Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2011 19:50 - Операция "Шок": 55 ареста и застреляно куче
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
0



55 души са задържани в рамките на широкомащабната полицейска операция с кодовото име "Шок”, започнала рано сутринта на 6 юли на територията на страната и зад граница, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цел на акцията, провеждаща се под координацията и с участието на Европол и Сикрет сървиз, е по искане на Италия във връзка с разкрита престъпна група за трафик на наркотици и крадени от ЕС коли в България.

Италианските власти са предоставили информация за каналджиите. Операцията се провежда в София, Варна, Пловдив, Бургас и Благоевград. По неофициална информация на Mediapool акцията е насочена и срещу хора, занимаващи се с финансови престъпления. Действията на МВР се наблюдават от Върховната касационна прокуратура.

Операцията е разпоредена и се ръководи от главен комисар Калин Георгиев, който преди ден получи награда на МВР за защита на човешките права.

Във Варна на входа и на изхода на града са изградени контролно-пропускателни пунктове, съобщи комисар Димитър Димитров, директор на Областната дирекция на МВР – Варна. Работи се основно по търсене на лица и моторни превозни средства, обявени за издирване по линия на Шенгенска информационна система.

На територията на Благоевградска област акцията е съсредоточена главно на двата ГКПП с Гърция - Кулата и Илинден край Гоце Делчев, както и на границата с Македония - ГКПП "Златарево" край Петрич.

В Бургас е задържан един от заподозрените. Там операцията е започнала в 6.00 часа. Има изградени пропускателни пунктове на входовете и изходите във всички градове в областта. 

По информация на адвокат Марияна Тодорова, защитник на един от задържаните, при ареста му в София е било застреляно домашното куче, въпреки че никой от семейството не е оказвал съпротива на въоръжените полицаи, а в дома е имало близо десет човека и малки деца.

По думите на юристката при задържането на заподозрения, чието име тя не пожела да съобщи, полицаите не са представили заповед за арест. Тодорова не е била информирана в какво е уличен клиентът й и дори не е била повикана в ареста, въпреки че всеки задържан по закон може да ползва правна помощ още от момента на ареста си.

По думите й полицаите са разбили вратата на клиента й, въпреки че съпругата му е заявила, че ще им отвори и тръгнала да слиза. След това показали "хвърчащи листове и са казали, че има европейска заповед за арест".

Мариана Тодорова разказа още, че клиентът й притежава фирма, но "няма оръжие, няма коли, няма наркотици – бизнес", освен това не е осъждан. "Полицейското насилие продължава не само при полицейските акции, но и по принцип всекидневно", заключи адвокатката.

"Това, че журналистите не знаете какво се случва всеки ден във всички районни полицейски управления, не значи, че няма полицейско насилие и има всекидневно полицейско насилие", каза тя. Тодорова каза, че много нейни клиенти са задържани и след това ги освидетелстват. 

"Трябва да питате полицейските служители защо превишават правата си и защо, след като бъде задържано едно лице и като подадем жалба в полицията или в прокуратурата за насилие на полицейски служители, след това се оказва, че е оказвана съпротива при задържането", допълни адвокатката.

Пред БНР директорът на ГДБОП Станимир Флоров каза по повод на думите на адвоката, че полицейските служители са действали по правилата. В продължение на половин час те чакали да им бъде отворена вратата, и след като това не станало, влезли, като използвали разрешените от закона средства за това.

"Всичко, което правим, то се прави на базата на евро-атлантическо стратегическо планиране, което се прави от службите на нашите евро-атлантически партньори. Това, което запознаваме нашите евро-атлантически партньори, от това, което правим и резултатите, които получаваме. Аз все пак съм гражданин на Република България и мога да изразявам болката и гражданската си позиция, която се пресъздава от това, което и аз, обикаляйки в страната, събирам като информация от хората. Много по-важно е, когато се срещаш с много хора, които са потърпевши от извършени престъпления, от извършителите на тези престъпления, ние трябва да защитим гражданите и да им гарантираме сигурността в рамките на Шенгенското пространство", коментира по-рано в типичния си стил министър Цветан Цветанов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930