Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2011 09:15 - Валентин Златев – от Правец до черното злато
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1495 Коментари: 0 Гласове:
3



Официално Валентин Златев е мениджърът на "Лукойл-България" и представител на компанията в региона. Неофициално обаче той е много повече от това, пише в. "Пари"

Валентин Златев, член на надзорния съвет на "Лукойл" и генерален директор на неговото еднолично дружество "Лукойл-България", не е точно медийна личност.

Името му по-често се споменава в контекст, отколкото като повод за новини.

Изключение, разбира се, е жълтата преса. В последните няколко дни обаче това се промени.

Първо Златев влезе в словесен спор чрез медиите с министъра на икономиката Трайчо Трайков за това висока ли е производствената цена на горивата на компанията.

Веднага след това пък зам.-министърът на икономиката Марий Косев съобщи, сякаш малко неволно, че Валентин Златев е участвал в преговорите между България и ръководството на руската компания "Росатом" за АЕЦ "Белене".

Валентин Златев не е нито официален, нито неофициален консултант, каза след това Косев. Така мистерията в качеството си на какъв е присъствал там шефът на "Лукойл-България" стана още по-голяма.

В публичното пространство името на 45-годишния Валентин Златев обикновено върви ръка за ръка със слухове за огромно богатство, завидни контакти и влияние, което надхвърля границите на България.

За него казват, че притежава милиарди, че още от времето на Жан Виденов досега е човекът, който реално управлява България и че представлява много повече руски интереси у нас от тези на "Лукойл" - както частни, така и държавни.

Дали това е така обаче, знаят малцина.

Официално Валентин Златев няма участия във фирми, а доходите му са само от мениджърската заплата от "Лукойл", чийто размер се пази като фирмена тайна.

Факт е обаче, че той винаги е поддържал чудесни отношения с властта, като това важи с пълна сила и за сегашната.

Близък е на Бойко Борисов, като премиерът никога не го е крил. Ъндърграунд медии твърдят, че е близък и на президента Първанов и дори че е топлата връзка между двамата.

Син на баща си

Валентин Златев е роден през 1965 г. в родния град на Тодор Живков - Правец. В далечната 1968 г. баща му Васил Златев става председател на Селския народен съвет, някогашен аналог на длъжността кмет. До 1989 г. той е несменяем управник на Правец.

Връзката на Валентин Златев с големия бизнес са именно баща му, както и кипърската офшорна компания "Агриуей холдингс лимитед". Тя е юридически собственик на почти целия бизнес, за който в публичното пространство се твърди, че е на фамилията Златеви.

"Агриуей холдингс лимитед" притежава 99,98% от българската фирма "Агрохолд", а шеф и собственик на останалите 0,02% е Васил Златев.

Заедно пък те притежават "Благоевград Пропърти", "Тера тур сервиз", "Обществено строителство - Агробилд", "Университетски недвижими имоти Правец", "Агрокар", "Хорнит", "Езтур", в съвета на директорите на която през 1997-1998 г. е била и неуспелият ни еврокомисар Румяна Желева, и др.

Големият бизнес

В "Тера тур сервиз" е съсредоточен хотелиерският бизнес на Златеви - голф игрището, ваканционно селище и хотел в Правец, хотелите "Хелиос бийч" и "Хелиос бей" в Обзор и "Хелиос палас" в Слънчев бряг.

През 2009 г. пък "Агриуей холдингс лимитед" купи от инвестиционната група "Екуест" за 9,175 млн. евро хотел "Сердика" и едноименното кино в центъра на София.

Капиталът на тези компании не е никак малък - общо над 220 млн. лв. Обявените печалби обаче са нищожни на фона на капитала, а повечето от тях дори работят на загуба, показват последните публични данни за 2009 г.

Името на Валентин Златев се свързва и с твърде малко компании и от времето преди "Лукойл". Това са "Агрима" и "Агротех Петролиум", създадени през 1993 г. с участието и на Детелин Сертов, Спартак Жаров.

"Агрима" се занимава с производство и дистрибуция на напитки и е изключителен дистрибутор на "Пепси-кола" за България. В по-късен период собственици на компаниите стават "Агрохолд" и "Агриуей холдингс лимитед".

От 2007 г. "Агрима" пък е собственост на друга кипърска офшорна компания, за която също се твърди, че реално е собственост на Златев - "Куадрант Юръпиън Бевъриджис".

Пътят към "Лукойл" 

Златев-младши е възпитаник на Първа английска гимназия в София. След военното си обучение започва работа в Общинския комитет на ДКМС в Правец, където е приет за член на БКП.

Същата година е приет и в специалността "Счетоводство и контрол" на Висшия икономически институт "Карл Маркс", бързо обаче се прехвърля в по-елитната "Политическа икономия". Година по-късно вече е студент по международни отношения в Московския държавен институт.

След като завършва обучението си, Валентин Златев започва работа в руската държавна компания "Росснефт" и стига до позиция началник-отдел "Търговия с Източна Европа".

През 1995 г. "Росснефт" става стратегически партньор на България. Създава се смесеното дружество "Росбулнефт", където руската фирма и "Нефтохим" си делят поравно участието, а Валентин Златев влиза в ръководството.

С разгара на бензиновата криза през 1996 г. опозицията вини именно руската компания за положението и настоява сътрудничеството да се разтрогне. Изненадващо обаче новото правителство на ОДС не го прави.

Малко по-късно Златев успява да убеди "Лукойл" да изкупи руския дял в "Росбулнефт". През 1999 г. пък започва приватизацията на "Нефтохим", а "Лукойл" се оказва най-подходящият кандидат.

Така Валентин Златев оглавява "Лукойл-България" и "Лукойл-Нефтохим" и става представител на компанията за Югоизточния регион.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038874
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930