Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2011 19:02 - Банско и “Юлен“ искат нова проверка на ски пистите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
1



 Община Банско изготвя справка с всички строителни разрешителни, издавани на концесионера на ски зоната в Банско - “Юлен“ АД, след което ще покани екоминистъра Нона Караджова за нова проверка за законността на съоръженията и експлоатацията им, съобщи пред Mediapool кметът на Банско Александър Краваров.

Той изрази съмнение, че има нарушение на закона от страна на “Юлен“, защото “има подпис за всяко едно съоръжение на Банско от предшествениците на Нона Караджова – Джевджет Чакъров (Тройната коалиция) и Долорес Арсенова (НДСВ)“.

Краваров каза още, че се съмнява да има нарушение и на концесионния договор, въпреки че самата Караджова съобщи, че “Юлен“ АД е “усвоил“ 64.7 ха повече от позволената му в концесионния договор от 2001 т. площ от 99.5 ха.

“Каня министър Караджова на среща в Банско, на която с помощта на специалисти, подчертавам специалисти, да установим какво е позволено и какво се е случило“, каза управникът на общината, която държи 12 процента в ски зона “Банско“. По думите му твърденията за превишена площ от страна на концесионера фигурирали само в проверки на екозащитни организации. Той не бил виждал резултатите от проверката, назначена и обявена от Нона Караджова.

На 29 юни на пресконференция в Министерски съвет екоминистърът обяви, че проверка и контролно замерване, извършени от специализираната фирма за извършване на геодезично заснемане ( ТОП-ГЕО - бел. авт.) установила неправомерното усвояване на площ извън договора, но със законни разрешителни. Тогава тя каза, че изходът да не се водят съдебни спорове и да бъде защитен държавния интерес е промяна на концесионния договор с “Юлен“, за да може правителството да си прибере концесионните такси от ползването на терените, която представлява процент от продадените карти за ползване на съоръженията.

По-късно се повдигна въпросът и за повишаване на самите концесионни възнаграждения, които в момента са около 200 хил. лв. годишно. Друг момент при годишната такса е, че държавата реално няма механизъм за контрол върху приходите от ползването на ски зоната.

От Министерството на околната среда и водите казаха пред Мediapool, че се сформира работна група с негови експерти и представители на “Юлен“ и Банско, които да предложат разрешение на казуса така, че съоръженията да продължат да работят, но и държавата да си вземе адекватните суми от ползването на терените. От ековедомството обаче признават, че дори и да се стигне до такъв вариант, няма да може да се вземат от “Юлен“ такси със задна дата.

ДНСК: Всички съоръжения на Банско за законни

От гледна точка на Закона за устройство на територията всички съоръжения на територията на ски зона Банско за законни, става ясно от справка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) , с която Mediapool разполага.

Ски пистите не фигурират в документацията на ДНСК, защото според сега действащото законодателство те нямат статут на строителен обект. Със строителни разрешителни, които по закон се издават от общинските администрации, не разполагат не само пистите в Банско, но и всички останали. С новия Закон за горите това е уредено – т.е. на бъдещите ски писти ще се издават строителни книжа, но за целта е необходима и актуализация на Закона за устройство на територията (ЗУТ) , каквато все още няма.

За съществуващите ски писти на Банско има разрешителни от Министерство на околната среда и водите. Еколозите обаче обръщат внимание върху факта, че тъй като ски зоната е разположена в природния парк “Пирин“, тя трябва да съответства на плана за управление на парка, който и приет през 2004 г. и изрично посочва, че не трябва да има разширение на съоръженията над записаното в концесията от 2001 г.

През 2005 г. община Банско приема териториално-устройствен план на ски зона Банско, който не се съобразява с плана за управление на Национален парк “Пирин“ и дава основание на “Юлен” да построи нови писти и съоръжения. В нарушение на плана за управление са построени ролбан, стадион за биатлон, подменени са два лифта, чието трасе е по-дълго от това на старите, посочват от “За да остане природа в България“.

Неправителствената организация е направила и проверка, според която не са спазени изискванията за ширина и максимални изкопни дейности при изграждането на пистите. Например – ширината на пистата Бъндеришка поляна – Тодорка не трябва да бъде повече от 30 м, а ширината на просеката за лифта – не повече от 6 м. Ширината на пистата е от 60 до 100 м, а ширината на лифта – от 15 до 30 м., твърдят природозащитниците.

Тепърва предстои да се види какъв ход ще предприеме държавата, но изглежда ще е в посока вкарване на “заграбената“ допълнително площ в концесионния договор и вдигане на размера на таксата за ползване на терените, става ясно от думите и на Нона Караджова, и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Преди седмица той обяви, че ще се преразглежда начина за формиране на концесионните възнаграждения, тъй като в момента размерът на някои от тях изглежда необоснован.



Тагове:   скандал,   банско,   ски писти,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033973
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930