Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2011 22:24 - Съдебен рунд 2: Международен панаир Пловдив е собственост на Георги Гергов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1793 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С унищожителни за първата инстанция мотиви Пловдивският апелативен съд върна в понеделник контрола върху Международния панаир на червения бизнесмен Георги Гергов, предаде електронното издание Медиапул.

Първият тур от съдебното дело бе спечелен от държавата, след като Окръжният съд обяви за нищожно решението от края на 2006 година на тогавашния икономически министър Румен Овчаров (БСП) за увеличение на капитала и вкарването на "Пълдин Туринвест" в панаира. Това повлече след себе си обявяването за нищожно и на второто увеличение на капитала от 2007 година, чрез което контролираното от Гергов общинско-частно дружество се добра до 49% от акциите в панаира.

Казусът нашумя през 2009 година, когато стана ясно, че, без да уведоми държавата, бизнесменът е изкупил акциите на реститути, получили права от съда върху акции в панаира. Вместо да атакува тези сделки, довели до падането на държавния дял под 50%, икономическото министерство реши да води дело за обявяване на нищожността на решенията на Румен Овчаров. След решението на апелативните магистрати битката на държавата пред Върховния касационен съд изглежда много трудна за спечелване.

Основната теза в жалбата на Министерството на икономиката и енергетиката след идването на власт на ГЕРБ бе, че на 18 декември 2006 година министър Румен Овчаров е взел нищожно решение за увеличаване на капитала на тогавашното еднолично акционерно дружество. С това решение капиталът на Международния панаир се вдига от 28.463 млн. лева на 43.086 млн. лева за сметка на "Пълдин", а дружеството се пререгистрира от ЕАД в АД.

В опит да защити тезата си, държавата припомня, че още през 2002 година министерството е сключило споразумения за обезщетяване с трима от собствениците на терени в рамките на панаира. През същата година други двама печелят дела пред Върховния административен съд и така акциите, с които държавата трябва да ги обезщети, са 41 568 . Към този момент обаче акциите на дружеството са вече безналични и обезщетяването няма как да се случи без изрично вписване в Централния депозитар.

До 18 декември 2006 година, когато "Пълдин" на Георги Гергов е влиза в панаира с решение на министъра, нито държавата, нито реститутите търсят своите права. Към този момент панаирът все още се води еднолично акционерно дружество.

Въпреки това държавата претендира пред съда в настоящото дело срещу Гергов, че към 18.12.2006 година "Международният панаир" ЕАД е имал всъщност шестима акционери, макар подобно обстоятелство да не е вписано в депозитара, а министър Румен Овчаров е взел в разрез с правилата с еднолично решение.

Пловдивският окръжен съд приема тезата на държавата за валидна и обявява решението на Димитров за нищожно. Нищожността на първото решение води след себе си обявяването за нищожно и на второто увеличение на капитала до 56.256 млн. лева.

Пловдивският апелативен съд установява, че трима от петимата реститути са вписани като притежатели на акции едва след вкарването на Георги Гергов в панаира – на 30 януари 2007 година, а другите двама ще заведат нови дела по-късно. Въпреки това Окръжният съд е приел, че още преди да бъдат вписани, тези пет физически лица всъщност са легитимни съакционери с държавата в еднолично акционерно дружество.

"Съображенията на Окръжния съд са не само необосновани, защото не са съобразени с безспорно установените по делото факти, но са и правно несъстоятелни. Очевидно е, че преди съответното прехвърляне на акционерно (или дялово) участие няма как бившите собственици на земеделска земя да се легитимират като нови акционери (или съдружници) и да участват в работата на общото събрание", се казва в решението на апелативните магистрати.

В своя акт Апелативният съд определя още решението на първоинстанционните магистрати като "измислена фикция", "странно" и "произволен разказ на ясния законов текст".

Апелативният съд обявява за напълно законно второто увеличение на капитала на панаира през 2007 година, защото са налични абсолютно всички документи за законно проведено Общо събрание на акционерите, удостоверено с подписите на всичките негови членове.

С тези мотиви Апелативният съд обезсилва цялото решение на Пловдивския окръжен съд и прекратява делото в частта му по искането за обявяването за нищожност на второто решение за увеличаване на капитала.

Решението може да бъде обжалвано в срок от 1 месец пред ВКС.

Това е част от битката, която държавата се сети твърде късно да води срещу пълзящата приватизация на Пловдивския панаир, която се извършва от години насам от Георги Гергов. Парадоксът е, че дружеството е в забранителния списък за раздържавяване, което обстоятелство Гергов успя да заобиколи с юридически хватки и с мълчаливото съгласие, а след това и с бездействието на икономическото министерство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. анонимен - нпр681
27.04.2012 20:18
така
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035391
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930