Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2011 13:37 - "Умен" софтуер на МВР ще търси екстремисти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 674 Коментари: 1 Гласове:
1



МВР ще разполага със софтуер, който ще помага да се разпознават хората с асоциални намерения на места, на които има масово струпване на граждани. Това ще се случи догодина с помощта на проекта "Автоматична детекция на асоциалното поведение в многолюдни пространства", съобщи пред БТА директорът на Института по психология на МВР комисар Неделчо Стойчев.

Проектът е финансиран по Седма рамкова програма на ЕС и стойността му е 4.5 млн. евро. Не се съобщава дали софтуерът и хардуерът вече са доставени и дали е имало обществена поръчка. Стойчев обясни, че ще бъде изградена система от поведенчески невербални признаци, по които при видеонаблюдение на рискови места ще могат да бъдат идентифицирани потенциални екстремисти.

Такива места са летища, стадиони, пространства, където се струпват много хора, например на протест. По този начин екстремистките прояви ще могат да бъдат стопирани още в зародиш, смята Стойчев.

Сходна система за първи път е използвана на летищата в Израел срещу потенциални камикадзета. В Западна Европа този метод не е добре приет. Причината е, че системата от поведенченски признаци може да е заблуждаваща и така под наблюдението на властите да попаднат невинни хора. Например болен от грип човек би бил доста подозрителен - той се поти, има трескав поглед и неспокоен вид, обясниха експерти.

Друг европейски проект, по който работи Институтът на МВР, е свързан с борбата с радикалния екстремизъм. Става дума за крайни идеологически групировки, за които постигането на значими обществени цели може да стане само чрез терористични действия, обясни Стойчев. Целта в България е да се изучат тези групи и да се набележат мерки, които са различни от борбата с тероризма, каза той.

Плюсове и минуси на системата

+ възможност за бърза реакция при съмнение за опасност

+ по-голяма сигурност на обществени места

+ нов етап в мерките за справяне с тероризма

- не е ясно кой ще контролира видеонаблюдението и как ще се избегнат злоупотреби от страна на полицията

- в обсега на системата могат да попаднат невинни хора, които имат характеристики като заложените в софтуера параметри на "лошите". Например - потене на ръцете.


Тагове:   полиция,   МВР,   софтуер,   тероризъм,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. penchoan - За Европа проектът не е добър, но за ...
10.10.2011 14:05
За Европа проектът не е добър, но за Цветанов е екстра. Защото у нас полицията вече набра опит - първо бие, после се извинява. Голяма работа, че щели да пострадат няколко невинни граждани. Който се поти, да не ходи на улицата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930