Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 14:47 - Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) подадоха протестни оставки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1169 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съдиите Капка Костова и Галина Захарова подадоха оставка от Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на протест срещу порочната и лобистка кадрова политика, която той води в съдебната система. Този акт е без прецедент, тъй като досега член на ВСС никога не напускал кадровия орган, за да демонстрира критика и несъгласие с решенията му.  

Исканията да напуснат съвета са внесени в деловодството на съвета, потвърди Костова пред "Дневник", но заяви, че ще коментира мотивите си подробно след като оставките бъдат приети.

Основен повод за тях е изборът на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

С напускането на двамата членове на ВСС протестните оставки срещу назначаването на Янева са вече четири. Първа обяви, че напуска системата, основателката на сдружението ГЕРБ и съдия във Варна Душана Здравкова. След нея оставка като шеф на наказателното отделение на градския съд подаде основният конкурент на Янева Величка Цанова.

Цанова беше номинирана за шеф на съда от петима членове на ВСС и сред тях бяха Костова и Захарова. Със своите 20 години съдийски стаж и нито едно отменено решение от горните инстанции през последната година Цанова загуби срещу близката на Цветанов Янева и нейните 4 години реална съдийска работа.

Затова основният мотив за оставките на Захарова и Костова от ВСС е "несъгласие с незачитането на професионализма и качествата на магистратите при кадровото им израстване".

Двете бяха избрани за членове на ВСС от съдиите, който ще трябва да си изберат нови представители в съвета. Преди това Захарова беше съдия в Софийския апелативен съд, а Костова във Върховния касационен съд. Двете ще се върнат на старите си работни места след като утре съветът приеме оставките им.

Днес стана ясно, че предпочетената от ВСС Янева една година е протакала дело срещу шефовете на "Софийски имоти", които са продали два имота на баща й.

Възмутен от липсата на критерии при избора на новия шеф на градския съд беше и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. Той определи като раздвоение на личността или предварителен сценарий факта, че само за минута и без всякакво обяснение между първото гласуване и балотажа конкурентката на Янева загуби 4 гласа. Груев цитира и коментари в парламента, че изборът на Янева е бил тест дали ВСС се подчинява на ГЕРБ, за да си гарантира, че няма да бъде разпуснат предсрочно.

Из мотивите на Галина Захарова:

"Изборът на председател на Софийския градски съд миналата седмица протече очевидно недемократично – непрозрачно и необективно, а предизвестеният му резултат е неприемлив, както за съдийската общност, така и за гражданското общество. Този случай е поредният от кадровите процедури, в които ВСС използва механизми, непредвидени в закона. Затова считам, че кадровата дейност се реализира по порочен модел, който противоречи на принципите за законност, откритост, достъпност, отговорност, отчетност и предвидимост. Повтарянето на едни и същи непрозрачни ситуации пък доказва, че на настоящия етап ВСС няма воля да преодолее този модел...Това недвусмислено сочи, че т. нар. "лобизъм" продължава да е сигурен начин за кадрово израстване в системата. В тази ситуация обективно не успявам да допринеса нито за независимостта на съда, нито да защитя онези почтени професионалисти, които стриктно са изпълнявали задълженията си по закон и които притежават всички необходими качества, аз да променят системата към по-добро и да израстват честно в нея само на основата на собствените си достойнства. Не желая и не умея да "лобирам", нито приемам да бъда изразител на чужда воля, защото съм съдия. Опитвах се да убедя мнозинството от ВСС единствено по начина и със средствата, които владея – чрез принципи, правила и аргументи, обосновани с факти. При безпристрастната оценка на работата си обаче не отчитам видими и градивни крайни постижения, за което поднасям най-искрените си извинения на гласувалите ми доверие колеги...Убедена съм, че е по-достойно да бъда сред свободите съдии, изразяващи демократично мнението си, отколкото да получавам възнаграждение за безрезултатност".

Из мотивите на Капка Костова:

"За пореден път надделяха не професионалните,а конюнктурните аргументи в подкрепа на направения избор. Бяха игнорирани обективните факти за действително разпознаваемата професионална кандидатура и бе направен избор при абсолютно неясни за обществото и аз съдиите критерии и съображения за тях. Пълната липса на конструктивност, интелигентност, реална конкуренция и сблъсъкът на професионални позиции, както и начинът на гласуване в двата последователни тура на избора, оставиха неизбежното усещане за предварителен сценарий и за предрешеност на резултата. Демонстративното неуважение към съдийското съсловие и проявеният двоен стандарт на оценка на определени факти, са обида към почтеността и моралния интегритет на работещите в системата съдии. Избори като този не дават шанс на качествата, професионализма и морала в системата. Те рушат независимостта на съда и поставят в риск върховенството на закона, а в крайна сметка – и държавността".


Тагове:   оставка,   СГС,   всс,   съдия,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - Както са я подкарали във ВСС,
08.06.2011 15:00
има опасност съветът да се разкапе като парламентарната група на Яне Младоженеца ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998628
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031