Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2011 16:47 - ДПС и "Атака" в поредна петъчна размяна на декларации за инцидента край джамията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
2



Темата за инцидента пред джамията в София отново предизвика изявления и лични обяснения в пленарната зала на Народното събрание. Тя се повдига всеки петък от първия - 20 май, когато по време на традиционната за този ден молитва митингуващи привърженици на "Атака" влязоха в сблъсък с мюсюлмани пред джамията в София. Седмица по-късно парламентът прие декларация, с която осъди действията на партията. 

Днес след два въпроса от лидера на "Атака" Волен Сидеров към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по темата, в декларация от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви, че дори тоталитарни системи не са допускали подобен тежък инцидент.

Той видя в подпалените молитвени килимчета опит да се подпали етническият мир в страната, който по думите му стои по-високо от всички партии. Истината е, че на 20 май имаше организирана атака на "Атака" срещу мирна молитва на български граждани, заяви Местан.

По думите му липсата на втори молитвен храм за мюсюлманите в София е причината те да извършват ритуалите си извън джамията. Мюсюлманите са не по-малко притеснени от това, а проблемът може да се реши много лесно, но не знаем какво спира разрешението за строеж, посочи Местан.

ДПС и "Атака" не са огледални образи, заяви зам.-председателят на ДПС. Няма да чуете от представител на ДПС да се обърне към униформени представители на държавата и да им каже, че следващия път ще доведе 1000 души, по-добре облечени от тях, които да се саморазправят с органите на реда, каза Местан. Той твърди, че именно такива думи е изрекъл лидерът на "Атака" Волен Сидеров и това може да се докаже със запис. Може да имаме политическо противопоставяне, но не трябва да има противопоставяне заради исконни права, заяви Местан.

Сидеров също поиска думата и заяви, че е намеса в неговите религиозни права всеки ден да чува от мощни високоговорители думите, че няма друг бог освен Аллах. Той обвини движението, че работи за сепариране на държавата.

Сидеров посочи, че не е имало нападение срещу джамията, а само поставяне на "тон колони срещу тон колони". Защо нямаше последствия за тези, които свалиха камбаната на християнския храм в Якоруда например, нито когато бяха поругани християнските гробове в Кърджали, заяви лидерът на "Атака". Според него в джамията се събират оперативно интересни лица, които работят срещу България, а ДАНС разполагала с данни срещу тях.

Заблуждавате с доноси, че в България има нападение срещу мюсюлманите, докато всъщност има опасност радикалният, агресивен ислям да превърне страната ни в анклав, заяви лидерът на "Атака". Той припомни, че Местан има досие като сътрудник на бившата ДС.

В лично обяснение Местан отговори, че ако в архивите на ДС е съхранен поне един реквизит, който да е продукт на личната му воля и да съдържа нещо, укоримо от гледна точка на морала, той вече няма да се занимава с политика.

Нетолерантността е осъдима, а още по-осъдимо е политическото предводителство на нетолерантността, каза той. Точно това говорене на Сидеров ни дава основание да кажем, че е сгрешен моделът на сегашната власт, отбеляза депутатът от ДПС и допълни, че колкото
по-бързо управляващите се освободят от това антидемократично говорене, толкова по-добре.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който беше в зала заради парламентарния контрол, също взе думата и  призова да не се използва МВР като страна в този спор. Колкото по-бързо затворим тази тема, толкова по-добре ще бъде за всички,  каза Цветанов.

Опасенията за мачкане на български турци или българи няма да се случат, както видяхте, не се смениха имена, нито се разрушиха джамии, дори се стигна дотам, да ни обвиняват, че толерираме ДПС и мюсюлманите, посочи министърът.

Той изрази мнение, че провокираният инцидент пред джамията е полезен и за ДПС, и за "Атака". Живеещите в смесените райони българи обаче се интересуват повече от дебата защо бяха пропуснати 20 години, за да се направи реалната интеграция на ромите и да се развият регионите в смесените райони, посочи Цветанов. Държавата трябва да е на всички български граждани, нека се консолидираме и работим за това, което хората очакват от нас, призова вицепремиерът.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001585
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031