Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 22:12 - МВР призна за укрити дарения за милиони
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
1



МВР призна, че досега е укривало даренията в натура от официалните таблици, които се публикуват на сайта на институцията, като оповести, че само за първата половина на 2011 година те са 3.6 млн. лева. На 5 август вътрешното министерство извади таблица, от която излиза, че министерството е получило едва 247 000 лева дарения от страната.

Едва четири дни по-късно под медиен натиск заместник-вътрешният министър Димитър Георгиев съобщи общата сума с обяснение, от което се разбра, че даренията в натура всъщност не са дарения според счетоводните таблици на МВР и е нямало причина да се публикуват.

След критиките на Европейската комисия и разкритията, че министерството приема дарове от разследвани и осъждани, премиерът Бойко Борисов обяви, че МВР ще спре да приема дарения. Малко след това вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов реши да коригира своя шеф като каза, че МВР ще спре да приема волни пожертвувания само от фирми. Към този момент обаче нито едно от две неща не се е случило.

Вече трети месец институцията не може да обобщи информацията и да създаде единен регистър за даренията. От думите на заместник-министър Димитър Георгиев се разбра, че регистърът трябва да се чака след изборите, а спирането на даренията от следващия бюджетен период.

На специална пресконференция, посветена на даровете от граждани и фирми, Георгиев започна своята презентация с лекция към журналистите на тема "обективното отразяване на работата на МВР". Той им се скара, че вместо да отчитат успехите на институцията при усвояването на европейски средства (15.2 млн. лева за 2011 година) и увеличената събираемост на глоби, те се взират в даренията.

"Обективната журналистика работи в полза на гражданското общество", обобщи Георгиев, от което стана ясно, че под обективност се разбира писането единствено за успехите на МВР.

Според Георгиев гражданите даряват в пари и натура на МВР, за да "изразят своята удовлетвореност от работата на министерството", както и "в знак на съпричастност с провежданата от него политика". Сред дарителите за вътрешното министерство през мандата на Цветан Цветанов са Лукойл, Корпоративна търговска банка, фирми, свързани с ТИМ, Христо Ковачки, Мултигруп, както и разследвани, и осъждани лица. Георгиев увери във вторник, че всяко дарение за МВР се проверява много внимателно.

Той извади статистика, която показва, че през 2011 година даренията за МВР намаляват. През първата половина на 2010 година те са били 6.5 млн. лева, а през тази са общо 3.87 млн. лева. Димитър Георгиев обясни, че институцията има "категоричната воля" да спре да приема дарения, но не каза кога това ще стане. Заместник-министърът каза, че това може да стане едва след като тези пари бъдат компенсирани от държавния бюджет, което е възможно едва от 2012 година.

"Темата "национална сигурност" е много чувствителна. Всяко прибързано действия могат да нарушат доставката на услугата "сигурност" за българското общество", каза Георгиев, от което излезе, че МВР функционира нормално именно заради волните пожертвувания на гражданите. В този контекст той изброи, че сред даренията в натура фигурират "автомобили, компютри, софтуер, прахосмукачки, печки, кафемашини и др.". Даренията в гориво са между 12 и 14% от общата сума през последните 2 години. През последните 6 месеца МВР е сключило общо 1938 дарителски договора.



Тагове:   МВР,   скандал,   дарения,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038612
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930