Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2011 12:48 - 16 юни - ден на национален траур за загиналите на магистрала "Тракия"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 907 Коментари: 0 Гласове:
4



16 юни ще е ден на национален траур за жертвите на тежката катастрофа на магистрала "Тракия" тази нощ, реши на заседанието си Министерският съвет.

При катастрофата загинаха 8 души, 7 ранени са в болница в Пловдив, един от които с опасност за живота. През болницата за преглед са преминали общо 22 души, 15 са били с по-леки наранявания и са освободени.

Разпознати са седем от жертвите, в момента се уведомяват близките на загиналите, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Постъпилите хора бяха много бързо поети. В рамките на 3 часа извадихме доста хора от опасност.

Имаме нужда от кръводаряване
Изключително потиснати и депресирани са хората, пострадали от катастрофата. В най-тежко състояние се намира една жена, която е в реанимация с черепно-мозъчна травма. Продължава борбата за живота й", заяви доцент Мурчев от университетска болница "Свети Георги".

Обявени бяха и два телефона, на които близки могат да звънят за информация в областната дирекция на МВР - 032 932 280 и 032 932 281.

От болницата, където са настанени ранените също посочиха телефон за връзка на близките – 032/26 41 70, вътр. 28 94.
 

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че според първоначалната информация

има счупена греда на автобуса, установен е и 15 см напречен разрез на задната дясна гума

По-рано бе съобщено, че се работи по три версии за причините за катастрофата - отклонение на вниманието или заспиване на шофьора, спукана гума или техническа неизправност на автобуса.

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата-превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед. Разследването е по разпореждане на транспортния министър.

Автобусът, с рег. № А8534АН марка "Мерцедес 0303", е извършвал обществен превоз на пътници по автобусна линия София – Бургас.

Той е собственост на фирма "Бургас Тур 90" ЕООД – Бургас, но е бил преотдаден за ползване на фирма превозвач "Ентуртранс" ЕООД – Бургас, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 г.

Фирмата е в процедура по несъстоятелност от февруари 2011 г., която не е завършила.

Автобусът е произведен 1989 г и е преминал за последно технически преглед на 8 март 2011 г. в пункт за годишни технически прегледи "Авто Пако" ООД.

По данни от тахографската шайба автобусът се е движел с позволените 100 км/ч.
В автобуса е имало двама водачи, както е по изискване. Водачът, който е управлявал превозното средство, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 г.

"За съжаление обаче той е на 23 години и е стар. Така че ние много детайлно ще анализираме, дори и законови промени, които да спрат това безумие, което се случва по пътищата", каза министър Ивайло Московски.

Автобусът се е запалил преди да се преобърне,

разказа 33-годишният Иван Тишев от Бургас, който е пътувал в автобуса, цитиран от Агенция "Фокус". Тишев е настанен в Ортопедията на Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив с травми по ръцете.

Той разказа, че двама от пътниците – младежи, са оказвали първа помощ на пострадалите. На мястото са спрели и преминаващи по магистралата коли и пътуващите в тях също са оказвали първа помощ на пострадалите.

По-късно пристигнали екипи на пожарната, които са срязали вратите и прозорците на автобуса, тъй като повечето от пътниците са били затиснати и не са могли да излязат.

Повечето от пътниците по време на инцидента са били заспали. Имало е паника след катастрофата.

Трябва да сме гадатели, за да кажем какво точно се е случило,

коментира в отговор на въпрос на журналисти ръководителят на фирма "Бургас тур 90" Николай Точев, който е бивш началник на Автомобилна администрация – Бургас.

"Имаме информация, че е бил автобусът във сервиза, че предишните дни е бил спиран за сервиз. Нямам информация, че автобусът е имал технически неизправности и той ми е подаден като годен да пътува", каза Точев.

Той каза още, че във фирмата нямат информация за имената на пътниците в автобуса, тъй като билетите не са поименни.

 Автобусът е имал сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", която покрива отговорността на водача за нанесените на трети лица вреди съгласно действащото законодателство, съобщиха от Застрахователна компания "Лев Инс" АД.

Имаме готовност да изплатим в пълен размер обезщетения за настъпилите вреди на всички пострадали лица, заявиха от компанията.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001431
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031