Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2011 23:43 - Волен Сидеров и Корман Исмаилов се сбиха в ефир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове:
2



Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров и независимият депутат Корман Исмаилов се сбиха в студиото на програма "Хоризонт" по време на предаването "Неделя 150". До сблъсъка се стигна, докато двамата спореха кой е предизвикал сбиването пред столичната джамия "Баня Баши".

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров привържениците му са били предизвикани от мюсюлманите пред джамията.

"Ние по никакъв начин не предизвикахме тази група екстремисти, защото аз продължавам да твърдя, че в центъра на София има гнездо на ислямски екстремизъм. Там се разпространява литература, която призовава към свещена война с неверниците, т.е. със всички нас. Почти всички джамии в страната са се превърнали в центрове на ислямския екстремизъм", заяви Сидеров.

Според Корман Исмаилов обаче мюсюлманите просто са се защитавали от атаките на приворжениците на Волен Сидеров.

"Никой не отива с нож на джамия. Обаче когато зад гърба си има едни агресивни, крещящи, фанатично настроени крайни националисти, расисти, неофашисти, които мразят религията, които на нетолерантни...", бяха думите на Исмаилов преди Сидеров да му налети на бой.

Генералният директор на БНР Валерий Тодоров заяви в декларация по повод инцидента, че е недопустимо ефирът на БНР да бъде използван за разпалване на етнически, религиозни и национални вражди.

Заради  петъчния сблъсък прокуратурата образува три дела и повдигна две обвинения – на двама представители на "Атака", който бяха арестувани и след разпит освободени.

Досъдебно производство е образувано и за нараняванията на депутата от "Атака" Деница Гаджева, която беше замерена с камък. То е срещу неизвестен извършител.

Третото дело е за нараняванията на полицаите, които пострадаха при опита да предотвратят сблъсъците.

Поведението на Сидеров бе осъдено и от СДС. Според "сините" този инцидент показва за пореде път, че "Сидеров няма място в българската политика". СДС подчертава в декларация, че е крайно време лидерът на "Атака" да понесе отговорността за своите действия:  "Действията му в последните дни са посегателство срещу фундаментални граждански и човешки права и затова институциите трябва да се заемат със случая", се казва в декларацията.

"Кога ще чуем коментара на председателя на Народното събрание и министър-председателя на България по отношение на действията на своя коалиционен партньор," питат "сините". Според СДС мълчанието не носи нищо друго, освен легитимация за този тип поведение.

"Атака": Имаме доказателства, че ни нападна ислямистка групировка

По-късно в неделя "Атака" свика пресконференция, за да покаже видеоматериал за случилото се пред джамията в петък, 20 май.

"В медиите изтекоха изключително манипулативни сведения относно случката на 20 май. "Атака" се натъкна на организирана ислямистка групировка, която ни нападна с камъни и вадеше ножове срещу граждани на София, която се опитваше да ни убие. Вследствие на действията й, аз съм със седем шева на лицето", заяви Гаджева.

"Ще представим доказателства, че това са ислямисти", каза Сидеров.

На 20 май мюсюлманите са разположили по целия тротоар килимчета, обясни той, което според него е неправомерно. Гражданин се е поинтересувал защо килимчетата са на тротоара, вследствие на което получил удар от "екстремист", обясни Сидеров. Така започнал и сблъсъкът.

Симпатизантите на "Атака" били наричани "боклуци" от мюсюлманите. На видеото един от тях признава, че е чист турчин. На записа е един от братята Юзеирови, каза още Сидеров. 

 

Партия ”Атака” иска да бъде свален имунитетът на народния представител и лидер на ДПС Ахмед Доган. До главния прокурор Борис Велчев ще бъде изпратена петиция, подписана от 5000 души, стана ясно още на пресконференцията на ”Атака”.

Доган трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност за организирането на ислямистки фундаментализъм, нападение на ислямски фундаменталисти над народен представител и гражданин на Република България и други престъпления срещу държавата.

Според петицията през последните 20 години у нас са се създали много гнезда на ислямистки фундаментализъм. Зад това стои именно Ахмед Доган, каза Сидеров.

България ще стане обект на ислямски екстремизъм в най-скоро време, прогнозира лидерът на партията.

Заместник председателят на парламентарната група на ДПС Камен Костадинов коментира пред БНР, че искането на "Атака" за сваляне на имунитета на Ахмед Доган е част от предизборната стратегия на Волен Сидеров.

ДПС: Това беше груб националистически взлом

Заместник-председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан определи като "груб националистически взлом" случилото се в петък пред джамията в София.

ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов носят отговорност за превръщането на "Атака" във фактор в българската политиката, заяви Местан. Според него етническият мир в България е по-важен от подкрепата на "Атака" за ГЕРБ.

"Това беше груб, агресивен, нагъл, националистически взлом в храма на мюсюлманите. Тази вандалска агресия, фашизираната истерия на "Атака" бламира властта, поставя на карта гражданския мир и застрашава европейската легитимност на държавата. Оставането във властта на "Атака" поставя България в кривото огледало на световната политика за мир и сигурност. На карта се поставя отговорността на министър-председателя, очакваме съдебната система, правоохранителната система да приложи цялата строгост на закона, Наказателния кодекс”, каза Местан.

По повод заявеното от БСП, че започва консултации за внасяне на вот на недоверие, Местан каза, че такава процедура е необходима.



Тагове:   ДПС,   атака,   скандал,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033652
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930