Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2011 20:09 - Ивайло Калфин е кандидатът за президент на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1078 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.07.2011 12:48


Бившият външен министър и настоя евродепутат Ивайло Калфин бе избран още на първи тур от пленума на БСП за кандидат за президент на партията. Преди това половината претенденти декларираха, че се оттеглят от борбата. Пръв това направи бизнесменът Георги Гергов. В събота червените трябва да излъчат своя претендент за вота през октомври. Така Калфин остана да си оспорва позицията с лидера на т.нар. ”ляво крило” в БСП и Янаки Стоилов, бившия конституционен съдия Георги Близнашки, лидерa на БСП-Банкя Стефан Василев и президентския съветник Иво Атанасов. Изборите бяха проведени с тайно гласуване.

След като кандидатът на БСП-Пловдив Георги Гергов се оттегли, отвод си направиха и бившият посланик на България в Египет Иван Гайтанджиев, депутатът Петър Курумбашев, бившият евродепутат Атанас Папаризов и Татяна Дончева, която е лидер на "Движение 21". Тя напусна пленума и не дочака вота.

Ивайло Калфин получи 72 гласа от пленума, а вторият – Янаки Стоилов – 35. Президентският съветник Иво Атанасов беше подкрепен само от 7 души, а Близнашки и Василев – от петима. След вота Калфин заяви, че ако спечели изборите ще работи за изграждане на дългосрочната визия за развитието на България. Той добави, че тази визия трябва да бъде приета в съгласие с гражданското общество, което трябва да получи и по-голяма роля в управлението.

”Левицата ще стъпи на два успешни мандата на президента Първанов, но от тук нататък тази институция за нас трябва да погледне доста напред. България мина 20 години преход, ние постигнахме основните задачи, които си беше поставила страната и от тук нататък страната ни трябва да търси по-дългосрочна визия и тази визия според мен е свързана с икономическите и социалните въпроси на хората”, каза още Калфин.

Янаки Стоилов от своя страна благодари на всички, които са го подкрепили. "От гледна точка на формалната организация изборът беше точен, но това което аз заявих е, че ако този избор се провеждаше в цялата партия смятам, че имах големи шансове да успея", добави той. Според него независимо, че решението е на пленума, при евентуална загуба на изборите, отговорността трябва да е лична – на лидера на партията.

Иво Атанасов от своя страна обяви, цитиран от "Дневник", че е склонен да се включи в кандидат-президентска двойка Калфин, защото на предишните избори евродепутатът е показал, че трудно може да мобилизира твърдия електорат.

Пленумът обсъди и платформа за президентските избори. В нея е записано, че бъдещият президент на България трябва да е "активен и действен", "лидер на обединението на нацията", "гарант на демокрацията" и "държавник със стратегическа визия за България", съобщава вестник ”Дневник”.

В платформата се дава и положителна оценка на двата президентски мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. "Двата мандата показаха и капацитета на институцията, и възможностите да се преодоляват тяснопартийните интереси", отбелязват социалистите. Според БСП президентът е утвърдил при три различни правителства ролята на институцията за очертаване на националните приоритети в различни обществени сфери.

"Георги Първанов показа, че без да надхвърля правомощията си, държавният глава може да ангажира институциите с реалните проблеми на хората, да действа като коректив на едностранните управленски решения за развитието на страната, да предлага алтернативи и да съдейства активно за стратегическите приоритети", е оценката на БСП.

Според тях кандидатът им ще бъде „носител на оптимизма и надеждата, че България може да бъде по-добра”.

Преди началото на заседанието на Националния съвет на партията Татяна Дончева коментира, че лидерът на БСП Сергей Станишев си брани поста срещу ”попълзновенията" на Георги Първанов, като издига хора, близки до държавния глава.

Според нея тактиката на бившия премиер цели при загуба на президентските избори, вината да е в хората на Първанов и той да не понесе отговорност за това. Тя обясни, че има реален риск партията да спре да съществува за следващите десет години.

Дончева добави, че е втора по рейтинг в БСП след Стефан Данаилов и е единственият кандидат, който може да вземе някакви гласове извън БСП. Тя заяви, че е имало препоръка към местните организации да не я номинират. ”Аз, разбира се, приех нещата много смехотворно - не виждам това да е драма за някого”, коментира още Дончева.


КОЙ Е ИВАЙЛО КАЛФИН?
Една от особеностите на бившия вицепремиер и външен министър в кабинета на тройната коалиция Ивайло Калфин е, че избягва да влиза в центъра на медийното внимани. Не е известен нито със скандали, нито с цветисти прояви. Винаги се е опитвал да гради образ на технократ, тип западен политик - експерт, верен на жената и семейството.

През 1998-1999 г. Калфин става магистър по международно банкиране (International Banking) в университет в Лофбъро (Loughborough University), Великобритания. Преди това е завършил международни икономически отношения в УНСС.

В БСП го определят като част от кръга социалдемократи на Филип Боков, гравитиращ около сегашния президент Георги Първанов. Социалисти, за които Калфин е "ренегат и предател" напомнят как напуска партията на пленум през февруари 1997 г., малко след като БСП е върнала неизпълнен мандата за съставяне на второ правителство след това на Жан Виденов. 

През април 1997 г. Калфин се включва в новоучредената Българска евролевица на Александър Томов и става нейн секретар заедно с Филип Боков. През 2000 г. става учредител на Политическо движение "Соицалдемократи" на Николай Камов, което се отцепи от евролевицата.

Сега Калфин не членува в нито една партия, макар от 2005 г. да е участвал в два избора с листата на БСП, но от т.нар. гражданска квота.

"Много пъти се заричах да не се занимавам с политика, защото това е трудна и неблагодарна професия, но животът все ме връщаше към нея", пише Калфин за себе си в официалната си страница на евродепутат. И продължава: "По убеждение съм социалдемократ и вярвам, че винаги може да се постигне повече социална справедливост, отговорност и солидарност". 

От 2002 до 2005 г. Калфин е секретар по икономическите въпроси на президента Първанов. Връзката между двамата е трайна и до днес. През ноември м.г. Калфин участва в първия дебат, с който беше поставено началото на президентското движение АБВ.

До момента най-високият пост, който е заемал, е на вицепремиер и външен министър в кабинета на Сергей Станишев. Като такъв през април 2006 г. той подписа с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс споразумението, с което в България бяха разположени съвместни българо-американски военни бази.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза днес при представянето на Калфин "личния му принос" за членството на България в ЕС, за освобождаването на медицинските сестри в Либия и за извоюването на компенсация за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй".

В момента Калфин е ръководител на групата на българските евродепутати от БСП. В Европейския парламент работи по бюджета на ЕС и по изграждането на иновативна и високотехнологична икономика.

Последната му кампания като евродепутат е за автоматично признаване на дипломи от европейски университети, с която е много активен и в социалната мрежа "Фейсбук". Калфин се опитва да легализира и британската си диплома от университета в Лофбъро.




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. veshter - Репортер,
16.07.2011 22:27
Кой се интересува от тези червени безродници вече, кой им вярва? Шепа чугунени грипове и шепа червени олигарси ще гласуват за тях. Не ни занимавайте с тези престъпни демагози, моля.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029276
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930