Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 21:21 - Окончателно: Държавата продаде "Булгартабак"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1708 Коментари: 0 Гласове:
1



 Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри за рекордно кратък срок сделката за продажбата на "Булгартабак холдинг" с шест гласа "за" и един - "против" (Руси Статков, от БСП), съобщиха от ведомството.

Заседанието продължи повече от четири часа, но преди това членовете на Надзора не са били запознати със съдържанието на договора за продажбата, научи "Дневник". Председателят на съвета Юлия Ненкова съобщи, чеследващите стъпки са договорът с купувача - "БТ инвест" да бъде подписан и договорената цена - 100.1 млн. евро, да бъде платена.

Одобрението от Надзорният съвет стана, въпреки чекрайният собственик на купувача  "БТ инвест" остава неясен. Ясните факти за него са, че е регистриран в Австрия, а негов собственик е VTB Capital PE Investment Holding в Кипър.

Зад тях стоят капитали на ВТБ. Офшорната структура обаче не позволява да се види крайният акционер, но пък той лесно може да се сменя, без това да бъде проследено и санкционирано. Така може да се заобиколи и ограничението "Булгартабак" да не бъде продаван през следващите 10 години - какъвто е договорения срок.

"Нищо не зная за купувача. Не мога да кажа кой е собственик на "БТ Инвест". Предстои плащане на цената след което ще има запориране на имуществото на "Булгартабак" от страна на българската държава, за да може да се гарантира изпълнение на договорите. Все още не е ясно кога ще бъде подписан договора с купувача", коментира Ненкова. Председателят на Надзора отказа да коментира "спекулациите" по думите й за истинския собственик на "БТ Инвест".

Тя допълни, че "цената е абсолютно изгодна при този пазарен дял на "Булгартабак". По думите й единствената клауза, която ще бъде променена по искане на Русия е въвеждането на "правна възможност купувачът да затвори общо 12 месеца в рамките на 10 години, но не наведнъж, може да затваря производството поетапно при определени условия и без прекратява проиводствената и търговската дейност".

Няма промени в количествата български тютюн, които новият собственик ще трябва да изкупува – 5000 тона на година, неустойките са останали също непроменени, но засега се крият от агенцията за приватизация. По думите на Ненкова социалните условия са защитени – "твърдя го с голяма увереност". Новият собственик ще трябва да запази средносписъчния състав на работниците за период от три години и фонд работна заплата и се задължава да запазва всички работници в рамката на година освен при пенсиониране по молба на работника.

Само преди два дни управителният съвет на агенцията  одобри сделката с единствения кандидат за цигарената компания. Свързаното с руската държавна банка ВТБ дружество "БТ Инвест", специално създадено за тази сделка, предложи 100.1 млн. евро за "Булгартабак холдинг", със 100 хил. евро над началната цена.

По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира пред медиите, че ако седмината надзорници одобрят продажбата, сделката може да се смята за сключена. Надзорният съвет се състои от трима представители на ГЕРБ и по един от БСП, "Атака", ДПС и ДСБ.

Какво купува "БТ инвест"

Държавата се разделя съв 79.83% от холдинга. Въпреки падналия му пазарен дял той остава лидер на пазара в страната с дял от 37 на сто. Притежава две работещи цигарени фабрики - в Благоевград и София, и едно работещо тютюнопреработвателно дружество - край село Ясен, Плевенско. 

Най-продаваната марка на компанията е "Виктори"
, която заема 16.7% от пазара и е изпреварена единствено от гръцката "Карелия". Към края на миналата година печалбата на холдинга е 18.9 млн. лв., а са полугодието на тази 3.2 млн. лв., според консолидираните му отчети. 

Важен фактор за постъпленията от косвени данъци в бюджета

Въпреки спадащия му пазарен дял "Булгартабак" е сред ключовите компании за постъпленията в държавния бюджет заедно с останалите производители и търговци на цигари, алкохол и горива. Само за миналата година той е внесъл в него акцизи и ДДС за над 700 млн. лв. (малко над 1 млрд. за 2009 г.), при положение, че приходите му са за малко над 300 млн. лв, показват финансовите му отчети.

За първото полугодие на тази година той е внесъл данъци (без печалба) за 348 млн. лв., като нарастват спрямо същия период на 2010 г., когато са били малко над 305 млн. лв. Така извън производството на цигари, дружеството е и важен колектор на косвени данъци каквито са акцизите и ДДС. 

Българският интерес е защитен и беше гарантиран с това, че политическите сили одобриха сделката, коментира по-късно изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов пред БНТ. "На 100 процента гарантирам, че дейността ще се запази 10 години. Неустойките за неизпълнение на този ангажимент са много големи". Той поясни, че клаузата за възможността купувачът да затвори общо 12 месеца в рамките на 10 години, но не наведнъж, производството поетапно при определени условия е само за ремонтни дейности, и ако се установи, че затварянето не е с тази цел – неустойката е 50 процента от цената. Ако не се спази условието за 10 години да се запази дейността на дружеството, тогава неустойката е 100 процента от платената сума.






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025147
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930