Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 11:16 - Отнеха лиценза на данъчните складове на „Лукойл”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 962 Коментари: 2 Гласове:
3



"Лукойл Нефтохим" остана без лиценз за управление на данъчни складове, съобщиха от Агенция "Митници". В съобщението се казва, че рафинерията в Бургас и нефтеният терминал "Росенец" не са лицензирани данъчни складове.

Преди около десетина дни от Агенция "Митници" заплашиха бургаската рафинерия с отнемане на лиценза, защото не са инсталирали необходимите измервателни уреди, които да са свързани с електронната система на митниците и данъчните.

Седмица по-късно от "Лукойл" излязоха със становище, че до края на годината ще приведат всички уреди според наредбата.

Мярката е взета заради неспазеното от "Лукойл" изискване да бъдат монтирани измервателни уреди в складовете, обясни пред БНТ шефът на митниците Ваньо Танов. Това означава, че компанията вече няма право нито да преработва, нито да търгува с горива на територията на страната.


Санкцията няма да доведе до проблем, нито до недостиг на горива на пазара, заяви още Ваньо Танов. Той обясни, че в условията на пазарна икономика горива могат да се внасят от цял свят и не вижда проблем в отнетите лицензи на "Лукойл".

За спазването на мярката следят служители на агенция "Митници", обясни Танов. Повече от 15 дни в "Лукойл" тече мониторинг и през този период заради липсата на измервателни уреди поодчинените му са вписвали данните и ръчно са ги предавали в информационната база на агенцията. От вчера те следят и да не се допуска влизането на транспортни средства в складовете, както и да бъде запечатана тръбата, която подава гориво от "Нефтохим" към страната, тъй като компанията вече не е данъчен склад, допълни Ваньо Танов.




 

 

 

 

 

 

Танов пред bTV: Ще бъде издаден лиценз на "Лукойл - Нефтохим", когато изпълнят изискванията

Каква точно е санкцията, която е наложена на "Лукойл", да уточним - спиране на производство има ли?

Санкцията е отнемане на лиценза.

Което означава?

Което означава, че "Лукойл - Нефтохим" не може да произвежда горива в данъчния склад и не може да извежда горива с неплатен акциз. Тоест...

Това означава ли спиране на цялата дейност?

...всички горива, които се намират в "Лукойл - Нефтохим", трябва да бъде заплатен акцизът им и след това да могат да бъдат изведени за потребление. Законът позволява, ако има недовършено производство, то да бъде довършено, след което да спре заводът.

Тоест "Лукойл" спира да работи, това ни казвате?

Да.

Какви са сроковете, в които "Лукойл" може да поправи грешките си, така че да започне да работи, и ми кажете къде е грешката на "Лукойл"?

Няма такива срокове. В момента, в който им е отнет лицензът, когато изпълнят всички изисквания, трябва отново да направят искане за лиценз и ако те отговарят на всички изисквания, този лиценз ще им бъде издаден.

А какви са прегрешенията на "Лукойл", та да се стигне до тази сериозна санкция?

Това, че са единствената фирма, която в момента не предава данни към агенция "Митници", законът вече година и половина е в сила...

За измервателните устройства говорите?

Точно така.

Които трябваше да бъдат монтирани?

Точно така.

А не започна ли някаква процедура, не се ли разбрахте с ръководството на "Лукойл", така че поетапно да започне изграждането на тези измервателни устройства?

Аз смятам, че те имаха достатъчно време, повече от година, за да предприемат действия по изграждане на тези устройства. Плюс това законът не позволява на директора на агенция "Митници" по целесъобразност да взема решения. Той е категоричен - при 
условие че не се отговаря на изискванията, не се сертифицира и се отнема лицензът.

Кажете ни, има ли нещо от дейността на "Лукойл", което трябва да прехвърлите в ръцете на вашите колеги от полицията например?

 

 

 

На този етап не мога да отговоря на този въпрос, тъй като от 2 години тече ревизия и в "Лукойл - България", и в "Лукойл - Нефтохим". Ревизията в "Лукойл - България" е завършила, връчени са съответните решения на изпълнителния директор. Ревизията в 
"Нефтохим - Бургас" не е приключила, текат и други проверки, но те са по-различни направления. Така че на базата на тези проверки на по-късен етап може да се разсъждава има ли нещо, което представлява престъпление и трябва да бъде предадено на прокуратурата

 

 

 

 
    Отнемането на лиценза на „Лукойл Нефтохим“ ще оскъпи горивата

Отнемането на лиценза на „Лукойл Нефтохим" ще доведе до оскъпяване на горивата, но вероятността да се стигне до криза със снабдяването е много малка. Това заяви за Дарик Николай Белчев, представител на една от водещите вериги бензиностанции у нас. По думите му все още не може да се прогнозира с колко ще поскъпнат горивата, но със сигурност компаниите имат запаси от суровина. „След като има натиск от по-голямо търсене, ще увеличи разходите за дистрибуция и разходите за внос, така че промяната на логистичните схеми ще доведе до оскъпяване", категоричен бе Белчев.

Най-лесно и евтино страната ни може да внася горива от Гърция и Румъния. „Вече въпросът е самите рафинерии в региона с какви ресурси разполагат, за колко време може да се поддържа това нещо. Продукт има, не само в Румъния и Гърция, така че може да се осигури внос", допълни още той.

На въпрос какво ще стане, ако рафинерията в Бургас остане затворена до края на годината, Белчев отговори: „Не вярвам да се стигне до такъв сценарий. Все пак това е огромно предприятие и не става дума само за ДДС и акцизи, а и за множество работни места".

От вчера бургаската рафинерия и нефтеното пристанище Росенец са без лиценз за данъчен склад и на практика не могат да функционират.

Информацията е на Дарик




Гласувай:
3



1. reporter - Валентин Златев хванал бас, че правителството ще падне до 10 дни
27.07.2011 11:55
Според източници на Bulgaria News Валентин Златев се бил хванал на бас, че ако Ваньо Танов запечата складовете на "Лукойл" - правителството ще падне след 10 дни.
цитирай
2. tili - Става интересно!
27.07.2011 12:20
Много даже. Ще следим с интерес и с изпразнени джобове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999881
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031