избор на една по-политическа кандидатура за критичния енергиен сектор. Не съм подавал оставка. Така отстраненият зам.-министър на икономиката с ресор енергетика Марий Косев коментира пред "Дневник" с SMS напускането на поста си. То беше обявено след днешното заседание на правителството, а малко след това стана ясно, че Косев ще бъде наследен от депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

"Не мисля, че смяната е свързана с работата, защото през цялото време съм се борил за реформи в енергетиката и за защита на националния интерес", посочи още Косев.

"Не вярвам, че смяната има връзка с ВЕИ. Ако някой казва такова нещо, трябва да се обоснове", коментира Косев. На въпрос дали е възможно причината да е проектът "Белене" отговори, че това винаги е възможно, но "не мога да го твърдя със сигурност".

Косев беше ръководител на работната група по финансовите въпроси по проекта "Белене". Именно той обяви, че на среща с руската страна по въпроса е присъствал генералният директор на "Лукойл" Валентин Златев. По-късно това беше потвърдено от министъра на икономиката Трайчо Трайков и стана ясно, че Златев е бил там като консултант на "Росатом". Това стана в разгара на скандала между Трайков и Златев за цените на горивата, който завърши с последно предупреждение от Борисов към Трайков.

Според депутати от ГЕРБ Марий Косев е авторът на новия закон за ВЕИ, чието приемане предизвика напрежение между бизнеса и правителството. Политици от мнозинството били раздразнени, че се наложило те да защитават проекта и да изнесат сблъсъка, вместо авторът му да мотивира идеите си. Именно Делян Добрев беше сред политиците в ГЕРБ, които най-активно участваше в дебата при приемането на закона



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039653
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930