Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 15:59 - Трима депутати напуснаха "Атака", стават независими
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
2



Трима депутати напуснаха партия „Атака". Това обявиха самите те на брифинг в парламента. Националистите, които напускат Волен Сидеров, са Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев.

Депутатите категорично се разграничиха от действията на националистите от последните седмици.

Валентин Николов обясни, че са недопустими акциите на „Атака", на които обществото стана свидетел на Великден, случая с Атонския манастир, станалото в Батак и скандала с посланика на САЩ. 

Върхът на сладоледа беше ескалацията в центъра на София с турската джамия, подчерта той.

Депутатите признаха, че дълго време са обмисляли решението да напуснат „Атака".


Сутринта преди тримата да обявят решението си за напускане на парламентарната група на "Атака", премиерът Борисов каза, че не изключва Вариантът "3 в 1" на предстоящите избори - президентски, парламентарни и предсрочни.

Вариантът след провеждането на местните и президентските избори да се стигне и до предсрочен вот за парламент не е изключен. Това обяви в сряда пред бТВ премиерът Бойко Борисов по повод заканите на лидера на "Атака", че може да оттегли подкрепата си за правителството и да мине в опозиция.

"Доволен съм че правим правителство и сме гарант за стабилността на България. Категорично не съм съгласен с действията на "Атака" пред джамията и те го знаят. Това не е начинът", коментира Борисов с уточнението, че партия ГЕРБ вече пет пъти е печелила избори въпреки заканите на опонентите си.

По думите на премиера симпатизантите на Сидеров трябва да се откажат от провокациите пред столичната джамия "Баня Башъ", тъй като подобни изстъпления ще доведат до "омагьосан кръг". Той очаква, че в София може да се съберат хиляди мюсюлмани и да "поискат да спрем звъна на камбаните".

Въпреки това той се съгласи с опасенията на Сидеров, че у нас действат клетки на исламски екстремизъм и заяви, че ДАНС усилено "работи по тях". И веднага добави, че обича българските мюсюлмани.

Борисов обясни още, че ще изчака до август-септември, за да се произнесе "по важните теми", сред които е и въпросът дали ще се стигне до варианта – избори "3 в 1". Той отрече лансираният от различни анализатори сценарий, в който умишлено се провокира напрежение между ГЕРБ и "Атака", за да се стигне до предизборно оттегляне на подкрепата на националистите за правителството.

"Наливат вода в мелниците и на ДПС, и на "Атака"

"Аз с Волен Сидеров не съм говорил месеци наред по никаква тема, свързана с избори. Сега това, което правят, е да наливат вода в двете мелници – и на ДПС, и на "Атака" и пак са срещу нас. Аз не мога да схвана какво да направя", коментира премиерът.

По думите му подкрепата на други партии е необходима на правителството единствено за прокарването на важни решения в парламента като пакта за стабилност и новия закон за конфискацията. "Това ми е важно", каза Борисов.

"Не им прави чест, преди година и половина в парламента и сини, и РЗС, и "Атака" да заявяват, че е важно да се състави правителство, а сега с наближаването на изборите да ни обвиняват във всичко", възмути се още той.

И припомни, че преди изборите през 2009 г. лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Мартин Димитров на крака му носели цветя в болницата, когато бил опериран, само и само да махнат Тройната коалиция от власт, а сега го критикували.

"А тези от БСП, които доведоха до банкрут държавата и ние със съставянето на правителство ги спасихме, сега ми говорят за социална политика", добави Борисов.

"Нека да подслушват"

В края на телефонното си интервю той отбеляза, че все пак ГЕРБ може да управлява и без "подкрепата на тези партии", след което забрани повече да го занимават с изказвания на лидера на РЗС Яне Янев, който миналата седмица намекна, че Борисов продължава да говори необмислено по телефона си.

"Нека да подслушват, това си е тяхна работа. Но ако ги хвана – има наказателна отговорност", лаконично се закани премиерът.

По-рано, заместник-главният прокурор Бойко Найденов обяви пред БНТ, че разследването за изтичане на информация от службите, образувано след скандала "Тановгейт", ще приключи до 1-2 седмици. По думите на разследващия производството се е забавило, тъй като обвинителите търсели независими експерти, които да анализират телефонните записи.

"Аз не виждам политически нюанс, просто експертизата трябва да бъде готова, за да се произнесат колегите", отклони Найденов въпроса дали прокуратурата не се бави, тъй като казусът е много чувствителен за управляващите.

По думите на заместник-главния прокурор по време на разследването колегите му са установили и разпитали служител на МВР, който признал, че с телефони е правил презаписи от записаните със СРС разговори между премиера Борисов, шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и други.

Всички участници в разговорите, без уволнения замeстник-шеф на митниците Антони Странджев, заявиха, че записите са манипулирани. Прокуратурата възложи две експертизи – едната на института на МВР и друга на БАН, които така и не излязоха с ясен отговор дали има манипулации в съдържанието на разговорите – тоест да са вадени или добавяни думи и реплики, които отсъстват от оригиналните СРС-та.

Сравнение не може да бъде направено, тъй като първоначалните записи са унищожени, защото не са довели до образуването на дело.



Тагове:   политика,   атака,   избори,   скандал,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034129
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930