Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 15:06 - Съдът остави в ареста Кирил Рашков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 883 Коментари: 0 Гласове:
3



Асеновградският районен съд наложи в петък най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража” на 69-годишния Кирил Рашков, обвинен за закана за убийство. Мярката бе поискана от прокуратурата.

Рашков, известен още като Цар Киро, бе арестуван преди три дни след размириците в село Катуница, предизвикани от смъртта на 19-годишен местен младеж, прегазен от бус на хора на Рашков. При избухналите вълнения почина още едно момче от селото. Последваха палежи на къщите на фамилията Рашкови и вълна от протести на младежи в големите градове, която изправи на крака цялата полиция в страната.

В съдебната зала съдия Мария Пейчева съобщи, че не общественият интерес налага тази мярка, а всички събрани доказателства и законно основаните искания за това. Имало реална степен на опасност да се извършат нови престъпления от Рашков, тъй като досъдебното производство било в начален етап и имало вероятност той да се укрие.

Мярката за неотклонение може да се обжалва в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд. В случай на обжалване заседанието ще бъде на 4 октомври.

Преди произнасянето на решението Кирил Рашков заяви: "Съжалявам, че съм в залата. Не се чувствам виновен. Искам по-лека мярка, защото едва издържам".

Кирил Рашков каза още, че Веселин Христов, който е подал жалба срещу него за заплаха, е нахлул в негов имот през март на 2010 г. с 50 коли. Тогава Рашков е направил жалба, но не е обърнато внимание. През август тази година Христов отново блокирал дома на Рашков заедно със сто души.

Отново последвала жалба от страна на Рашков. На 22 септември тази година за трети път три коли отново идват в дома ми, но пак никой не обърна внимание, посочи Кирил Рашков, цитиран от "Фокус".

Неговият адвокат Даниел Ангелов поиска от съда да не се уважи искането на прокуратурата, тъй като не е налице нито една от предпоставките за искане на най-тежката мярка, както и няма сериозни преки и косвени доказателства освен една жалба и разпит на тези, които са я подали.

Адвокатът изтъкна още, че това е нечувано в съдебната практика въз основа на една жалба да бъде образувано досъдебно производство без преки и косвени доказателства. Защитникът каза още, че Рашков също е подал жалба срещу Веселин за заплаха за убийство и че в този случай срещу него също би следвало да се образувано досъдебно производство.

Адвокат Ангелов посочи като аргумент още, че не може в една правова държава да се правораздаването да се води от "обществен интерес". Той обясни, че клиентът му води улегнал начин на живот с куп заболявания – няколко инфаркта, диабет и с 95% степен на инвалидност.

Пред сградата на съда в Асеновград няколко жители на Катуница започнаха да викат "Убиец" и "Искаме смърт" при извеждането на Кирил Рашков. Те бяха недоволни от факта, че съдът сменил началния час на делото с цел да не дойдат жителите на селото.

Половината село имало намерение да дойде.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031495
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930