2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Празникът на черешата и ранните плодове се организира поне за 20-ти път в 59-т годишната история на Овощарския институт. Той разполага с близо 130 декара за производствени насаждения, от които 12 декара са демонстрационни. В колекцията на института само черешите са 170 сорта. Овощарският институт в Пловдив съхранява националната генбанка от овощни култури, разказва директорът Аргир Живондов. Ябълковите сортове са 880, а има и някои редки видове, сред които арония и киви. И въпреки че е празник, проблемите не могат да бъдат забравени. Най-сериозната пречка за работата на научните работници е ограниченото финансиране. За да върви земеделието като отрасъл напред, е нужно да се отпускат необходимите средства не само за работни заплати, а и за материални разходи, категорични са учените.
доц. д-р Аргир Живондов, директор на Овощарски институт – Пловдив: Смениха се няколко правителства, но сякаш нито едно не разбра че в земеделието първо трябва да се вложат разходи, и тогава на есен да се чака реколта. Обикновено е така в статистиката в цял свят. Точно там срещаме затрудненията – от нас се искат собствени приходи, каквито ние достатъчно получаваме и се отчитаме най-редовно чрез Селскостопанска академия към Министерство на земеделието.
Овощарският институт разполага с експериментално опитно поле, в което се изпитват 10 сорта череши, някои непознати в България. Създадено през 2000-та година, на полето се прилагат две схеми на засаждане, едната от които е суперинтензивно, т.е. между дърветата има само 2 метра разстояние. Тази година са предприети мерки за решаване на проблема с отслабването на вегетативния прираст и дребните плодове.
доц. д-р Кольо Колев, технология на отглеждане на костилкови насаждения: Резултатът е видим – силен прираст, от порядъка на 30, дори 40 сантиметра, който прираст е гаранция за качествено плодопроизводство през следващата година.
Празникът на черешата бе отбелязан с делова програма, на която се разискваха специфични за отглеждането на череши въпроси. Участниците в дискусията посетиха експерименталното черешово насаждение, а след това дегустираха 80 сорта плодове, представени в специална изложба. Най-големата болка на овощарите е, че добивът на череши е спаднал 6 пъти през последните 30 години – от 110 хиляди тона през 80-те години на миналия век, сега се берат не повече от 18 хиляди тона.