Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2011 19:42 - bTV спира "Стъклен дом" заради Стефан Данаилов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
2



 Казусът с участието на номинирания за вицепрезидент на БСП Стефан Данаилов в телевизионен сериал отново повдигна темата за промени в Закона за радиото и телевизията.

В програмата на бТВ тази есен е заложен поредният сезон на българския сериал "Стъклен дом", в който Стефан Данаилов се изявява в една от главните роли – на бизнесмена Димитър Касабов.

Още в началото на лятото, докато Стефан Данаилов се спрягаше като президентска номинация на БСП, в ГЕРБ усилено се заговори, че няма да допуснат скрита агитация и реклама на червения кандидат-президент чрез популярния сериал. Данаилов обаче отказа да се кандидатира за президент и страстите утихнаха, но, както се разбра – временно, тъй като на 12 септември бе съобщено, че той лично е пожелал да бъде издигнат за вицепрезидент на Ивайло Калфин.

Така Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) се оказват в тежката ситуация да изчистят казуса, като преди това обаче посочат дали според тях такъв съществува.

Все още не е ясно дали епизодите ще се излъчват в едномесечния период на предизборната кампания – между 23 септември и 22 октомври.

Георги Лозанов: Решението е изцяло в сферата на саморегулацията

По този повод председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви пред Mediapool, че темата потвърждава необходимостта от промени в Закона за радиото и телевизията.

“Към момента, с тази нормативна база, решението на този казус е изцяло в сферата на саморегулацията”, обясни доцент Лозанов.

“В тази ситуация бТВ се оказват без вина виновни. Когато се е снимал сериалът, никой не е знаел кои ще бъдат кандидатите на ГЕРБ, БСП и прочие. Така че към момента от самата медия ще преценят кое трябва да надделее - общественият или търговският интерес”, допълни Лозанов.

Нов регламент за политическата реклама

“Когато започнахме да правим новия Закон за радиото и телевизията, аз пожелах да се регламентира по нов начин политическата реклама в частта за предизборната кампания”, уточни още председателят на СЕМ.

“Според мен е редно да се ограничава участието на кандидатите в други форми освен строго предизборните, защото, сами виждате какво може да се случи. Участието в едно шоу също може да се тълкува като даване на преднина”, разясни идеята си Лозанов, който смята, че “случването на подобни прецеденти като казуса “Стъклен дом” сами по себе си подкрепят тезата му за необходимостта на нов законов регламент.

Никой не е сезирал ЦИК, процедурата и без друго е формална

До момента никой от политическите опоненти на БСП не е сезирал ЦИК за участието на Данаилов в “Стъклен дом”, а и кандидат-президентската двойка все още не е регистрирана. “Ако някой ни сезира, ние сме длъжни да разгледаме случая”, обясниха от ЦИК пред Mediapool.

Процедурата обаче има по-скоро формален характер. По закон ЦИК трябва да разгледа случая, ако бъде уведомена за него, след което да го прехвърли на СЕМ.

Медийният регулатор не може да излезе дори с препоръка към частната телевизия, излъчваща сериала, защото това може да се счете за вмешателство.

От бТВ коментираха пред Mediapool, че няма да разкрият подробности около излъчването на епизодите. Те обаче също смятат, че трябва да се прави разграничение между телевизионен проект и избори.

ГЕРБ все още не са излезли с официална позиция дали ще сезират ЦИК за възникналия казус.

Председателят на парламента Цецка Цачева увери във вторник пред бТВ, че в ГЕРБ не е обсъждано участието на Стефан Данаилов в "Стъклен дом" и продължението на сериала по телевизията. "Има други институции, които да се занимаят с този въпрос", заяви Цачева.

Попитан през месец май дали управляващата партия ще поиска спиране на излъчването на “Стъклен дом“, ако Данаилов се окаже кандидатът на БСП за президент, председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред бТВ, че подобно нещо не се обсъжда.

“Аз смятам, че не трябва да възприемаме бъдещата президентска институция като част от актьорското майсторство на някой, който участва в някаква поредица от филми. В тази посока това нито е обсъждано, нито е коментирано, нито се притесняваме“, каза тогава той. По същото време обаче негови съпартийци се шегуваха, че героят на Данаилов – Касабов, който веднъж беше убит и после възкръсна, сценаристите могат да го вкарат за известно време в затвора и така да изчезне от екрана.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034806
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930