Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2011 18:22 - Опозицията разнищи Цветанов. Цветанов отвърна с артилерийски огън
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1562 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 25.07.2011 18:35


Парламентът дебатира третия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", този път пряко насочен срещу вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов заради "провал в политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното членство в Шенгенското пространство."

За разлика от предишните два вота на недоверие, инициирани от БСП и ДПС, третият е подкрепен и от Синята коалиция. Няма риск правителството да падне, тъй като има подкрепата на "Атака", както и на независими депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ, съобщи електронното издание Медиапул.

Кабинетът "Борисов" бе избран с квалифицирано мнозинство от 162 гласа, а днес - две години по-късно, разчита на платено мнозинство с държавна субсидия към едни и с толериране на антиевропейско поведение на други, обобщи ситуацията зам.-председател на ДПС Христо Бисеров по време на дебатите по вота, заради които НС заседава извънредно в понеделник. 

ГЕРБ: Опозицията създаде организираната престъпност

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев откри дебатите с обвинение към опозицията, че е създала организираната престъпност. "Вие създадохте организираната престъпност, съсипахте държавността, доведохте държавата до това положение", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. "Четох, че БСП вече е готова да управлява държавата. Хора, вижте, лесно е да яхнеш едно конче и да препускаш с него, друго е да го отгледаш, да го изправиш на крака и тогава да го яхнеш", заяви Велчев.

Отцепилият се от РЗС Тодор Великов, който сега подкрепя ГЕРБ, продължи почина на премиера Бойко Борисов и реши да громи Иван Костов с негова статия в "Работническо дело" от 1989 г., а отцепилият се от ДПС Корман Исмаилов изтъкна, че е неморално хора, свързани с ДС, искат вот на недоверие.

"Вотът на недоверие вече е успешен дори преди да е разискван и гласуван", обяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, според който "политиката на правителството се характеризира с остър дефицит на компетентност и тотална неспособност да се продуцират адекватни консенсусни решения."

Костов: Управлението на ГЕРБ укрепи олигарсите и монополите

Управлението на ГЕРБ се превърна в голямо разочарование за десните избиратели, тъй като не успя да въздаде справедливост за престъпленията на бившата тройна коалиция, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му това управление е разочаровало и българското общество, защото не извади мафията от политиката, а укрепи олигарсите и мафиотите. Разочаровани са и икономически активните хора, защото управлението не се противопостави, а насърчи монополите, превърна ги в недосегаеми от закона ментори и дарители на МВР, продължи съпредседателят на Синята коалиция.

Той посочи, че десните са разочаровани от липсата на истински реформи в правосъдието, поради което България отново е наблюдаван като под карантина член на Европейския съюз. Лидерът на ДСБ уточни, че вина за това имат и полицията, и прокуратурата, и съдът.

Затова след две години управление на ГЕРБ, ЕК по същите причини ни поставя 22-те условия и мерки и България пак е заплашена от предпазна клауза, напомни Костов.

ГЕРБ извървяха странен път - от противници те станаха защитници на статуквото в съдебната система, каза още Костов, като напомни за последните скандални назначения във Висшия съдебен съвет.

Според него управлението е успяло в редица неща – да насади омраза срещу лекарите; да превърне страха и клеветите на бившата ДС в свое основно политическо оръжие; да вади класифицирана информация в медиите като средство за политически шантаж и рекет; да издигне заподозрени кметове на бившата тройна коалиция за свои кандидат-кметове; да създаде реална заплаха за демократичното провеждане на предстоящите избори и пр.

"Когато се правят добри неща, ги подкрепяме, когато се правят грешки, ги вадим на бял свят", заяви преди това лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Той изтъкна, че проблемите в сектора по сигурността се натрупват. "Не очаквайте да мълчим като Румен Петков и Михаил Миков преди. Преди 20 години повечето българи поискахме управление, гарантиращо правата на гражданите, поискахме подслушването и следенето да останат в историята. Поискахме милиционерщината да си отиде", каза Мартин Димитров.

Волен Сидеров: "Посмъртно" няма да подкрепим ДПС

Лидерът на националистите Волен Сидеров обяви от трибуната, че ще подкрепят правителството, тъй като вотът на недоверие е внесен от ДПС, а "Атака" дори и "посмъртно" да се нареди до Доган, както и до БСП и сините. Сидеров, чиято партия напоследък е в обтегнати отношения с правителството и през последните седмици прозвучаха тежки обвинения към него, сега се ограничи само някои препоръки за подобряване на управлението – да спре приватизацията и "колониалната политика" на подчинение на САЩ и ЕС. Ако Синята коалиция или РЗС имаха министри в кабинета, както искаха в началото, сега нямаше да атакуват правителството, а да го защитават, каза Сидеров.

Бисеров: Управляват ГЕРБ и "Атака"

Христо Бисеров от ДСП изтъкна, че от две години страната се управлява от ГЕРБ и "Атака". Властта с две лица – "Граждани за европейско развитие на България", от една страна, и фашизоидната партия на Волен Сидеров, от друга. Едната ръка пали огъня, другата, пожарникарската, го гаси, поясни образно Бисеров.

Той допълни, че ако сега правителството оцелее, това ще е заради "Атака" и купените с държавна субсидия независими депутати, които подкрепят ГЕРБ.

Бисеров заяви, че в етнически смесените райони споменът за Бойко Борисов е като за "възродител", участвал в т.нар. Възродителния процес по времето на комунизма не като редови изпълнител, а като командир на батальон.

Самият Борисов неведнъж е обяснявал, че е участвал в насилственото преименуване на българските турци като лейтенант, който е водил батальон. "Ние като служители на противопожарната охрани бяхме пратени там да не палят житата и царевицата, за да може да се прибере реколтата", заяви Борисов през октомври 2008 г., след като преди това коментира, че основната грешка на т.н. Възродителен процес е не целта, а методите, по които е извършен.

Бисеров направи преглед на политическата биография на Борисов, бързо прескачащ от пост на пост, без никъде да е свършил работата си до край. Дано на ваше място не дойде друг политически мит, обърна се Бисеров към премиера, който не присъства в пленарната зала, а още преди началото на дебата каза, че ще го наблюдава от кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева.

От ДПС само Пеевски не е подписал мотивите

Основен инициатор на сегашния вот е ДПС, чийто лидер Ахмед Доган за пръв подписа мотиви за искане на вот на недоверие към сегашното правителство.

Медийният магнат Делян Пеевски е единственият депутат от ДПС, който не се е подписал под искането за вот на недоверие срещу правителството. Вотът беше поискан именно от депутатите от ДПС, като за пръв път подписа си под вот на недоверие сложи лидерът на партията Ахмед Доган.

Пеевски, заедно с майка си Ирена Кръстева, е собственик на "Нова българска медийна група", която контролира телевизия ТВ7, няколко вестника и сайтове, поддържащи явна проправителствена политика.

До момента Доган и Пеевски не са гласували нито веднъж срещу управлението на ГЕРБ, тъй като при вотовете на недоверие те обикновено отсъстват от залата.

БСП: Цветанов вкарва МВР в лични битки

Депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев се обърна към вътрешния министър с думите: "Г-н Цветанов, защо вкарвате системата на МВР във ваши лични битки?" Той добави, че служителите в МВР са отвратени и демотивирани, а "историческа заслуга" на Цветанов е, че е превърнал МВР в щаб на ГЕРБ.

"Къде са Къро, Таки, Пашата? Тоя последния май си е купил "Кремиковци". Те отдавна не са контингент, срещу който работите", обърна се Добрев към Цветанов.

Депутатът от БСП цитира "Бай Ганьо прави избори" на Алеко Константинов : "Изборите са свободни, полицията няма да се меси. Ти, господине мой, тури ме, в който щеш околия и ми кажи - когото щеш ще избера. Едно магаре ми тури и него ще избера. Само ми дай околийския с жандармите и 1000-2000 лева."

След като времето за изказвания на останалите групи приключи, а левицата се оказа с останали й минути, думата взе Корнелия Нинова, която отново обвини управляващите в контрабанда, достигаща 2 млрд. лв.

Българите не са здрави, защото масово пушат контрабандни цигари, посочи Нинова.

Преди това Христо Бисеров от ДПС призова главния прокурор да разследва Борисов за това, че е възпрепятствал една митническа проверка в бирена фабрика.

Дебатът, планиран за 12 ч. в понеделник, започна с петнайсетина минути по-късно поради липса на кворум, тъй като цялата опозиция не беше в залата, а голяма част от депутатите от ГЕРБ първоначално не се бяха регистрирали за заседанието.

По този повод председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че вносителите на вота не могат да доведат депутатите си на работа дори за толкова важно заседание и да съберат кворум. В началото на заседанието НС почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите от атентатите в Норвегия.

Дебатът, който се излъчва на живо по БНТ и БНР, започна с пререкания. Независимият депутат от РЗС Емил Василев поиска 15-те минути, които се предвиждат за изказвания на независими народни представители, да се предоставят на РЗС, а не на напусналите я "ренегати", които декларираха принадлежност към ГЕРБ. Мнозинството отхвърли това предложение, както и искането всеки независим, който е заявил желание за участие в дискусията, да има възможност да се изкаже в рамките на пет минути.

В изказването си лидерът на РЗС Яне Янев сравни вътрешния министър Цветан Цветанов с плъх вътре в МВР. "Премиерът не е в състояние да сложи капан за този, плъх който разяжда системата. Ако остане вътре в системата, в къщата на ГЕРБ до изборите може да се окаже, че стопанинът няма да се справи с този плъх, а плъхът ще изяде къщата", коментира под освиркванията на депутатите от мнозинството Янев.

В залата са вицепремиерът Цветан Цветанов и министрите Сергей Игнатов, Трайчо Трайков, Маргарита Попова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Тотю Младенов.

Правителството разчита на 117-те народни представители плюс подкрепления от независими депутати, както и на "Атака".

Премиерът Бойко Борисов отказа да присъства на предишния вот с мотива, че "не му е приятно да ги гледа" депутатите от опозицията.


Отговорът на Цветанов
Вотът на недоверие към правителството за вътрешната сигурност е безсмислен. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на дебатите.

Знам, че този вот е безсмислен и вие го знаете по-добре от мен. Ако вие бяхте добри - и отляво, и отдясно, може би нямаше днес да е необходимо да коментираме подобни теми, категоричен бе МВР-шефът. 

Когато говорим за вот на недоверие, нека отчитаме реалностите и всичко, което се нарича организирана престъпност. Вие сте толерирали и сте били част от всичко, наречено политическа класа и организирана престъпност, отсече той.

Ако имаше политическа воля 20 години, нямаше да се говори за СИК и ВИС, каза Цветанов. Ако сте били толкова добри, защото сте ги създавали, попита вицепремиерът. 

Те не са се появили след 2009 година, това са последствия на вашето отглеждане на тези групировки СИК на БСП и ВИС - на СДС, каза още вътрешният министър. По думите му опозицията е създала и укрепила групировките.

Нямахте интерес да работите срещу организираната престъпност, защото бяхте част от нея, заяви Цветанов. Вие, дами и господа, през тези 20 години си отгледахте много представители от организираната престъпност и успяхте да ги имплантирате в държавния апарат, обърна се към предишните управляващи той.

Днешното противодействие на организираната престъпност няма граници. Можеш да го реализираш, само когато си заедно с партньорите и те имат доверие в България, категоричен бе министър Цветанов.

Полицията днес е много по-различна отпреди. За мен е гордост, че днес съм министър на вътрешните работи точно на тези служители, заяви вицепремиерът, който говори пред народните представители повече от час.


Политическото празнословие в Народното събрание продължава.
Премиерът Бойко Борисов слуша дебатите от кабинета на Цецка Цачева.





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - След "разнищването"
26.07.2011 13:49
опозицията гледаше унило с революционен плам в очите. Този път Румен Петков беше доста внимателен - защо ли ? А Р.Овч. просто не се чу - невероятно ! Или аз съм изпуснал тези корифеи на словото ?
цитирай
2. hatanasov - Ама и ЦЦ...
26.07.2011 21:34
не обвини персонално бившите си шефове. Все пак са от едно котило.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041229
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930