Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 14:56 - Железничарите започват ефективна стачка на 24 ноември
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.11.2011 15:00


Влаковете ще спрат за втори път тази година в знак на протест срещу планираните от държавата реформи в БДЖ, които включват предимно съкращения, а вече и намаляване на композициите между населените места и поскъпване на влаковите билети до 15%. Това стана ясно на пресконференция на синдикатите в железопътния транспорт, които заявиха, че на 24 ноември от 8 до 16 часа няма да се движат нито пътнически, нито товарни влакове. За разлика от предупредителната едночасова стачка през март, тази е ефективна и безсрочна, каза Петър Бунев, председател на железничарския синдикат. 

Реакцията на работническите организации е в отговор на обявените от ръководството на БДЖ в петък планове за ударно съкращаване на 2000 железничари до края на годината и още поне 500 в първите месеци на следващата. Обезщетение от 6 работни заплати ще бъде предложено на служителите от списъка със съкращения. Офертата ще важи 45 дни, след което работниците ще бъдат освободени срещу обезщетение от 2 работни заплати.

Това е грубо погазване на ангажиментите, поети от държавата след мартенската стачка, когато бе подписан Меморандум за развитие на железопътния транспорт. В него е записана оптимизация на персонала в БДЖ с 2800 души до края на 2014 г., обясниха синдикатите. Новите планове на ръководството на БДЖ са за съкращаване на над 3 хил. души до средата на 2012 г.

Самият премиер Бойко Борисов обяви, че това е негово лично решение и той поема отговорността за тези мерки, като дори се определи като "хирурга" Борисов, който трябва да изреgе гангрената в БДЖ, за да може през следващата година компанията да излезе от огромните си задължение и да бъде "на нула", след което вече да се развива.

От ръководството на БДЖ заявиха в петък, че няма да отстъпят от намеренията си и стачка не ги плаши. Или 2000 души се освобождават, или БДЖ ще последва съдбата на “Кремиковци” и 13 хиляди души ще останат на улицата, каза тогава изпълнителният директор на превозвача Йордан Недев.

Да стачкуват, ако искат ликвидация на БДЖ

“Учудвам се и не знам защо се отива в такава посока. Дружеството има 800 млн. задължения, които не обслужва. Има загуба от 50 млн. миналата година, тази година ще са 30. Никой не дава кредити на фалирало дружество. Всички са били наясно, включително и синдикатите какво става. Защо не са протестирали тогава?”, заяви пред БНР транспортният министър Ивайло Московски.

Трябва да намалим оперативната загуба, ако успеем догодина да я доближим до 0 ще бъде голям успех. Краткосрочният ефект от нашите действия трябва да бъде намаляване на разходите. Разбира се, че ще търсим варианти и за увеличаване на приходите, но в момента това няма как да стане в такава неоптимизирана система.

Пари за БДЖ в това състояние няма кой да даде. Синдикатите сами да преценят - ако искат да стачкуват и да се ликвидира тази компания. В краткосрочен план трябва да се оптимизират разходите и после да се предприемат действия, които ще доведат до резултати в средносрочен и дългосрочен план, каза още Московски.

Около 90% от съкратените отговарят за поддръжка и безопасност

90% от подготвените за съкращения служители са от експлоатационния състав или пряко свързани със сигурността и безопасността в железниците, заяви Петър Бунев. Там са и машинисти и помощник-машинисти, и електротехници и др. Според ръководството на БДЖ обаче една четвърт са администрация, а три четвърти – персонал по поддръжката на влаковете.

Профсъюзите не са съгласни и с намеренията за намаляване на броя на влаковите композиции до различни населени места със 150. Това ще остави работници и ученици без транспорт и ще дискриминира малките селища, аргументират се от синдикатите.

Според тях планираното поскъпване на билетите от януари следващата година с 9-15 на сто няма да доведе до увеличение на приходите в железницата, защото резултатът ще е отлив на пътници.

През тези 2 г. мениджмънтът на предприятието не направи нищо – или умишлено, или от некомпетентност, каза Бунев. Той запита защо на ден се отказват по 100 товарни вагона, като пропуснатата полза от един вагон струва около 1000 лв. на ден. При 50 отказани вагона пропуснатата полза е по 50 000 лв. на ден, на месец се получава милион и половина лева пропуснати приходи, изчисли той. Не е вярно, че с печалбата на БДЖ Товарни превози не може да се покрие загубата на пътническите, защото това са две дъщерни дружества на един холдинг, заяви той.

Бунев предупреди, че държавата готви промяна на инфраструктурните такси, като тези за товарните превозвачи ще се намали, а за БДЖ Пътнически превози ще се увеличи. Резултатът ще е намаляване на разходите на Товарни превози с 10 млн. лв. на година, а на пътническите ще ги увеличи с 30 млн. лв.

Никъде, в нито един момент не се оповестиха заплатите на мениджмънта – нека да знаем всички заплати и тъй като е криза, да я понесем заедно, коментира още Петър Бунев.

Екатерина Йорданова, председател на транспортните синдикати към КНСБ, заяви, че безпардонното отношение на новия директор Йордан Недев е притеснително, тежки структурни реформи не могат да се направят без хората и без синдикатите, а ако това стане социалната цена ще е много тежка, предупреди тя.

Готови сме да водим публични, открити преговори, дори пред медиите, защото днес лъжеш, утре лъжеш, но на лъжата краката са къси, предупреди тя.

Едно от условията за прекратяване на стачката ще бъде подписването на колективните трудови договори, отбеляза Петър Бунев. Илиян Ценов, юридически съветник на стачния комитет заяви, че новият директор трябва да се съобрази със закона, макар предварително да е отсъдил, че мнението на стачкуващите не го интересува.

 




Близо 800 души от БДЖ – Пловдив, обслужващи пътнически и товарни превози в Южна България, трябва да бъдат освободени от работа съгласно спасителния план на ръководството на железниците. Синдикатите смятат, че уволняването на хора ще се отрази на безопасността на же пе превозите. Освен съкращаване на персонал, оздравителния план включва закриване на линии и намаляване честотата на движение на влакове, съобщи Нова българска телевизия.

В пловдивското поделение на холдинг БДЖ работят общо 3780 души. Спасителния план на ръководството на компанията предвижда да бъдат съкратени 329-има души от пътнически превози и още 450 – от товарните превози. В по-голямата си част това са експлоатационни работници, включително локомотивни машинисти, помощник машинисти, работници по ремонта на локомотиви и вагони, кондуктори, както и ревизор вагони, които са пряко свързани със сигурността на движението. Синдикатите са бесни, че ръководството на БДЖ не спазва подписаното през март стачно споразумение.

Любомир Милков, регионален председател на Синдиката на железничарите в България:
Там има заложен такъв текст, че освобождаване на работници и служители ще става след съгласието на синдикатите. Сега в момента това се подминава, просто се зачерква, никаква сигурност, никакъв социален диалог.

Влакове засега няма да бъдат спирани. Законът изисква 7 дни преди ефективни протестни действия да бъдат уведомени ръководството на холдинга и обществеността. Освен това при стачка в сектора, не може да има 100-процентова транспортна блокада.

Любомир Милков, регионален председател на Синдиката на железничарите в България:
Минималното транспортно обслужване може да бъде от 16 до 8 сутринта или да не се движат влакове от 8 до 16 през деня.

Синдикатите смятат, че ръководството на БДЖ провежда недалновидна политика и при товарните превози, заради разпореденото с 20 процента намаление на товарните превози. Така, според тях, съзнателно се отваря ниша за частни компании.

Любомир Милков, регионален председател на Синдиката на железничарите в България:
В момента, в който се увеличава товарното движение, ние намаляваме хората и бягаме от работата си, която ни носи пари. На ден не достигат средно между 50 и 100 товарни вагона, този товар го има, а всъщност ръководството не може да се справи да извози тези товари, а това са пари – ние бягаме от приходите.

Все още няма официална информация за закриване на линии, но вече е готов списък с влакове, които са предвидени за отпадане. Това пък от своя страна ще доведе до наливане на пътници в автомобилния транспорт.

Любомир Милков, регионален председател на Синдиката на железничарите в България:
Пловдив-Асеновград има предвидено намаление на влаковете. Пазарджик-Пловдив – сутринта и вечерта, когато са работническите и ученическите направления, в смисъл часовете, в които пристигат, също са дадени за отменяне, което е недалновидно и смятам, че не е съгласувано с общини, просто се бърза без да се обмислят нещата.

Синдикатите не отхвърлят реформата в железниците, но смятат, че стъпките трябва да се съгласуват с тях.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046414
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930