Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 21:12 - Автомобилна администрация проверява автогарите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
1



 Само при два от общо 20 проверени автобуси на Централната автогара "София" в понеделник бяха констатирани нередности и бяха съставени актове за административни нарушения. Това каза след проверката пред журналисти инспектор на ИА "Автомобилна администрация", цитиран от БТА.

Агенцията е без ръководство от миналата седмица заради тежката катастрофа с автобус на магистрала “Тракия“, отнела живота на 6 души. Нов директор и заместник ще се назначат след конкурс.

Обхватът на проверката на софийската автогара, която е по график, е цялостен и включва документите, техническото състояние и времето на управление (работните графици) за всеки автобус. Подобни инспекции се извършват в понеделник на всички автогари в страната. Те следят основно за течове на гориво, изправност на гумите и тахографите. При съмнение за нещо по-сериозно автобусът се отвежда до най-близкия сервиз за обемна проверка.

Според инспекторите, превозвачите са успели да се информират взаимно и затова на автогара "София" има само “хубави“ автобуси. Те обаче са категорични, че никой не може да се скрие от проверката, защото в правомощията им е да проверяват и във фирмите, и в гаражите на превозвачите. Най-честите нарушения са свързани с техническа неизправност и с времето за управление, посочиха от ИААА.

Назначените проверки на територията на цялата страна са във връзка с безопасността на движението, посочи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и

съобщенията Камен Кичев, който присъства на инспекцията. Ще се проверяват всички автогари и състоянието на автобусите, каза той, без да се уточнява графикът за това.

"Без никакви компромиси ще бъдат писани актове и автобусите, които не отговарят на изискванията, ще бъдат спирани. Фирмата-превозвач ще бъде задължена да осигури нов автобус или да отстрани проблема преди отпътуването на пътниците", каза той.

Камен Кичев посочи още, че с възможностите на “Автомобилна администрация“ проверките ще обхванат максимален брой автобуси не само по дългите, но и по късите линии, при които по-често се използват стари автобуси и съответно нарушенията са повече. Те започват от понеделник и резултатите ще бъдат обявени на 5 юли.

Предстои въвеждането на горещ телефон, чийто номер ще бъде залепен във всеки автобус, така че всеки негов пътник или друга кола да може да докладва за нарушения. Сигналът ще постъпва в "Автомобилна администрация" и оттам ще бъде разпределян на инспекторите, които са по трасето, или ще бъде препращан към КАТ. Сигналите, които всеки може да подаде, са за правостоящи пътници, превишена скорост, говорене по телефона и др.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998034
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031