Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2011 19:48 - Обличат полицаите с "дишащи" униформи по 1200 лева всяка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
1



 МВР ще обяви конкурс за нови униформи за всички полицаи, които ще струват по 1200 лева всяка, обяви в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов след заседанието на Министерския съвет. Ден по-рано от правителството съобщиха, че облеклата ще бъдат 3 пъти по-скъпи от сегашните, тъй като ще бъдат изработени "от материали, поддържащи мембранно дишащи технологии, които осигуряват повишена функционалност и удобство".

Това решение идва само година и половина, след като настоящото ръководство на министерството изтегли от употреба над 6000 униформи за граничните полицаи, купени също за по 1200 лева по програма ФАР. Причината бе, че те изобщо не бяха "дишащи", а цената им бе завишена 7 пъти над пазарната. Въпреки че в спецификациите на облеклата бе записано, че пропускат отвътре навън "3000 грама течност на кв. метър за 24 часа", изследване в престижната немска лаборатория на института "Хохенщайн" установи, че пропускливостта е едва 5 грама.

Тогава от МВР обявиха, че ще започнат вътрешна проверка на случая, но резултати от нея така и не бяха оповестени. По информация на Mediapool въпросните униформи и досега са собственост на силовото ведомство, но не се използват, тъй като са доста запарващи и граничните полицаи сериозно се противопоставиха срещу въвеждането им. По същия проект бяха закупени и кубинки по 314 лева, които също се оказаха с доста завишена цена и спорно качество.

Новите униформи ще се ползват по 3 години

Според неофициална информация МВР планира да въведе 3-годишен лимит за ползване на всяка от новите униформи. Това означава, че всеки преоблечен полицай ще има право да смени облеклото си едва, след като изтече този срок. По този начин министерството смята да компенсира високата цена, тъй като в момента на всеки служител на реда се полагат по 400 лева годишно за служебни дрехи (колкото струват сегашните униформи).

Не е ясно обаче как ще се процедира с полицаите, които например се прехвърлят от граничната в охранителната полиция, чиито униформи са различни. Не се знае и дали униформените, които се прехвърлят в цивилните структури на министерството, ще губят правото си на пари за дрехи, докато изтече 3-годишният срок.

Цветанов коментира единствено, че в момента служители на МВР експериментално ползват новите униформи, които били много по-удобни за носене и през лятото, и през зимата. По думите му въпросните платове давали "възможност за дишане на материята". 

"Когато служителят е запотен, потта ще излиза от неговото тяло, а когато валят дъждове, няма да има пропускливост към тялото на служителя", поясни министърът.

Оценката, която са дали изпитващите е, че униформите са по-добри и надеждни. Процедурата започва още тази година и поетапно до 2013 г. се очаква да бъдат обновени всички униформи на полицейските служители, добави Цветанов.

Най-добрата подобна материя е "Гор-текс", за чието производство се изисква специален лиценз. Такива униформи вече бяха закупени от военното министерство за контингента ни в Афганистан, като облеклата бяха на сходна цена. Доставчикът бе "Аполо" ООД, чиито управител Веска Цветанова коментира пред Mediapool, че в края на миналата година от МВР са обявили покана за пазарно проучване, на която са се отзовали няколко фирми. Сред тях е била и "Аполо", която е предоставила на министерството десетина униформи, които да бъдат тествани.

Цветанов се върна към идея на Румен Петков

За последно МВР искаше да закупи такива облекла по времето на Румен Петков и тогава цената им също бе 1200 лева. За целта бе изготвена и наредба, която регламентираше как да изглеждат облеклата. Тя предвиждаше дамската връхна дреха да е пелерина с дупки за ръцете. През лятото полицаите трябваше да имат бели ризи с вратовръзка и папийонка за жените. Българските полицайки трябваше да носят пелерина и капела, подобна на тези на стюардесите. В дъжд и сняг служителките на МВР трябваше да носят пелерини, а мъжете – шлифери.

Тогавашният главен секретар Валентин Петров дори организира импровизирано дефиле пред медиите в МВР. След напускането на Петков обаче, наследникът му Михаил Миков отмени наредбата и се отказа да сключва договор за униформите. След това премахна изискването от Закона за МВР облеклото на състава да се шие само от дружества на инвалиди, за да се създадат условия за по-сериозна конкуренция в офертите.

Въпреки законодателната промяна така и не успяха да се "изчистят" дългогодишните съмнения, че всяка обществена поръчка за униформи и обувки в министерството се използва за източване на държавни средства. Самите служители на реда не веднъж са обвинявали ръководството в това, тъй като качеството на кубинките и униформите им е изключително лошо, а цените им – в пъти по-високи от тези на пазара.



Тагове:   униформи,   полиция,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930