Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2011 07:21 - Изпързаляли Плугчиева за оня въпросник
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 952 Коментари: 1 Гласове:
2



 Интервю на политическия психолог Димитър Кронев в 24 часа

- Господин Гронев, в събота депутатката от БСП Меглена Плугчиева размаха списък с въпроси, с които ГЕРБ правел досиета на опонентите си. Тя го определи като "чудовищно и безпрецедентно действие". Евродепутатът Кристиян Вигенин пък каза, че очевидно предизборният щаб на ГЕРБ се е пренесъл в МВР и се закани да сезира Европарламента и дори ЕНП за документа. Толкова ли е страшен този списък?

- Този списък е публикуван в издание на Московския държавен университет през 1999 г. Текстът с въпросите е на А. Максимов и се нарича "Чисти и кални технологии на изборите". В този сборник са описани различни политически предизборни технологии, използвани във всички държави на бившия СССР. Специално тази схема, както впрочем и много други са заимствания, преработки, адаптации предимно от американски схеми. Каквито съм виждал много.

- Тоест има "копи-пейст"?

- И така може да се каже. Бил съм в Института за обществени науки към международния отдел на ЦК на КПСС, бившата школа на Коминтерна. Там руснаците бяха вземали, купували, крали от цял свят.

И можах да се запозная с част от всички предизборни кампании, правени по света - политически листовки, позиви, плакати, програми, послания и т. н. Опитът ми дава основание да смятам, че първообразът на въпросната схема е американски, но кой го знае.

- Могат ли подобни схеми да се използват с успех и в България?

- Да. България е славянска страна, имаме много сходни неща с Русия. Докато ползването на такива методики от САЩ и Англия носи риск, ако не бъдат адаптирани. Трябва да бъдат приспособени към националните особености и най-вече към конкретната ситуация.

- Кой изпързаля Меглена Плугчиева в Русе?

- Няма никакво значение кой я е излъгал.

- На чия въдица се хвана?

- Хванала са е... а, искам да кажа друго. Няма нищо тайно в тази схема. Говоря за нея в медиите още от януари 2011 г. Ама кой да слуша, кой да гледа, кой да чете. Давах интервюта в електронни сайтове, във вестници, в предаването на БНР "Неделя 150" с Лили Маринкова.

Казах, че има схема от 81 въпроса и подробно обяснявах цялата технология, каква информация дава и т.н. Тоест нищо скрито и нищо страшно няма в нея. Какъв ГЕРБ, който бил измислил "чудовищни" въпроси и ги разпространявал, какви пет лева?

- Каква е основната идея на една такава схема?

- Искаш да ставаш кмет. Хубаво е да знаеш повече за своите опоненти. Това е първият, повърхностният пласт. Хубаво е обаче и ти да се прокараш по тази схема. За да видиш може ли да бъдеш атакуван и къде. Винаги съм твърдял, но не съм го измислил, че една предизборна кампания трябва да се прави поне година преди датата на вота. И ако ти като кандидат имаш някакви неща, за които може да бъдеш атакуван, и то ефектно, е хубаво ти или твои хора да ги съобщите и заедно да ги изчистите. Това е т.нар. ваксинираща стратегия. Изчистваш и тушираш определени проблеми.

- Плугчиева дори каза, че разпространяването на въпросите е "заплаха за сигурността на изборите". Така ли е?

- Интерпретации всякакви. Този случай подсказва и един друг проблем - политиците започнаха да се изживяват като експерти, правят някакви политологични анализи и т.н. А това е тънка материя, не може всеки да действа по принципа "нещо подочул, нещо назнайва". Всяка жаба да си знае гьола.

- Чие дело е това? На човек от ГЕРБ или на някой некомпетентен червен активист?

- Могат да се правят най-различни предположения. Лично мен този проблем изобщо не ме интересува. Но ако трябва да се даде някакъв съвет на политиците в тази или в подобна ситуация, най-добре е да се пита в пресцентъра на съответната партия.

Ако Плугчиева ми беше звъннала и попитала какъв е този списък, щях да й обясня за какво става дума, тя ми е симпатичен човек.

- Разбирам, тя е червена, ти си червен шаман...

- Не, не това. Говоря по принцип. Това е общо състояние на политическата класа, която усвои около десетина клишета. Като например "да не слагаме каруцата пред коня". Половината от тях не знаят как се впряга кон, другата половина сигурно и каруца не са виждали. Или - ние имаме политическа воля. Или пък буквална рецитация от дописки на млади репортерки, според които БСП е столетница, Доган е сокол и т.н.

- Как ще коментирате например точка 23 от списъка: "Брой на децата. Техните имена и възраст. Професия, месторабота, хоби, слабости."?

- Много се забавлявах с ореваването му - олеле, как е възможно! Тия дни във вестниците видях фото на малкия син на Първанов, сниман с някаква пушка. И се коментираше, че струвала 50 000 лв., че той нямал право да носи такава униформа. Помним и писанията за Георги, сина на Филип Боков, който крадеше коли. Посланието беше ясно - Боков не може да възпитава децата си, какъвто бащата, такъв и синът, и т.н.Всичко това е практика по цял свят, вече е и в България.

Всичко друго е поза на префиненост, която винаги ме е забавлявала. По този повод се сещам за думите на Анастасио Сомоса, лидер на Никарагуа: "Абе кучи син, ама наш кучи син." Това е политиката. Ама имало мръсотия. Че тя е иманентно присъща на политиката. Така е не само у нас, а по целия свят. Така е било винаги и така ще бъде.

- Ами 43-и въпрос: "Възразява ли (политикът) друг да му плаща сметката?"

- За политиците и адвокатите това си е съвсем нормално нещо. Бившият депутат А. Т. например е известен с това, че никога не си плаща сметките.

Макар че веднъж ме почерпи с кафе. Всичко това може да се използва много ефектно срещу даден кандидат в предизборна кампания. Аха, не си плаща сметките? Ами как тогава като управленец на държавно равнище ще се разплаща с бизнеса например? И като се тръгне по тази нишка...

- От разговора разбирам, че няма нужда да се вика: "Помощ, бият Паниковски!" Не е нова Държавна сигурност...

- Тази схема дава представа за човека, тя е една негова илюстрация. Мога да представя много такива схеми - през годините съм се нагледал, начел, анализирал, преработвал и т.н. Навсякъде по цял свят се използват подобни схеми.

- А дава ли възможности за удари под кръста?

- Разбира се. Ако си се забъркал в някаква каша, кой е този глупак, дето няма да се възползва от случая и да разлае кучетата?

- Примерно с жена, в някаква любовна история?

- Специално за авантюра с жена в България няма особено отрицателна тежест.

Даже обратното - о, гледай го тоя е мъжкар! Докато например в САЩ една такава женска история направо слага край на политическата ти кариера. Има много примери за това.

 

Кой е Димитър Гронев

Роден на 30 януари 1945 г. в София

Завършил е СУ "Св. Климент Охридски"

Политически психолог, известен като "червения шаман"

Бивш член на Висшия партиен съвет на БСП

До закриването на Славянскя университет в София завежда катедра "Социология"

Участвал е във всички предизборни кампании след 1989 г. на различни равнища

Женен. Има четири деца - три момичета и син




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. zaw12929 - Този път нас ни пързалят, че тя е и...
13.07.2011 12:34
Този път нас ни пързалят, че тя е изпързаляна, защото русенци не мислят, като Вас
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051030
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930