Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 13:59 - Расмусен: "Терористичното владичество" на Муамар Кадафи е към края си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
3



На стотния ден от началото на въстанието на либийските бунтовници генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че "терористичното владичество" на Муамар Кадафи е към край си и е време той да си тръгне.

"Операцията в Либия постига своите цели", заяви Расмусен в рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО във Варна, съобщи електронното издание МЕДИАПУЛ.

Той каза още, че лидерът на Джамахирията е все по-изолиран както в Либия, така и извън нея, а най-близките му хора го изоставят. Според Расмусен е изключително важно, че възможностите на Кадафи да избива собствения си народ вече са ограничени и така е спасен живота на много хора.

"Либийската криза показа колко важни са партньорствата за НАТО, включително и в оперативен план", заяви генералният секретар. Той коментира още, че тази криза не може да се реши само с военни действия, необходимо е политическо решение.

Премиерът Бойко Борисов каза от своя страна, че още от първия ден България е изразила подкрепата си за мисията. Той съобщи, че България ще се включи другата седмица в работата на контактната група за Либия и призова позицията на София да бъде чута внимателно, защото "има какво да каже".

В контактната група за Либия участват 16 страни, сред които са Великобритания, Франция и други. Външният министър Николай Младенов вече обясни, че съюзниците са преценили, че България има опит с тази държава, добри контакти и много коректно оценява ситуацията.

Борисов за пореден път коментира, че действията на международната общност са закъснели, защото България години наред била разигравана от режима на Кадафи, който държал заложници, измъчвани по безобразен начин.

"Изключително важно е да се каже, че България участва в мисията в Либия с всички средства", заяви Борисов.

България до момента участва в операцията на НАТО "Обединен защитник” за налагането на оръжейно ембарго върху режима в Либия с фрегатата "Дръзки".

Расмусен пак срещу намаляване на средствата за отбрана

Във Варна генералният секретар на НАТО за пореден път се обяви срещу намаляването на средствата за отбрана.

Той обясни след среща с премиера Бойко Борисов, че е предложил по-ефективно използване на средствата чрез по-добро сътрудничество между държавите. Според него тази концепция за сътрудничество, наречена от него "интелигентна отбрана", е бъдещето на НАТО в периода на икономически трудности.

Расмусен посочи, че съюзниците са поели ангажимент да отделят два процента от бюджета си за нуждите на обраната, но повечето от държавите едва достигат до един процент.

Премиерът от своя страна посочи, че в ситуация на криза е трудно да се дават пари за отбрана, когато има много социални проекти, които чакат финансиране.

България дълги години отделяше между 2.8 и 2.2% от БВП и бе на челните места в НАТО. През 2009 година този процент падна до около 1.85, а през 2010 - до около 1.4%. В условията на криза обаче правителството на ГЕРБ за разлика от много други в Европа постави секторът сред малкото привилегировани в проектобюджета за следващата година. Така военното министерство получи със 100 млн. лева по-висок бюджет през 2011 г.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995648
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031