Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2011 11:27 - Днес се навършват 10 г. от атентатите в САЩ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 920 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С множество възпоменателни церемонии САЩ си спомнят днес за атентатите отпреди 10 години, оставили отпечатък в националната памет, предаде Франс прес.


На десетата годишнина от атентатите президентът Барак Обама ще посети мястото, на което се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, в които на 11 септември 2001 г. се врязаха два похитени от терористи самолета, извършващи полети от Бостън за Лос Анджелис.

Обама ще присъства и на церемония в Пентагона, във Вашингтон, където преди 10 години се вряза похитен от терористи самолет, изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис.

Президентът ще посети и Шансквил, в щата Пенсилвания, където на 11 септември 2001 г. се разби четвърти самолет, изпълняващ полет от Нюарк за Сан Франциско.

Той също беше похитен от терористи и се предполагаше, че е трябвало да се разбие в Белия дом или Конгреса, но навременната героична намеса на пътниците предотврати този атентат и самолетът падна в Пенсилвания.

В Ню Йорк на възпоменателната церемония ще присъства и бившият американски президент Джордж Буш-младши, кметът на града Майкъл Блумбърг и бившият кмет Рудолф Джулиани.

Както всяка година четири минути на мълчание ще отдадат почит на жертвите. Те ще бъдат спазени в 8,46, 9,03, 9,59 и 10,28 ч. - минутите, в които преди 10 години двата похитени самолета се врязаха в двете кули-близнаци на Световния търговски център и минутите, в които двете кули рухнаха.

На церемонията в Ню Йорк ще бъдат прочетени имената близо 3000-те жертви. На събитието ще присъстват и близките на загиналите. После на мястото, на което се издигаха кулите-близнаци, ще бъде открит Мемориалът на жертвите, изграждан в продължение на пет години.

За десетата годишнина от атентатите в Ню Йорк са предвидени още възпоменателни церемонии.

Подобни церемонии ще има и в други градове на страната. Сред тях са възпоменателни походи и маратони, изложби на снимки, човешка верига в Манхатън, танцови спектакли, множество концерти на Таймс скуеър, в центъра Линкълн в Ню Йорк и в няколко църкви.

В залата за спектакли на центъра Кенеди във Вашингтон ще се състои Концертът на надеждата - програма, включваща музикални изпъления и четене на поеми.

Проявата ще започне в 19,30 часа по Гринуич и ще продължи час и половина. На нея ще присъства Барак Обама, който ще произнесе кратко слово.

По повод тъжната годишнина американският Държавен департамент призова американците по целия свят да бъдат бдителни.

Американците си остават силно белязани от атентатите от 11 септември 2001 г.

Но след двете войни в Афганистан и Ирак, последвали нападенията и в които загинаха над 6200 американски военнослужещи и струваха на САЩ 4 трилиона долара, мнозина американци както изглежда искат да загърбят миналото, отбелязва Франс прес.

Икономическите трудности, липсата на нови работни места, безработицата от 9,1% се струват на американците по-реални заплахи, отколкото заплахата от нови терористични атаки.

Неотдавна допитване на Галъп показа, че едва 38% от жителите на САЩ се страхуват от терористично нападение в идните седмици. През май след ликвидирането на Осама бин Ладен процентът беше 62.

Убийството на терорист номер едно, носещ главната отговорност за атентатите, помогна също на мнозина американци да обърнат страницата във връзка с атентатите.

Десет години може би беше необходимото време, за да започнем да забравяме, казват Джон Кодлинг, работил във финансова компания в СТЦ по времето на нападенията, в които е загубил 50 познати. След това той стана художник. /Вести.бг



Тагове:   атентати,   сащ,   11,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. mileidi46 - !!!!
11.09.2011 11:34
Наистина ли мислиш,че арабите са отвлекли самолетите??? Наистина ли мислите,че всички отговори са мълчание?? Въпроси, на които роднините на загиналите невинни хора и до днес не получават отговор от никого...си ги поставя целият свят!!!И както пита една жена -съпруга на загинал по време на атентата-в клипа,които съм поставила при мен-къде бяха силите за отбрана,като един час след падането на кулите..,,друг самолет"напада пентагона??Къде са частите от самолета? Къде е самолета? Има над 200 въпроса,които италианският журналист Джулиaно Киеза поставя в своят филм..,,ЗЕРО"-посветен специално на това,,нападение"???Моля ви гледайте клипчето,ако не разбирате думите..картинките показват ясно дори и вътрешните взривове поставени в кулите..:(((
цитирай
2. анонимен - Осамата на Обамата е виновен за тези ...
11.09.2011 13:08
Осамата на Обамата е виновен за тези контролирани терористични атаки, колкото аз съм пилот на Еърбъс А380... Балона се спука отдавна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000782
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031