Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2011 19:11 - Арестувана е бившата шефка на британския филиал на Мърдок News Corp.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 2 Гласове:
8



 Британската полиция е арестувала Ребека Брукс, която до преди два дни беше изпълнителен директор на "Нюз интернешънъл", британският филиал на медийната империя на Рупърт Мърдок. 

Полицията потвърди, че 43-годишната Брукс е била арестувана във връзка с обвинения за корупция и подслушване на телефони. В неделя по обед тя е била задържана в полицейско отделение в Лондон, където е била официално поканена, като след това е останала в ареста, предаде ББС.

Източник от Скотланд ярд заяви по-рано, че се провежда разследване срещу ръководители на "Нюз интернешънъл", сред които е синът на Мърдок - Джеймс, за това, че са се опитали да прикрият данни за подслушването и за корупция.

Брукс подаде оставка в петък заради скандала, избухнал, след като стана ясно, че журналисти от "Нюз ъв дъ уърлд" са влизали в гласовата поща на стотици известни личности, политици, журналисти от конкурентни медии и дори жертви на убийства. Към момента девет души бяха арестувани, без да се брои Брукс. След ареста в неделя тя заяви, че "помага на полицията в нейните разследвания" и че доброволно се е явила в полицията. Ребека Брукс, известна като любимка на медийния магнат Мърдок, е била директор на британския таблоид в периода 2000 - 2003 г., когато са били извършени някои от хакерските атаки. Тя винаги е заявявала, че не е знаела за това. Уверенията й бяха посрещнати скептично от много хора, работили във вестника. 

През 2003 г. Брукс е признала, явявайки се пред британски парламентаристи, че "Нюз ъв дъ уърлд" е плащал на полицията, за да получава информация. По онова време обаче това признание за възможни нарушения на закона не е привлякло особен интерес, отбелязва Асошиейтед прес. Идната седмица Брукс трябваше да се яви пред парламентарната комисия, която разследва скандала с изданията на Мърдок.

Арестът на Брукс засилва натискът върху премиера Дейвид Камерън, приятел и съсед на известната журналистка, канил я на гости в извънградската си резиденция.

И шефът на лондонската полиция замесен в скандала

Шефът на лондонската полиция бе замесен в скандала с методите на действие на медийната група на Рупърт Мърдок. Появи се информация, че полицейският шеф се е възползвал от безплатни спа процедури, предаде ДПА, позовавайки се на британски вестници.

Сър Пол Стивънсън и съпругата му са приели безплатен престой през януари в луксозен спа център, рекламиран от компанията на Нийл Уолис, бивш заместник-главен редактор на таблоида "Нюз ъв дъ уърлд", пише вестник "Телеграф", цитиран от БТА.

"Нюз ъв дъ уърлд" бе закрит от Мърдок на 10 юли, след като се разкри, че негови служители са прослушвали гласовата поща на хиляди хора и са плащали на полицаи, за да се сдобият с интересуваща ги информация. Според "Сънди таймс", който също е собственост на Мърдок, шефът на полицията, най-високопоставеният полицейски служител във Великобритания, е приел престоя в "Чампнис спа", намиращ се на около 50 км североизточно от Лондон, за да се възстанови от счупване на бедрената кост. Престоят струвал 12 000 лири.

Уолис, който бе арестуван във връзка със скандала с подслушванията, е работил и като медиен консултант за лондонската полиция.

Говорител на лондонската полиция потвърди, че Стивънсън е бил безплатно в спа центъра. Медицинското лечение, което е получил там, е било платено от Скотланд ярд и в това няма нищо нередно, каза говорителят. Чисто съвпадение е, че центърът е представляван от компанията на Уолис, допълни той. Спането и храната платил работещ в центъра лекар, който бил семеен приятел на полицейския шеф.

В интервю за в. "Обзървър" лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Ед Милибанд призова за разформироване на британския клон на империята на Мърдок. Във все по-сложно положение е премиерът Дейвид Камерън, който призна, че за последната година и нещо е имал 26 официални срещи с Мърдок, сина му и висши служители на "Нюз интернешънъл".

Преди закриването на предизвикалия скандала таблоид компанията "Нюз интернешънъл" на Мърдок контролираше 37 процента от британския вестникарски пазар. Компанията притежава и 39 на сто от сателитната телевизия БиСкайБи.

Няма свидетелства за нарушения в американски вестници на Мърдок

Междувременно независима комисия, натоварена да следи за спазването на редакционната етика и почтеност в американския вестник "Уолстрийт джърнъл", обяви в неделя, че не разполага със свидетелства за нарушения във вестника или компанията издател "Дау Джоунс", които са собственост на "Нюз корпорейшън" на Рупърт Мърдок, предаде Асошиейтед прес.

Комисията посочи в изявление, че не смята, че оставката на Лес Хинтън като издател на "Уолстрийт джърнъл" и главен изпълнителен директор на "Дау Джоунс"е свързана с дейностите на вестника и компанията.

Хинтън подаде оставка онзи ден в резултат на скандала с телефонните подслушвания, извършвани от някои британски вестници от "Нюз корпорейшън".

Председателят на комисията Томас Брей обясни, че групата не е извършвала независимо разследване, за да стигне до заключението си. Всичко, за което можем да свидетелстваме, е онова, което е стигнало или не е стигнало до нас. Такава е функцията ни. Ние не сме полицейско формирование, каза Брей. Той подчерта, че комисията познава голяма част от служители на вестника достатъчно добре, така че ако е имало систематичен проблем като подслушване на разговори или други незаконни дейности, комисията със сигурност би научила това.

Явно е, че няма категорични доказателства за такива неща, добави Брей.

Тези от нас, които следят печата, не са очаквали наистина специалната комисия да повлияе. Не съм изненадан, че не е извършила разследване, казва анализаторът Кан Доктър.

Специалната комисия "Дау Джоунс" е създадена през 2007 г., когато "Нюз корп." купува компания "Дау Джоунс".




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. cocolina - аз лично ги оправдавам
17.07.2011 19:46
Нима можеше да излезе този материал за българските босове които продават нищо неподозиращи преди това момичета, за проститутки в европейските държави, за по хиляда-три хиляди евро като робини, и на които съдбата по-нататък е ясна и е жестока, ако си служеха само с позволени средства????Жалко за медията-аз я подкрепям с две ръце.
цитирай
2. анонимен - И там "едни ги хващат-
18.07.2011 18:47
други ги пускат" ........ срещу определен хонорар, пардон - гаранция ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024585
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930