Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 10:50 - Бившата евродепутатка Душана Здравкова напуска съдебната система като протест срещу новия шеф на СГС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившият евродепутат Душана Здравкова подаде оставка като съдия във Варненския окръжен съд, съобщи БТА. Причините за оставката са много, но взех решението си окончателно след избора от ВСС на председател на Софийски градски съд, коментира пред БТА Здравкова.

По думите й с този акт тя иска да подкрепи колегите си в София, които написаха писмо и изразиха становището си за този избор. Никакви външни проверки няма да ни помогнат, ако сами не се изправим срещу лицемерието и демагогията, посочи Здравкова и допълни, че "гръбнакът на система е пречупен".

Изборът на председателя на Софийския градски съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост, заяви по-рано днес Здравкова в отворено писмо, в което обявява, че подава оставка. Душана Здравкова заявява, че като дългогодишен съдия застава до колегите си от Висшия съдебен съвет, които са устояли на натиска и са гласували "против поредния опит да бъде подчинена независимата по Конституция съдебна власт".

"Подавам си оставката, като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила години наред всеотдайно и безкористно", посочва Здравкова в писмото. Тя добавя, че прави това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най-вече съдии "в името" и "за" хората.

В писмото Здравкова призовава "всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия съдебен съвет, които гласуваха "против" поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия".

На 30 май ВСС избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Янева, която има само четири години стаж като съдия, беше избрана след балотаж с и.д. председателя на съда Величка Цанова и получи 18 от гласовете на Висшия съдебен съвет. Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов коментира за първи път назначаването на неговата семейна приятелка за шеф на съда. Според него Янева е избрана заради професионалните си качества и защото влиза в категорията на хората от съдебната система, които са " подготвени, честни и достойни съдии".



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035259
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930