Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 20:22 - Цветанов: Най-големият риск за купени гласове е в малките общини
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
2




image

Снимка: БГНЕС

Най-сериозен риск от масово купуване на гласове имало в малките общини, "където има определени икономически интереси", обяви в четвъртък вътрешният министър и началник на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той не уточни защо смята, че в по-големите градове няма икономически интереси и опасност от манипулиране на вота, но увери, че полицаи, прокурори и агенти на службите нямало да влияят на изборните резултати.

По инициатива на Цветанов в МВР бе подписана "съвместна заповед, която ще бъде за институционализиране на институционалното взаимодействие" между министъра, главния прокурор Борис Велчев и шефа на ДАНС Константин Казаков.

Въпросният документ създава междуведомствено звено за анализ и предотвратяване на изборни престъпления, което ще се ръководи от главния секретар на МВР Калин Георгиев, заместник-главния прокурор Валери Първанов и един от заместниците на Казаков. Така трите страни се надяват да постигнат "една засилена координация" помежду си.

Велчев анонсира и предстояща своя заповед с методически указания, които щели да осигурят по-добрата работа на обвинителите по разследвания и дела срещу пазара за гласове. По думите му в последните години имало "не малко" присъди за купуване на избиратели, но те не задоволявали обществените очаквания.

Причината според главния прокурор е, че 80% от осъдените се отървавали с глоби между 100 и 300 лева, тъй като или правели самопризнания, или съдействали на разследващите да стигнат до по-високите ниво по веригата. Затова Велчев смята да подготви предложение до парламента за "нова система на санкциониране". Той обаче не пожела да сподели подробности за идеята.

Попитан дали бандите за разпространение на наркотици имат ресурса да участват в масовото купуване на гласове, Цветанов заяви, че "всички престъпни групи имат своята йерархия и съответните възможности да участват в изборния процес", като уточни, че подчинените му вече работели по конкретни случаи, които очаквано бяха запазени в дълбока тайна.

"Това ще го чуваме доста във връзка с изборите. Ще ни приписват всичко. Това, което е изгодно за опозиционните партии, е да приписват всичко и да бягат от отговорност за реалния резултат, който ще се постигне", коментира МВР-шефът думите на лидера на ДПС Ахмед Доган отпреди две седмици, че ГЕРБ ще опорочат изборите.

Председателят на ДАНС отчете присъствие на специалната пресконференция само с думите: "Ще спазим деполитизацията на служителите в ДАНС и няма да бъдем фактор в изборите".




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034917
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930