Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2011 22:19 - Костадин Паскалев - кандидатът на БСП за президент?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1165 Коментари: 1 Гласове:
2



Напечен уикенд се очертава на “Позитано”20. Кметът на Благоевград Костадин Паскалев най-вероятно ще се включи във вътрешнопартийната битка за президентската номинация. Това стана ясно от думите му пред Mediapool в понеделник, коментира електронното издание.

Тази събота Националният съвет на БСП трябва да излъчи кандидата, с който ще атакува "Дондуков" 2. До момента бе известно, че Паскалев, който е сред най- одобряваните в партията кандидати, не желае да бъде издиган. Тъй като и Стефан Данаилов – безспорен фаворит в червения лагер – нееднократно си направи отвод, като най- вероятна се сочи кандидатурата на евродепутата и бивш външен министър Ивайло Калфин.

Всички кандидати, издигнати от местните структури, трябва или да потвърдят желание да участват в битката за президентската номинация, или да подадат декларация, с която си правят отвод. Запитан ще подаде ли такава декларация в партийната централа, Паскалев заяви, че “ще прави каквото си иска."

“Нагласата ми обаче е бойна”, допълни той. От думите му стана ясно, че възнамерява отново да постави въпроса за лидерството в партията.

Станишев да се оттегли моментално”

“Ще го кажа направо – Станишев трябва моментално да се оттегли от поста си”, заяви кметът на Благоевград, който бе централна фигура в политически проект на Георги Първанов АБВ.

Паскалев е сред най- яростните противници на Станишев и неведнъж му е искал оставката. Бившият премиер обаче оцеля начело на партията си след загубата на парламентарните избори през 2009 г., най-вече защото не се намери претендент, който да получи по-голяма вътрешна подкрепа.

Костадин Паскалев беше едно от най-обсъжданите имена за президентска номинация на БСП. В началото на годината, когато местни структури издигнаха кандидатурата му, той няколко пъти уклончиво заяви пред медиите, че вероятно няма да приеме. По това време Паскалев се занимаваше активно и с гражданското движение на Първанов, което обаче претърпя фиаско и в момента е в глуха линия.

Поради тази причина в БСП активно се заговори, че Първанов ще се връща в партията или ще се опита да поеме контрола чрез свои хора, с което ще получи шанс за активно участие в политиката и след изтичането на президентския му мандат през януари 2012 г. Реализацията на този план минава през елиминирането на Станишев, който обаче отказва да отстъпи доброволно, а ако го направи, би искал да остави партията в ръцете на свой доверен приемник.

Решението на Калфин – в последния момент

Междувременно Ивайло Калфин заяви пред Mediapool, че все още не е взел окончателно решение дали да кандидатира да президент. Той уточни, че е в

Страсбург и няма да се върне в България до 15 юли, което е точно един ден преди Националният съвет на БСП да обсъжда президентската кандидатура на партията.

“Преди да взема своето решение е редно да говоря с някого от ръководството на партията”, обясни Калфин и добави, че това няма как да се случи преди края на тази седмицата.

Макар че Калфин също бе фротмен на АБВ и се ползва с доверието на Първанов, отношенията му със Станишев са далеч по-гладки, отколкото тези на Паскалев.

Решението на Паскалев да се бори за президентската номинация на БСП поставя Станишев в тежка ситуация, коментираха пред Mediapool социалисти. Той или трябва да загуби и “малкото му останал авторитет”, като подкрепи Паскалев, който е с по-висок рейтинг от Калфин и изглежда по - избираем, или да подкрепи далеч по-удобния му Калфин, но да бъде обвиняван, че убива партията със слаба кандидатура.

При положение, че социологическите проучвания не дават големи шансове на БСП да спечели президентските избори, очевидно противниците на Станишев са решили да използват вота поне за разчистване на сметките вътре в партията. Ако Станишев все пак даде благословията си за кандидатурата на Паскалев, последният би приписал евентуалната си загуба на партийния лидер, с когото много отдавна са в открит конфликт и към когото отправя тежки обвинения. Другият вариант е Станишев да подаде оставката си в момента, в който даде подкрепа за Паскалев.

Стоилов, Плугчиева, Гергов и Живкова на “резервната скамейка”

Освен условно наречените “основни претенденти” в БСП се очертават и още няколко издигнати от местните организации кандидатури за президент, които няма да си направят отвод. Сред тях са имената на оглавяващия лявото крило на партията Янаки Стоилов, бившият вицепремиер Меглена Плугчиева, собственикът на Международния пловдивски панаир Георги Гергов и внучката на Тодор Живков и бивш народен представител от левицата Евгения Живкова.

По непотвърдена информация Стоилов дори си е избрал вицепрезидент, с който да е в двойка и това е историкът и депутат от БСП проф. Андрей Пантев.

Очаква се решението за президентската двойка на левицата да бъде взето и обявено на 16 юли от Националния съвет на партията. На 23 юли пък социалистите са насрочили заседание на своя конгрес, чиято цел е също да одобри номинацията, макар и това да не се налага според устава на партията.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Боже,
12.07.2011 09:20
колко и какви кадри има в БСП !
Все отбор юнаци и юнякини !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049386
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930