Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 16:59 - На 6 юни Меглена Кунева се кандидатира за "президент на гражданите"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1568 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Меглена Кунева ще бъде издигната официално на 6 юни като независим кандидат за президент, съобщиха в четвъртък от инициативния комитет. Тя ще обяви своята политическа платформа, която ще е с "отворен код" и ще бъде развивана в рамките на предизборната кампания, научи Mediapool от запознати с предстоящата кампания.

При първото си официално представяне Кунева ще се обяви за "кандидатът за президент на гражданите и гражданското общество".

Кунева, която на два пъти е избирана за народен представител от листата на НДСВ (2001 и 2005 г.), била е министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски (2002 г.) и в края на 2006 г. номинирана на първи български еврокомисар от правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев, в момента категорично се разграничава от каквато и да е партийна подкрепа. В момента тя е член на борда на директорите на френската банка "БНП".

От началото на годината Кунева реално е в кампания, тъй като обикаля страната и активизира медийните си изяви, но досега нямаше официално потвърждение, че ще се кандидатира. Съобщенията, че е номинирана за кандидат -президент от младежката организация на НДСВ и от две местни структури на БСП бяха неофициално коментирани от екипа й като "провокации", целящи да компрометират профила й на независим кандидат.

Самият лидер на БСП Сергей Станишев преди време не изключи възможността партията му да подкрепи Кунева, но и досега не е ясно дали вижда в нейно лице силна обща алтернатива на ГЕРБ или просто е искал да я компрометира.

Кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева ще бъде обявен най-рано през август, а преди това ще бъде консултиран със средите, които я подкрепят. Според близки до бившия еврокомисар на този етап не се водят преговори с претенденти за тази позиция.

"Профилът на кандидата за вицепрезидент трябва да се очертае в първите два месеца от кампанията на Меглена Кунева. Той ще бъде консултиран с представители на гражданското общество и неправителствените организации, които застанат в нейна подкрепа", поясниха източници от екипа на Кунева пред Mediapool.

На 6 юни нейната кандидатура ще бъде издигната от хора, свързани най-вече с артсредите. В комитета ще влязат режисьорът Иглика Трифонова, скулпторът Георги Чапкънов, певецът Дони и актьорът Петър (Чочо) Попйорданов. Към тях ще се присъединят адвокат Иван Тодоров, който е сред собствениците на издателство "Сиела" и бившият зам.-омбудсман Борислав Цеков (бивш депутат от НДСВ и Новото време). Нейният щаб ще се ръководи от председателя на политическия кабинет на Николай Василев (НДСВ) Мария Дивизиева. В него ще влязат още Даниел Вълчев (НДСВ) и Владимир Дончев (НДСВ).
 

На представянето й са поканени са представители на гражданското общество, неправителствени организации, браншови и професионални гилдии и общественици. Инициативният комитет, който ще застане зад нейната кандидатура, също ще се разширява с течение на времето.

По време на кампанията Кунева ще се опитва да се държи настрани от партийна подкрепа. От щаба й отхвърлиха категорично слуховете, че отцепилият се от ДПС депутат Касим Дал може да стане неин вицепрезидент с коментар, че той е "вътрешен проблем на ДПС".

Издигането на Кунева на 6 юни ще я направи първия официално обявен участник в кампанията. Само шест дни след това са вътрешните избори в Синята коалиция, които трябва да излъчат втория участник, а битката е между Светослав Малинов (ДСБ) и Румен Христов (СДС). От БСП анонсираха, че ще издигнат своя кандидат през юли, а премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще чака до последно – август.
 

Борисов заяви, че шансът да се кандидатира е "0.001%", но според политическите анализатори единственият възможност ГЕРБ да направят успешна кампания за два месеца е да издигнат своя лидер. Другите спрягани имена от редиците на управляващата партия са столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. alchemist - Точно Миги
02.06.2011 17:51
Кунева НЯМА моралното право да се кандидатира за президент, камо ли да стане.
цитирай
2. анонимен - Започва да мирише на парфюми и дезодоранти ... :)
02.06.2011 20:30
И щеше да мирише приятно, ако парфюмът е беше миризливата марка " Независим подкрепен от ...". А подкрепата май ще се дава по заповед и "с отвращение"...:)
Сигурен съм, че ще се размирисва все повече и повече, съмнение няма. Някои сигурно ще извадят "миризми", от които после сами ще страдат. Балкански синдром ...:)
цитирай
3. hatanasov - След човека от народа...
02.06.2011 20:51
другарката Пръмова ще бъде президент на гражданите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052097
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930