Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 23:49 - Износът на ядрени отпадъци извън ЕС само за рециклиране
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2011 23:56


 Страните от Европейския съюз ще получат правото да изнасят отработеното си ядрено гориво (ОЯГ) в държави извън общността, но само за рециклиране и обратен внос. Освен това ще трябва да контролират условията, при които става съхранението и преработката на ядрените отпадъци в третите страни. Износът на ОЯГ в страни-членки на ЕС пък ще става на базата на двустранни споразумения. Това реши Европейският парламент в четвъртък след компромис в преговорите по предложената от Европейската комисия Директива за управление на отработеното гориво и радиоактивни отпадъци, съобщи електронното издание Медиапул.

Депутатите също така подкрепиха стриктни правила за защита на работниците в ядрените централи, призоваха за по-голям контрол и разследващи правомощия на националните регулатори, както и за насърчаване на изследванията за намиране на алтернативи на дълбокото погребване на тези отпадъци.

Съгласно предложението за директива, всяка евродържава трябва да изготви национални политики и програми за безопасно преработване и погребване на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци. Членките ще са длъжни да изготвят национални отчети и планове за управление на всички инсталации, дори и те да са вече закрити.

Според договорката държавите, които решат да изнасят ядрения си боклук от ЕС, ще трябва да следят дали съхранението и преработката му отговарят на най-високите европейски стандарти за безопасност.

Това означава, че България ще трябва да извършва такъв контрол над Русия, където в момента се изнася ОЯГ от АЕЦ “Козлодуй“.

"Ако бъде прието в този вид, това решение би натоварило България с ангажименти, които не е ясно как тя може да спази", коментира Ивайло Калфин, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, водеща по темата в Европейския парламент. Той разкритикува Министерството по икономика и енергетика, че се е съгласило с подобно споразумение, което ще засегне българските интереси.

"На практика това означава, че ще трябва да строим депо за постоянно съхранение, защото няма как да убеждаваме страни, които не членуват в ЕС, да се придържат към вътрешните правила на съюза. Освен, че е непосилно скъпо, постоянното ядрено хранилище, е и икономически необосновано предвид количеството отпадъци, което произвеждаме ", добави Калфин.

Директивата за ядрените отпадъци, която в момента се разглежда от европейските институции, предвижда, че държавите, желаещи да експортират отпадъците си от ЕС, трябва да го сторят по силата на двустранно споразумение, в което да задължат ответната страна да спазва европейските стандарти.

"Не виждам как бихме могли да ангажираме Русия, която не е член на ЕС, да се придържа към условия, които важат за Общността", добави Калфин.

В четвъртък Европейският парламентът прие становище по проектодирективата, което призовава да се разреши износа на отработено ядрено гориво, ако подлежи на рециклиране. Предложението за това беше внесено от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент по настояването на българската делегация, допълниха от офиса на Калфин.



Тагове:   износ,   ядрени отпадъци,   ес,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033591
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930