Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2011 15:33 - Дилема пред НАТО - повече пари или по-ефективни разходи за отбрана
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
1



Повече пари за отбрана или по-ефективно изразходване на наличните - отговор на тази дилема продължават да търсят страните от НАТО на двудневната си среща в Брюксел, започнала днес.

В началото САЩ предупредиха съюзниците си от НАТО, че резките съкращения в бюджетите за отбрана могат да подкопаят алианса и да компрометират сигурността на САЩ и Европа, предаде "Ройтерс". Това беше посланието на Лиън Панета, министър на отбраната на САЩ. Освен икономическите проблеми пред алианса ще бъдат обсъдени и мисиите в Либия и Афганистан.

"След Първата и Втората световна война, след Корея, Виетнам и падането на Желязната завеса ние допускахме грешката да намалим силите ни. Това не може да се случи отново", каза Панета.

И добави: "По същия начин държавите от НАТО трябва да изпратят силно послание, че са решени да не подкопават този съюз. Трябва да използваме този момент, за да обсъдим инвестицията в алианса и да сме сигурни, че той ще е готов за бъдещите предизвикателства в сферата на сигурността."

САЩ харчат за отбрана повече, отколкото всички останали страни в НАТО, взети заедно.

Икономическите проблеми обаче може да доведат до намаляване на парите за отбрана с до 1 трилион долара през следващите 10 години, предупреди Панета.  Досега Барак Обама и Конгресът са приели намаляване на бюджета за отбрана с 350 милиарда долара.

Ако до края на годината в Конгреса не бъде постигната сделка за дефицита на САЩ,  автоматично от бюджета за отбрана ще бъдат отнети още 600 милиарда. Всичко това поражда въпроси кой ще плаща за скъпо струващите съвместни проекти, като например противоракетния щит в Европа.

Един от проектите, за които САЩ силно искат да видят някакъв напредък, е системата за наземно наблюдение на алианса. В рамките на този план се предвижда използване на безпилотни самолети за предоставяне на подробна картина на ситуацията на терен. Проектът е одобрен от 13 държави, но повече от десетилетие те не могат да постигнат съгласие как съвместно да го финансират и поддържат.

Неназован висш дипломат от НАТО коментира, че времето в което Европа изцяло е разчитала на САЩ да прави всичко, ако изобщо е имало такова, сега със сигурност ще приключи.

Главният секретар на Северноатлантическия пакт Андерс Фог Расмусен заяви на брифинг в понеделник, че увеличаването на потенциала (на НАТО - бел. ред.) не е просто необходимо – то е жизненоважно. Расмусен обаче е защитник на т.нар. стратегия за "умна отбрана", която не залага на повече разходи, а на ефективното им харчене.

Генералният секретар също така добави, че в Либия и Афганистан е станало ясно как някои държави показват недостатъци в ключови области като безпилотни самолети за наблюдение, събиране на информация и презареждане на самолети по време на полет. Въпреки това мисията в Либия беше определена като "велик успех" от Расмусен.

Тя обаче ще продължи още неопределен период от време, до пълно премахване на опасността за цивилни. В Афганистан процесът по предаване на грижата за сигурността на местните власти вървял по график и трябва да приключи през 2014 г.

Вчера Испания се включи в противоракетния щит на НАТО. Мадрид ще предостави военноморската си база на остров Рота (в Южна Испания, близо до Кадис). Към редакционното приключване на броя нямаше официални подробности, но "Ройтерс" цитира американски източници, според които в Рота ще бъдат разположени 4 кораба на САЩ, които ще гарантират сигурност в тази част на Средиземно море и Източния Атлантик.

Без тази договореност десетина кораба на САЩ трябва да прекосят океана за мисията си и за ремонт и поддръжка. Сега поне един кораб ще може да е постоянно в испанската база и още един - в Източното Средиземноморие.

Иран: Щитът в Турция няма да спре ракетите ни

Противоракетният щит на НАТО, части от които са разположени в Турция, не могат да спрат балистичните ракети на Иран, заяви бригадир генерал Азиз Насирзаде, зам. командващ иранските ВВС, цитиран от в. "Техеран таймс".  Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад също критикува решението на Анкара да разположи на своя територия радар от щита на НАТО.

"Ако бъдат изстреляни ирански балистични ракети, със сигурност системата на НАТО няма да бъде ефективна", заяви генерал Насирзаде и добави: "Ние не разглеждаме разполагането на щита на НАТО в Турция като заплаха, защото имаме план за справяне с всички видове заплахи."

"Радарната система има за цел да защитава ционистския режим", каза президентът Ахмадинеджад по време интервю на живо по телевизията във вторник, цитиран от агенция "Ройтерс".

"Казахме на турските ни приятели, че не е правилно да позволяват това и че не е в тяхна полза да го правят... Този радар обаче няма да спре падането на ционисткия режим", закани се иранският президент. "Те искат да спрат ракетите ни да достигнат окупираните територии (Западния бряг и Източен Йерусалим - бел. ред.), ако решат да атакуват Иран."


Тагове:   НАТО,   военни,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995264
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031