Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2011 10:22 - Късометражен филм на наш режисьор с първа награда в Кан
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.05.2011 10:31


Българската режисьорка Доротея Друмева спечели първа награда за късометражно кино на 64-ото издание на филмовия фестивал в Кан (Festival-Cannes.com)., съобщи ИТАР-ТАСС.


"Писмото" е 30-минутна лента, в която се разказва за млада жена, която научава, че очаква дете.

Втората награда в категорията беше присъдена на мароканския режисьор Камал Лазрак за филма "Драри" (Drari), а третата - на южнокорееца Сон Те-гюм за лентата "Нощен полет" (Fly by Night).

Категорията за късометражно кино към филмовия фестивал в Кан е създадена през 1998 г. с идеята да открива нови имена в киноизкуството.

Само преди дни филмовият проект "Лъжесвидетел" със сценарист и режисьор Иглика Трифонова и продуцент Росица Вълканова спечели наградата "Кшищов Кешловски" на независимата филмова фондация ScripTeast (ScriptEast.pl) за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа.

аключителната сесия на ScripTeast.

Филмът "Хавър" (Le Havre) на финландския режисьор Аки Каурисмаки спечели първия си приз от кинофестивала, след като бе удостоен с 

Голямата награда на Международната федерация на кинокритиците

предаде ИТАР-ТАСС.

Темата на филма е за нелегалните имигранти от Африка в Европейския съюз.

АФП посочва, че фаворити за спечелването на голямата награда на 64-ия кинофестивал в Кан "Златна палма" освен Аки Каурисмаки с "Хавър" са още американецът Терънс Малик с "Дървото на живота" (The Tree of Life), френският режисьор Мишел Азанавичус с филма "Артистът" (The Artist) и братята Дарден от Белгия с "Детето с колело" (Le gamin au velo).

Филмът "Довиждане" (Be omid e didar) на иранския режисьор Мохамад Расулоф получи 

наградата за най-добра режисура в конкурсната програма "Особен поглед",

предаде АФП.

Съпругата на Расулоф получи приза от негово име.

37-годишният ирански режисьор и неговият 50-годишен колега Джафар Панахи бяха арестувани през март 2010 г. по обвинение в антиправителствена дейност заради свой филм. През декември двамата бяха осъдени на по шест години затвор. Наложена им бе и 20-годишна забрана да снимат филми и да напускат Иран.

След като обжалваха присъдите си, Расулоф и Панахи бяха освободени, но живеят под домашен арест в Техеран, в очакване на решението на апелативния съд.

Филмът "Довиждане" е бил сниман през зимата при полулегални условия. Лентата е била изнесена от Иран благодарение на "съучастници".

В "Довиждане" е описана историята на млада адвокатка в Техеран, която търси виза, за да напусне страната. Расулоф представя съвременното общество и ежедневието на жените в Иран.

Със специалното разрешение на организаторите на фестивала в Кан, журито начело със сръбския режисьор Емир Кустурица, удостои с 

наградата "Особен поглед" 

(най-престижната награда в тази конкурсна програма) два филма - "Ариранг" (Arirang) на южнокорееца Ким Ки-дук и "Спиране посред пътя" (Stopped on Track) на германеца Андреас Дрезен.

Филмът "Елена" (Elena) на руския режисьор Андрей Звягинцев получи наградата на журито в конкурсната програма "Особен поглед", предаде ИТАР-ТАСС.

Конкурсната програма "Особен поглед" е втората по значение в Кан. Победителите в главната конкурсна програма, включително носителят на "Златна палма", ще бъдат обявени утре, когато и ще бъде закрит кинофестивалът.

 



Тагове:   кан,   кинофестивал,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031378
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930