Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 15:17 - Директори от "Росатом" са сред загиналите в самолетната катастрофа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Висши мениджъри от "Росатом" са сред загиналите в авиокатастрофата край град Петрозаводск тази нощ, съобщиха от компанията. Загинали са Сергей Рижов, директор на "Хидропрес" (дъщерно дружество на руската "Росатом", която се занимава с изработването на хидравлични системи за ядрените мощности, включително за АЕЦ "Козлодуй"), неговият заместник Генадий Банюк и главният конструктор на предприятието Николай Трунов. Тримата са пътували по работа.

Освен това сред загиналите са и Валерий Ляпин, един от ръководителите на "Атоменергомаш", както и Андрей Трофимов, главен технолог на ОКБМ "Африкантов". (Основаното през 1945 г. Опитно конструкторско бюро за машиностроене "И.И Африкантов" се занимава с проектиране, изготвяне, тестване и обслужване на оборудване за ядрени реактори.)

През тази нощ пътнически самолет Ту-134 на авиокомпания "Русаеро" след "твърдо приземяване" в Карелия и при удара в земята се е разпаднал. По окончателни данни на борда му е имало 52 пътници и екипаж, но само 8 души, сред които и едно дете, са оцелели, съобщи агенция РИА "Новости".

Според първия вицепремиер на Русия Сергей Иванов катастрофата много прилича на тази със самолета на полския президент Лех Качински през април миналата година край Смоленск. Най-вероятно става дума за пилотска грешка, заяви Иванов в Бурже, където е в делегацията на премиера Владимир Путин на голямото авиационно изложение.

"От данните на външни източници се вижда ясна пилотска грешка - в лоши метеорологични условия той се е отклонил надясно от линията за кацане и в мъгла до последния момент е търсил визуално къде се намира пистата, но така и не я е открил", каза Иванов, цитиран от "Ройтерс".

image

Николай Трунов, Генадий Банюк и Сергей Рижов (от ляво на дясно)

 

Сергей Рижов е роден през 1959 г., започнал е трудовия си стаж в "Хидропрес" през 1982 г. От "Росатом" изрично изтъкват в автобиографичната му справка, че един от "непосредствените участници в международния конкурс за "Белене". В "Хидропрес" той е заемал различни позиции от инженер в конструкторски отдел до главен изпълнителен директор.

Като разработчик е участвал в пускането в експлоатация на първия блок на Калининската АЕЦ, както и на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това е участвал в разработките на системи за АЕЦ "Тянван" (Китай), АЕЦ "Бушер" (Иран) и АЕЦ "Кудункулам" (Индия). От 1998 г. До 2007 г. е бил ръководител на отдел за разработване на системи за реактори тип ВВЕР, като според руските медии е бил един от най-добрите експерти в областта.

Генадий Банюк е роден през 1946 г. и работи в "Хидропрес" от 1971 г. Участвал е в експериментални ядрени разработки и има патенти за изобретения. Сред проектите с негово участие са АЕЦ в Иран, Китай и Индия. Носител е на отличието "Ветеран на атомната енергия и промишлеността".

Николай Трунов е другото име свързано с България. Той е и един от най-добрите руски специалисти в сферата на парогенараторите и топлообмена в атомни централи. Нееднократно е изнасял лекции в България по теми, свързани с АЕЦ. Роден е на през 1959 г. и работи в "Хидропрес" от 1982 г. Под негово ръководство са провеждани опити по разработване и изпитване на парогенератори за АЕЦ с реактори тип ВВЕР. Участвал е при изграждането на АЕЦ "Бушер" в Иран.

Компанията "Хидропрес" е позната в България като доставчик на съоръжения за АЕЦ "Козлодуй". Именно нейни изделия се оказаха дефектни и се наложи тяхната извънредна смяна в края на миналата година. По време на плановия ремонт на шести блок бяха открити пукнатини в защитните тръби на реактора.

Авиокомпания "Русеър" ("РусЭйр") е превозвала на същия самолет доста известни и влиятелни личности, посочва агенция РБК. Повече от 16 години нейни ВИП клиенти са били московският кмет Юрий Лужков, принц Майкъл Кентски, американски конгресмени, министри, посланици, шефове на представителствата на чуждестранни компании. Често с този Ту-134 са пътували и ръководители на някои от най-големите петролни компании.

Превозвачът е основан през 1994 г., но до 2002 г. е известен като CGI Aero. Собственик е регистрираната в САЩ компания Clintondale Aviation. Освен с обслужване на чартърни полети тя се занимава с авиационни превози на членовете на космическите програми на компанията International Launch Services, на "Тенгизшевройл" и на КТК (Каспийски тръбопроводен консорциум - казахстанската корпорация за пренос на петрол от Каспийско до Черно море).
 



Тагове:   Русия,   катастрофа,   Росатом,   Ту-134,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040154
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930