Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 10:19 - Новите мерки срещу корупцията: Въртене на катаджиите и нов етичен кодекс в МВР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
2



Постоянна смяна на екипите от пътни полицаи и на местата, на които патрулират, за да се намали рискът от корупция. Това е една от общо 71 мерки, с които правителството отговаря на критиките в последния доклад на Европейската комисия за съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Графикът с обещанията на кабинета за неотложни действия е за четирите месеца докрая на годината, а конкретните мерки бяха огласени днес.

Това е петият график и досега повечето от набелязаните мерки се изпълняваха. Има обаче и група повтарящи се и неизпълнени - да заработи БОРКОР, да се смени моделът на бюджетиране в съдебната власт, а сега от тях липсва само постоянното присъствие на нов закон за конфискацията. Освен това документът изобилства от задачи с постоянен срок, т.е. нещо, което е трайно задължение на администрацията - обучения, методики, анализи и отчети (сега такива са 30).

Целта на мерките е да са максимално конкретни и да реагират на определена критика в последния доклад на Брюксел. Една от конкретните идеи този път е до декември да бъде изработена система, по която "да се въртят" катаджиите и да няма постоянни екипи и места, на които дежурят, за да се избегнат договорките между пътните полицаи да искат подкупи от шофьорите.

Според графика това ще се прави в "чувствителните области". Покрай ареста на група пътни полицаи на магистрала "Тракия" се разбра, че има "хубави" и "лоши" места за патрулиране според подкупите, които могат да се вземат, повечето катаджии се стараят да заемат тези райони и да останат в тях колкото може по-дълго. Освен това действат в "организирана" група.

Друга част от мерките, за които отдавна настояват неправителствените организации, са посветени на етичното поведение на полицаите. Още този месец Етичният кодекс на МВР трябва да бъде осъвременен.

Запознати с графика обясниха за "Дневник", че целта е да се регламентира в подробности за какво провинение какво наказание се налага. Идеята е инспекторатът на МВР да има точни правила каква е санкцията за ходене на работа в неприличен вид, например с къси панталони и джапанки и каква за шамар на арестант.

Така трябва ще се избегнат случаите на снизходителност към неетично поведение. Проблемът бил, че сега полицаите си мислели, че да удряш арестант, но без да оставиш синини или кръв, е напълно допустимо.

Зад формулировката "завишаване на критериите за контрола на Висшия съдебен съвет (ВСС) за конфликт на интереси и имущественото състояние на магистратите" стои една от смислените мерки. Тя е написана след скандала с избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Целта е ВСС да бъде задължен преди всяко повишаване на магистрат или назначаването му за началник да прави проверки на имотните му декларации пред Сметната палата, да се среща със съдии и прокурори от неговия район, да провери всяко съмнение за корупция и конфликт на интереси.

В случая с Янева след избора й излязоха данни за конфликт на интереси и забавени дела, но членовете на ВСС се оправдаха, че докато са гласували за нея, не са ги знаели. Ако цялата информация бъде събрана предварително, незнанието няма да е извинение за некачествени назначения.

Зад тази мярка стои и нещо, което правосъдният министър Маргарита Попова се опитва да прокара отдавна - ВСС да взема предвид съмненията за корупция и конфликт на интереси, когато кадрува. Целта е да се назначават хора с безупречна репутация, а не в кариерата да растат магистрати със съмнително професионално реноме само защото срещу тях нищо не е доказано. Всичко това обаче ще действа занапред.

Ключова мярка е свързването на МВР с изгражданата вече 15 години единна информационна система за противодействие на престъпността. Сега данни си обменят само следствието и прокуратурата, а Централният полицейски регистър държи данните за всяко регистрирано престъпление в страната за поне 30 години назад. Прокуратурата спечели финансиране от ЕС и в графика е предвидено да започне работа по свързването още този месец.

Създаването на административно-наказателен кодекс е друга от мерките. Той трябва да обедини санкциите за всички нарушения, които не са обявени за престъпления. Писането му трябва да започне през декември и ще върви паралелно с работата по новия наказателен кодекс. Целта е в средата на следващата година двата кодекса да са готови.

Те ще вървят заедно, защото Министерството на правосъдието планира някои престъпления да станат обикновени нарушения и обратното. Тази реформа обаче трябва да се прави внимателно, за да не се окаже, че някои практики са изпаднали и като престъпления и като нарушения.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030519
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930