Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2011 21:25 - Хеликоптери като самолети и технически проблеми на "Бурже"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1032 Коментари: 0 Гласове:
4



 Скоростен хеликоптер и лек инцидент с най-големия пътнически самолет в света белязаха откриването на авиоизложението на парижкото летище "Бурже". Най-голямото авиационно събитие тази година ще продължи до 26 юни.

Производителите на хеликоптери се опитват да преодолеят скоростните ограничения на техните машини, като се опитват да разчупят сегашния дизайн на традиционните хеликоптери. Европейската "Юрокоптър", американската "Сикорски" и други производители тестват различни прототипи, които да придадат нови качества на хеликоптерите освен високата им маневреност и способността да зависват във въздуха.

На авиоизложението в "Бурже" беше представен за първи път пред широка публика експерименталният модел X3 на "Юрокоптър". През последните години разработчиците се опитват да пречупят границата от 400 км/ч, сложена от традиционните хеликоптери през 1986 г. от британския боен хеликоптер "Уестланд" Lynx. 

Eurocopter, звеното за хеликоптери на EADS, използва елементи от сега съществуващи модели, за да намали разходите по разработката на своя автожир X3. За да увеличат скоростта на хеликоптера, те добавят две малки крила с насочени напред перки подобно на витлов самолет. Прототипът успя да достигне 427 км/ч при тестов полет на 12 май.

Автожирът разполага с носещ винт подобно на хеликоптер, но разполага с една или две перки допълнително разположени като на обикновен витлов самолет на крилата или отзад като на подводница. На 15 септември миналата година автожирът на "Сикорски" X2 подобри рекорда за този тип летателни апарати с постижение от 481 км/ч.

В първия ден от изложението "Еърбъс" понесе тежък маркетингов удар, след като два от нейните основни самолети бяха оставени на земята, съобщи "Ройтерс". Европейският производител очаква ръст на поръчките по време на шоуто, но не успя да демонстрира през първия ден във въздуха най-големия пътнически самолет – своя A380.

Причината е след пристигането на самолета при рулирането по пистата той закачи с края на дясното си крило сграда на летището. Той беше изтеглен от въздушната презентация, която е традиционна за първия ден на шоуто. Веднага след инцидента той беше изведен по встрани от експозицията, а техниците започнаха да обсъждат как да поправят крилото, за да може самолетът да се завърне в базата си в Тулуза.

Дълго разработваният военнотранспортен самолет на компанията A400M също пропусна демонстрационния полет, след като беше открит проблем с трансмисията. В крайна сметка повредата беше отстранена и той беше показан в действие пред френския президент Никола Саркози.

Инцидентът с А380 предизвика смут в "Еърбъс", като само часове преди това пристигна обновеният вариант на "Боинг" 747-8i. Новият 747, известен като джъмбо джет, се очаква да бъде звездата на шоуто. Прогнозите са двата самолета да спечелят известно количество поръчки, но основният апетит на индустрията ще бъде насочен към по-малките 150-местни самолети.

Airbus очаква да сключи няколко големи сделки по време на изложението, като купувачите са привлечени от модернизирания A320neo. Самолетът на европейската компания е оборудван с по-икономични двигатели, които пестят до 15% от разходите за гориво. Едната сделка може да се окаже рекордна, ако се потвърдят слуховете, че малайзийската авиокомпания AirAsia ще поръча 200 A320neo.

Докато "Еърбъс" точат зъби за рекордни сделки, катарските авиолинии Qatar Airways откриха надпреварата между двата авиационни гиганта. Близкоизточната компания поръча шест самолета 777-300ER на конкурента "Боинг" на стойност 1.7 млрд. долара по каталожни цени, съобщи "Ройтерс".



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041431
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930