Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 09:47 - Кандидат-президентският дебат не предложи сериозни изненади
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1114 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев не напусна рамките на похвалите към правителството на ГЕРБ и не спря да декларира, че е независим от него по време на първия и единствен телевизионен дебат между тримата водещи кандидати в събота вечерта по бТВ. Ивайло Калфин, издигнат от левицата, наблегна на социалната държава, а мотото на независимия кандидат Меглена Кунева бе единението на България.


Кой участва в дебата по бТВ?

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ)
Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП)
еглена Кунева и Любомир Христов (издигнати от инициативен комитет)



Дебатът бе смутен от скандал, предизвикан от организаторите от бТВ. Водещите обявиха, че докато кандидатите дискутират, социологическата агенция ″Маркет линкс″ ще измерва чрез телефонна анкета подкрепата на зрителите на всеки от кандидатите.

След първия кръг въпроси към кандидатите агенцията обяви и първите резултати, скрити ″зад силуети″, за да не повлиявали на останалите зрители. ″Силуетите″ показаха – първият получава 32% подкрепа, вторият – 15%, третият – 12%. След втория кръг въпроси резултатът бе 33%, 19%, 17% с разместване на втория и третия. Накрая резултатите се оформиха в същия ред – с много близък резултат на втория и третия.

Досега агенциите дават преднина на Плевнелиев, следван от Калфин и Кунева.

Това предизвика реакцията на Калфин, който намери за неприемлив избора на агенцията, чийто бивш шеф Румяна Бъчварова е началник на кабинета на премиера Бойко Борисов. А и резултатите от зрителските обаждания поразително приличаха на даваните от агенциите досега.

Това обърка сценария на дебата и водещите от бТВ объркано предложиха на Калфин и Кунева да предложат друга агенция, която да направи изследване на следващия ден на зрителските впечатления от дебата. Калфин отговори, че ГЕРБ работи с 32 агенции и едва ли остава свободна, която да не работи за управляващите.

С мъка дебатът бе вкаран в сценария, като нервността остана.

Кръгът въпроси бе от социалната политика, през националната ситурност и темата за отбраната. Имаше и лични въпроси като какъв хляб си купувате и колко струва кампанията ви.



Сред темите, които бяха обект на разсъждения, бяха икономическата криза, социалната роля на президента, корупцията, парите за предизборните кампании и отношенията с изпълнителната власт, които биха изградили, ако спечелят изборите.

Дискусията  беше прекъсвана от подхвърлени реплики, а отговорите на поставените въпроси често се смесваха с произволни теми като сигурност, култура, престъпност и предизборни манипулации.

В първата част на разговора участваха и кандидатите за вицепрезидент, след което останаха само Плевнелиев, Калфин и Кунева.

Подгласникът на Плевнелиев - Маргарита Попова беше сред най-активните участници в диспута, а кандидат-президентът на ГЕРБ бе по-остър в реакциите си и говори без обичайната усмивка. Напрежение имаше най-вече между Плевнилиев - Попова и останалите двойки, остър тон между кандидатите на БСП и Кунева и Христов почти липсваше. 

Попова неколкократно критикува кандидатите, че хулят институциите, което било в разрез с ролята на държавния глава. Тя предупреди двойката Кунева - Христов, че заради това могат отново да бъдат неприятно изненадани от социологическите проучвания.

Ивайло Калфин протестира срещу решението на Би Ти Ви да избере социологическата агенция "Маркет линкс" да проучва общественото мнение за представянето на участиците в телевизионния дебат. Той посочи, че в тази компания е работила началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Росен Плевнилиев заяви, че при криза трябва да се инвестира, а не да се харчи. Той подчерта и че парите за магистрали не идват от парите за пенсии. Калфин наблегна на момента, че хората с най-ниски доходи не бива да поемат тежестта на кризата. "Президентът може да не раздава заплати и пенсии, но работа на президента е действително да търси солидарността в обществото", каза той.

Кандидатът за вицепрезидент Любомир Христов коментира, че не може страната да се излекува от рецесията, ако тя не е била диагностицирана правилно. Според него причина за икономическото положение на България е имотният балон и свръхзалъжнялостта на населението. Кунева пък заяви, че потреблението трябва да се увеличи. "Социалният президент не е моята формула", обясни тя, но същевременно от думите й стана известно, че ако стане президент ще работи за социална пазарна икономика.

Малко преди кандидат-вицепрезидентите да излезнат от телевизионното студио на Би Ти Ви, Стефан Данаилов се обърна към водещите: "Просто трябваше да поканите уважаемите кандидатури за президенти, а ние да се разхождаме и да гледаме отстрани. В такава позиция странна не съм се чувствал от поне 40 години." "Ние не се оплакваме", каза Меглена Кунева, "Вие сте герои железни", репликира я Данаилов, след което напусна мястото си.
 
На въпрос за пример за емблематична корупция Плевнелиев посочи договорът, сключен от НДСВ за автомагистрала "Тракия", която по думите му е щяла да струва на данъкоплатците 6 млрд. лева. Кандидат-президентът на БСП изтъкна усложнените административни процедури, а Кунева открои скандала с Калина Илиева и назначението на шефката на Софийски градски съд Владимира Янева.

По думите на Ивайло Калфин президентската кампания на БСП е струвала около 1 млн. лв. За нея е бил теглен заем, които щял да бъде погасен "в бъдещи периоди от субсидията". Той сподели още, че големите разходи са за медии. Парите, изхарчени за кампанията на Меглена Кунева са 280 000 лв., съобщи самата тя. Тя се оплака, че се е оказала в ситуация да трябва да плаща, за да каже какво мисли за Катуница, но отказа да отговори кои медии са поискали пари. По думите на Росен Плевнелиев кампанията на ГЕРБ е "скромна" и е под законовия праг от 2 млн. лв., в рамките на държавната субсидия.  

Кунева изрази съмнения в способността на кандидата на ГЕРБ да отстоява независимостта на президентската интитуция пред премиера и председателя на парламента. Той й отговори, че е най-независимият член на правителството и припомни, че дори не е член на партията, която го е издигнала.

От своя страна Плевнелиев я запита дали очаква да получи подкрепа от лидера на ДПС Ахмед Доган. "Нямам договорка с нито една партия", отговори му Кунева. На неин въпрос за назначаването на бившия главен прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан, Ивайло Калфин обясни, без да навлиза в подробности за ролята си като тогавашен външен министър, че Филчев е разбрал, че не става за тази работа, след което сам се е оттеглил.



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. hatanasov - След като участват само комунисти...
16.10.2011 23:16
не може да има изненади.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033179
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930