Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 10:15 - ООН: Населението на света достигна 7 млрд. души
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
1



От днес на планетата Земя официално живеят над 7 милиарда души. По условната прогноза на ООН именно на този ден някъде по света трябва да се е родило 7-милиардното бебе. Предвид големината и прираста на населението това най-вероятно се е случило в Индия.

За първи път населението на Земята достига един милиард души през 1804 г. На света са необходими още 123 години, за да удвои това постижение през 1927 г. Следват още 32 години и една Втора световна война, докато населението достигне 3 милиарда души. От този момент нататък темпото на растежа като цяло се стабилизира на безпрецедентно високо ниво. За 40 години населението се удвоява (6-милиардното бебе е родено в Сараево през 1999 г.). Днес, дванайсет години по-късно, Земята постави нов рекорд.

Специалистите обаче очакват демографският растеж да се забави, като прогнозите на ООН са през 2050 г. населението да бъде между 8 и 10.5 милиарда.

Събитието увенча прогнозите, очакванията, надеждите и страховете на анализатори от цял свят. Някои от тях предсказват, че безпрецедентният демографски бум през последното столетие ще доведе до световен глад и екологична катастрофа.

Скоро Индия (с население от 1.2 млрд. души), в която се шири ужасяваща бедност, ще изпревари Китай (сега с 1.3 млрд. жители) като страната с най-голямо население в света. Нигерия, която днес е най-населената африканска държава със 162 млн. души, ще преживее бум на населението, което ще достигне почти 750 млн. до средата на века.

В същото време високо индустриализираната Германия и развиващата се Етиопия имат почти еднакъв брой жители - малко над 80 милиона. След 40 години обаче етиопците ще бъдат вече 174 милиона, докато германците, поради намаляващата раждаемост и застаряването на населението, ще се свият до 72 милиона.

Някои експерти се опасяват, че кривата на прираста на населението ще завие рязко надолу и ще остави света с твърде много възрастни хора, които младите трябва да издържат финансово. В момента от 7 млрд. жители 1.8 млрд. са на възраст между 10 и 24 години и 90% от тях са в развиващите се страни, според изчисления на ООН от последната седмица. В развитите държави делът на младите е значително по-малък. Типични примери за държави, в които застаряването на населението се превръща във все по-сериозен проблем, са Япония, Италия и Германия.

Според много анализатори планетата не може да изхрани растящото население. Други специалисти смятат, че капацитетът на Земята е далеч по-голям от използвания в момента и тя може да издържа поне 100 милиарда души при подходяща политика за производство и разпределение на храната.

Новините и графиките на растящото световно население предизвикват въображението на хора от най-различни браншове – от специалисти по демографска политика до хуманитарни работници, политици, хора на изкуството и най-обикновени жители на планетата, обезпокоени от неясното бъдеще.

Данните показват убедително, че съществува пряка връзка между раждаемостта и стандарта на живот. Подобряването на жизнените условия, както и на образованието и възможностите за професионално развитие сред населението, водят до семейства с по-малко на брой деца. Ако в развиващите се страни се правят по-големи инвестиции в образованието, здравеопазването и подготовката на децата за трудовия пазар, те ще бъдат стимулирани да се измъкнат от бедността, вместо да я възпроизвеждат.

Задачата, разбира се, не е лесна, но пък днешният свят разполага с научен и интелектуален капацитет, с какъвто не е могъл да се похвали когато и да било в историята си. Успоредно с главоломния растеж на населението през последния век човечеството извърши безпрецедентен скок в научното и технологичното си развитие, така че има основания за надежда, че то ще успее да създаде устойчив демографски модел.


Тагове:   ООН,   население,   7,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996283
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031