Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 17:04 - Лекари от Спешна помощ готвят протести заради лансираните идеи за реформи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
1



Лекарите от Спешна помощ се готвят за протестни действия срещу обединяването на техните центрове и областните болници. Това обяви д-р Анелия Маждракова от столичния Център за спешна медицинска помощ. Те ще бъдат подкрепени и от Български лекарски съюз (БЛС), каза секретарят на организацията д-р Димитър Ленков.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов нахвърли идеите си за реформа на Спешната помощ.  Обяви, че вече текат консултации с директорите на по-големите болници и всички били съгласни, че Спешната помощ трябва да премине към областните центрове.

Премиерът каза, че около 1200-1300 души от администрацията на Спешната помощ ще бъдат освободени, защото това са "паразитни структури", който се "дублират навсякъде". Борисов обеща, че спестените средства от съкращаването им ще бъдат разпределени за удвояването заплатите на лекарите в Спешната помощ.

Лекарите, които работят в Спешната помощ, обаче не са съгласни с реформата. В събота, на конференция в Пловдив, представители на 23 от общо 28 областни центрове за спешна медицинска помощ са взели решение да протестират срещу предложението за преминаване на Спешната помощ към областните центрове.

В отворено писмо те посочват опасенията си. Основното е, че областните центрове са "търговски дружества със смесено участие и няма средства, с които държавата да ги убеди да разходват само за спешност предоставените им пари".

"Не вярваме, че държавата ще продължи да дава пари за спешна помощ както досега и най-вероятно ще трябва болниците да плащат за оказаната спешна помощ, което ще доведе до натрупване на още по-големи техни дългове", аргументира се Маждракова. Според нея предвидените още 15 млн. лв. за спешна помощ за 2012 година няма да стигнат, ако се разпределят по областните болници.

Замисляната реформа дори ще внуши обслужването на пациентите, убедени са лекарите. Маждракова обясни, че болниците ще се съобразяват предимно с Търговския закон и изискванията на Здравната каса като ще задължат лекарите да приемат само здравноосигурени лица. А неосигурените в страната са около 2 млн. души, каза тя. Според нея това ще подчини здравеопазването на пазарната икономика, а лекарите ще са принудени да нарушават Хипократовата си клетва, връщайки пациенти без осигуровка.

От лекарския съюз заявиха, че съкращаването на администрацията също няма да увеличи заплатите на лекарите, както твърдят здравният министър и премиерът. От съюза посочиха, че цялата администрация на Спешна помощ се състои от 469 души, от които 212 са електротехници и монтьори за линейките. Останалите 267 души "дори и да се съкратят, няма как да се увеличат двойно заплатите на лекарите", допълни д-р Димитър Ленков.

Лекарите от спешната помощ ще изпратят отворено писмо с мотивите си до президента, премиера и Народното събрание и ако не получат "адекватен отговор", ще започнат протестни действия.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039896
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930