Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 19:20 - Петролната асоциация: Фирмите имат резерв от горива за три седмици, не се очаква поскъпване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
1



В краткосрочен план няма да има недостиг на горива на пазара, съобщи Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация пред БНР, пише Дневник онлайн.

Така Делчев коментира отражението върху пазара, което ще има отнетия късно снощи лиценз на два от данъчните складове на най-голямата рафинерия в България - "Лукойл Нефтохим". По думите му всяка от петролните фирми в България има оперативни резерви, които могат да покрият нуждите за около триседмичен период на потребление.

От браншовата асоциация допускат, че "Лукойл" може да си върне лицензите до три седмици. В противен случай може да има затруднения на пазара, но компаниите ще могат да ги компенсират с внос. "Като петролна асоциация и членовете на асоциацията, които все пак са най-големите търговци на този пазар, включително и "Лукойл България", следим процесите, които се случват, с внимание и с тревога, разбира се, и ще обмислим мерки за увеличаване на вноса с цел компенсиране на липсващите количества, ако процесът продължи по-дълго време, така че да не се почувства недостиг на пазара", уверява Делчев.

Шефът на петролната асоциация съобщи още, че повечето фирми вече обмислят възможности за замяна на липсващите количества с внос. "Аз искрено се надявам, че в къс период от време ще бъдат решени проблемите с отнетите лицензи и те ще бъдат възстановени, защото все пак рафинерията "Нефтохим" снабдява между 50 и 70 процента от необходимите количества на българския пазар", допълни Делчев. Той отхвърли и идеята, че ще има поскъпване на цените на пазара.

"Мнението на повечето от търговците, практически на членовете на петролната и газова асоциация, е, че не би трябвало да се стигне до увеличаване на цените", допълни шефът на браншовата структура. Той допълни, че все пак съществува вероятност горивата да поскъпнат, в случай че на пазара се създаде паника. Това обаче е малко вероятно. "Има оперативни резерви от горива, има държавен резерв в случай на недостиг, който може да бъде използван. Така че не виждам причина, първо, за безпокойство, второ, за увеличение на цените", уверява Делчев.

Шефът на асоциацията отказа да коментира пред БНР защо е бил отнет точно лицензът на "Лукойл", но припомня, че "още при приемането на наредбата (за контрол на акцизните стоки - бел. ред.) ние единодушно възразихме срещу сроковете, които бяха поставени в нея, защото считахме, че те не отговарят на реалната ситуация към онзи момент". Делчев допълва, че очаква "Лукойл" да монтира уредите си, когато има техническа и финансова възможност за това.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038565
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930