Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2011 15:49 - "Лукойл" - троянският кон на Путин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1103 Коментари: 0 Гласове:
3



 „Коммерсант” разкри, че „Лукойл”, заедно с „Газпром”, „Газпром нефт”, „Роснефт”, „Башнефт”, "Сургутнефтегаз”, „Татнефт”, „Русс­Нефт”, „Славнефт” се ползва с данъчни и акцизни облекчения, благословени от руското правителство.

„Лукойл” беше сред виновниците за тазгодишната криза с горивата в Русия, коментира за Bulgaria News руският блогър Иван Георгиев. Експанзията на компанията в чужбина се подкрепя активно от премиера Владимир Путин. С подкрепата на Кремъл „Лукойл” придобива атрактивни индустриални мощности в
Украйна, на Балканите, в Арабския свят и в Латинска Америка.В същото време „Лукойл” изостава с модернизацията на производствените си мощности в Русия.

В редица свои публикации главният редактор на списание The Russian Energy Михаил Крутихин разкри, че схемата за износ на петрол и горива от Русия остава непрозрачна и корупционна.

„Лукойл” е еманация на разбирането на Владимир Путин за провеждане на външно-икономическа политика, писа преди месеци руският сайт РБК. РоссБизнесКонсултинг е сред първите бизнес издания в Русия, сега той е собственост на немската медийна групировка „Ханделсблат”.

Недостигът на гориво в Русия в началото на годината дойде до голяма степен от нареждането, което премиерът Владимир Путин даде през февруари на петролните компании - да сложат таван на цените на бензиностанциите. Рафинериите, за да запазят огромните си печалби, започнаха да изнасят продуктите в момент, когато цените на международните пазари се движеха рязко нагоре.

Трудно е да бъде изчислен недостигът, но през първите три месеца на годината Русия изнесе 600 000 тона повече бензин, отколкото година по-рано, или общо около 2,1 млн. т. Производството бе почти непроменено на равнище 8,8 милиона тона.Сезонните ремонти в рафинериите също изиграха роля.

Всичко това подлуди цените. На едро за тон бензин 92 цените стигнаха 29 000 рубли ( 970 долара ),превишавайки рекорда си от 27 000 рубли, поставен през 2008 година. Данни от последните години сочат, че през пиковите месеци от май до октомври 95% от произведения бензин се продава на руския вътрешен пазар.

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов тогава предупреди, че цените ще нарастнат с 5-7%, тъй като трябвало да се калкулират загубите, които понасят компаниите от кризата в Северна Африка и повишаването на цените на нефта. Мултимилионерът не пропусна да предложи: ”ако правителството свали акциза, то поскъпването ще се размине". Изявлението му беше коментирано като
"арогантно" от руските медии.

*От своя страна „Лукойл” влезе заедно с други руски компании в споразумение с правителството за внос на бензин от чужбина за руския пазар.* Цените се повишиха. Кризата през месец март обхвана цялата страна - дори обикновено недосегаемият Санкт Петербург. В Москва "Лукойл", ТНК и "Роснефт" доставяха
бензин само в своите собствени мрежи бензиностанции, а дребните снабдители в столицата останаха без дизел и бензин.

Като друг фактор "Ведомости" посочва недостатъчния нефтопреработвателен капацитет на фирмите в Русия. Той доведе до различни правителствени намеси, сред които и промени в данъците.

Междувременно експерти коментираха за специализирания сайт oilru.com, че руските енергийни мастодонти от рода на „Лукойл” и „Газпром нефт” продължават да имат твърде големи загуби при добива на нефт. 

През октомври 2010 г. „Лукойл” спря за "планов ремонт” рафинерията си в Одеса. Вестник „РБК дейли” разкри, че това се прави, защото компанията трупа загуби от нерентабилното си производство. Вместо да модернизира завода и намали производствените загуби, „Лукойл” разчита на внос на евтин руски
петрол. Решението на украинското правителство да внесе на дъмпингови цени петрол от Беларус изправи до стената „Лукойл”.

Украинският сайт Минпром разкри, че обявената инвестиционна програма на „Лукойл” за Одеската рафинерия е в размер на 7,3 милиона долара. Капиталовложенията за 2012 г. - около 9 милиона долара и други 15 милиона долара за 2013 г. ще стигнат само за поддържането в работен режим на съоръженията и дума не може да става за тяхната модернизация и прилагане на по-строги екологични норми.

В много от случаите изискванията за опазване на околната среда са нещо непознато за нефтения бизнес в Русия. Само светкавичната намеса на Владимир Путин предотврати екологична катастрофа в езерото Байкал, през което трябваше да премине тръбопроводът на „Транснефт”.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996607
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031