Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2011 13:06 - Нова тв откри помашки народ и помашки език
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2051 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ) с искане за публично извинение от страна на "Нова телевизия" изпрати заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Поводът е репортаж на Нова тв, в който се говори за наличие на отделен помашки народ и език.


Според Костадин Костадинов това е обида за българите от страна на една от българските национални телевизии. Ето как от ВМРО аргументираха претенциите си:

"В помашко село близо до Одрин авторът на репортажа Нахит Догу интервюира неколцина възрастни хора. Един от тях заявява на чист български език, че е помак. Журналистът води и разговор с една от жените в селото – пак на български. Помаците в този край на днешна Турция са потомци на преселници от Беломорска Тракия - там и до днес има компактни групи българомохамедани, които българо-гръцката граница отделя от събратята им в Родопите. 

Авторът обяснява, че "помаците" са изгубили корените си и имало много версии за произхода им. Нахит Догу разяснява как помаците като народ били пръснати по целия Балкански полуостров. Езикът, на който тези хора говорят, е наречен „помашки”, а журналистът не намира за необходимо да представи научната гледна точка по въпроса.

В същото време с години продължава опитът на гръцката държава да изфабрикува някаква отделна помашка народност в района около Ксанти, в опит да обоснове тезата, че тези хора не са българи. 

Тезата на Турция пък е, че помаците са "българизирани турци". Именно след десетилетия на подобна двустранна пропаганда немалка част от съвременните поколения помаци в Гърция и Турция не знаят, страхуват се или не искат да признаят, че езикът, на който говорят е български".



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. newlogic - В района около Ксанти и по точно с...
11.07.2011 10:51
В района около Ксанти и по точно селата в близост до българската граница, хората наистина казват, че говорят на помашки език. А този помашки език е точно родопския диалект, като разликата е , че тези хора използват много турски думи.
Това е, нищо грандиозно :)
цитирай
2. анонимен - какъв е проблема?
16.07.2011 18:35
ами помаците там си се самоопределят като помаци и си имат новини на техния си говор какъв е проблема? супер демократично дори. ся ясно че няма да вкарат новини на български и да пишат надписите и вестниците на кирилица, защото така ще признаят косвени претенции на българия към тези земи. местните помаци там, пък и в нашите родопи и чеч никак не се определят като българи, ама никак. та сега да протестираме защо гърците не ги насила определят като такива ли?? на запад е няма чак такъв див национализъм. немците и италианците не предявяват претенции към франция за елзас лотрингия и корсика респективно. надживяно е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052188
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930