Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 10:05 - На 1 юни започват проверките на ядрените централи в ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 455 Коментари: 0 Гласове:
2



От 1 юни до април 2012 г. националните ядрени регулатори на 27-те страни от ЕС ще започнат проверки на безопасността на 143-те атомни реактора в ЕС, съобщи в сряда Европейската комисия.

Ядрените регулатори се споразумяха късно във вторник за подробностите за стрес тестовете, чиято цел е да не се допусне повторение на кризата с японската АЕЦ във Фукушима след земетресението на 11 март т.г.

Реакторите в ЕС ще бъдат проверявани за устойчивост при "всички видове природни бедствия" като пожари, земетресения, цунами и наводнения, срив в електрозахранването, както и "при човешки грешки като самолетни катастрофи или други злоумишлени нападения".

В общите критерии обаче няма да бъде включена оценка на риска от терористична заплаха - тя ще бъде проверявана от специална група поради съображения, свързани с националната сигурност.

"Съобразявам се с искането на някои държави да не искат да разкрият своите карти – това дори би могло да насърчи тероризма", каза европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер за германското радио "Дойчландфунк".

Критериите за стрес тестовете са предмет на двумесечни спорове. Европейските лидери постигнаха принципно споразумение още през март, но експертите дълго време не успяваха да се споразумеят как конкретно да бъде оценявана безопасността на реакторите.

Проверките нямат силата на нещо, автоматично задължаващо операторите да коригират установени проблеми. След прегледа им от националните регулатори текстовете ще станат публично достояние. Това означава, че АЕЦ с проблеми при стрес теста може да бъде подложена на натиск от антиядрени организации.

"Ако технически или икономически е неоправдано да се прави модернизация, смятаме, че реакторите трябва да бъдат изключени и извадени от употреба. Правителствата ще трябва да обяснят на гражданите защо са взели дадено решение или защо не са реагирали навреме", се казва в съобщение на Европейската комисия.

Според "Ройтерс" това важи особено за реактори в зони със сеизмичен риск, без уловители на радиоактивен материал в случай на пробив на ядрото и без басейни за отработеното гориво. На тези критерии не отговарят охлажданите с газ британски реактори Magno, руските в Словакия, Унгария и Чехия, както и тези с водно охлаждане от старо поколение в Германия, Испания, Швеция и Финландия, допълва агенцията.

"На европейско равнище ние ще инспектираме инспекторите", допълни Йотингер в Брюксел. Еврокомисарят се надява да убеди и европейските съседи на ЕС като Русия, Украйна и Швейцария също да извършат стрес тестове.

През декември Йотингер планира да представи подробен доклад пред Европейския съвет, но допълни, че може да има известно забавяне в графика, тъй като "точността е по-важна от бързината".

Процедурата

* Първият етап предвижда от 1 юни операторите на ядрени централи в ЕС да започнат предварителна оценка. Те ще попълват въпросник и ще предоставят обяснителна документация, изследвания и планове
* Вторият етап включва изготвяне на национален доклад от националния регулатор, който ще проверява дали отговорите на операторите на АЕЦ са надеждни
* Третият етап предвижда международни екипи да проверяват националните отчети. Екипите ще се състоят от 7 души - един представител на Европейската комисия и шестима на 27-те национални ядрени регулатора. Конкретният състав на всеки екип ще бъде определян на по-късен етап. Екипите може да решат да инспектират ядрените централи на място



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042639
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930