Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2011 14:33 - Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 703 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.11.2011 20:03


Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция на мястото на Георгиос Папандреу, предаде АФП.

Пападимос ще бъде начело на новото коалиционно правителство на националното единство в Гърция. Неговите задачи ще бъдат ратифицирането на новото споразумение за помощ от ЕС и провеждането на предсрочни избори.

Преговорите за формирането на новия кабинет продължиха четири дни.


Лукас Пападимос ще поеме премиерския пост на новото правителство на националното единство в Гърция. За това според гръцките медии са се договорили лидерите на трите политически партии в страната - Георгиос Папандреу на социалистическата ПАСОК, Андонис Самарас на Нова демокрация и Георгиос Карадзаферис - на ЛАОС на поредното съвещание при президента на страната Каролос Папуляс.

Гръцките политически лидери отново се събраха в четвъртък сутринта при президента Каролос Папуляс, за да се опитат да приключат споразумението за новото коалиционно правителство, което ще управлява страната до предсрочните избори през февруари, предаде Ройтерс. В срещата, която още не е приключила, участват досегашният премиер социалист Георгиос Папандреу, лидерът наконсервативната опозиция Андонис Самарас и крайно десният лидер Георгиос Карадзаферис.

По-късно в президентския дворец в Атина е пристигнал и бившият банкер Лукас Пападимос, което гръцките медии изтълкуваха като сигурен знак, че той е личността за премиерския пост на новото коалиционно гръцко правителство на националното единство.

От три дни текат консултаци между политическите партии, окачествявани от медиите като "оперета", "политически трилър" и "пазарлъци", за да бъде излъчен нов министър-председател на преходното коалиционно правителство, за което се споразумяха двете водещи сили - ПАСОК и Нова демокрация и което трябва да изпълни европейския антикризисен план и да доведе страната до избори.

Денят, в който Гърция направи още една крачка към икономическата бездна, мина странно и хаотично дори според гръцките стандарти, коментира Ройтерс вчерашните събития.

Агенцията съобщава, че премиерът Георгиос Папандреу и опозиционният лидер Андонис Самарас отново са обсъдили снощи възможността бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос да оглави новото коалиционно правителство, което трябва да спаси страната от банкрут. Ройтерс се позовава на правителствен служител, пожелал анонимност.

Пападемос се смяташе за фаворит за поста преди два дни, но после името му бе изместено от други. Последно в сряда вечер се твърдеше, че най-вероятно премиер ще е председателят на парламента Филипос Пецалникос.

Според Ройтерс снощи Папандреу е казал на Самарас, че приема условията, които Пападимос е поставил, за да стане премиер, и е приканил опозиционния лидер също да се свърже с бившия висш ръководител на ЕЦБ.

Пападемос е поискал двете основни политически партии да подпишат, че приемат спасителния план на еврозоната, както и по-гъвкав срок за правителството, което евентуално ще оглави - то да има повече време от стоте дни до 16 февруари, за когато са предвидени предсрочните избори. Пападимос иска още в новия кабинет да бъде представена и опозиционната Нова демокрация, която засега отказва да влезе в новото правителство.

Според гръцкия вестник "Та неа" се очаква Георгиос Папандреу да постави на масата за обсъждане едно сложно предложение, което ще включва две имена: на Лукас Пападимос за премиерския пост и на Евангелос Венизелос за вицепремиерския пост и финансов министър в новото преходно правителство на националното единство.

Ако има възражения от лидера на консервативната опозиция Андонис Самарас, предложението може да бъде променено и местата на двамата да бъдат разменени - Венизелос да поеме премиерския пост, а Лукас Пападимос да стане финансов министър.

В сряда в обръщение към нацията премиерът Георгиос Папандреу заяви, че новият премиер трябва да бъде личност, обединяваща нацията, и добави, че новото преходно правителство трябва да изпълни договореностите с европейските партньори и да продължи промените, започнати от неговия кабинет.

Нямам никакъв проблем с личностите за новия кабинет, отивам на днешното съвещание с готовност да приема всяко предложение, заяви лидерът на консерваторите Андонис Самарас. Говорителят на Нова демокрация Янис Михелакис каза, че на партията никога не е било правено предложение за Лукас Пападимос и че ако той бъде предложен, тя няма да каже "не".

Финансовият министър Евангелос Венизелос опроверга слуховете, че консултациите били зациклили около името на Лукас Пападимос, като каза, че това са журналистически "балони" и "изопачаване на истината". Той припомни, че още през юни е предлагал Лукас Пападемос да поеме поста финансов министър.

Гърците и кредиторите на Гърция от три дни с все по-голям ужас наблюдават как гръцките партийни лидери спорят по намаляващия списък на кандидатите, които да застанат начело на кабинет на националното единство, отбелязва Ройтерс. Бившият финансов министър Стефанос Манос упрекна Папандреу и Самарас, че с държанието си вредят на бъдещето на Гърция в еврозоната, рискуват страната евентуално да се върне към националната си валута.

"На европейците им е писнало от нас. Папандреу и Самарас не разбират, че те ще престанат да ни дават пари и ние ще се върнем към драхмата. Те ще ни унищожат. Тези проблеми изискватвземане на решения. Те не могат да решат нищо и се карат катокуче и котка", каза Манос.

Изборът на новия министър-председател на Гърция придоби характер на оперета след непрестанни обрати и отмятания на правителство и консервативна опозиция, които подлагат на жестоко изпитание търпимостта на обществото, безмълвно наблюдаващо всички задкулисни игри, довели страната до сегашното безизходно положение, пише "Та неа".


Кой е Пападимос

64-годишният Лукас Пападимос е бивш управител на централната банка на Гърция (1994-2002 г.) и вицепрезидент на Европейската централна банка (2002-2010 г.). Именно той повежда страната към еврозоната преди близо десетилетие, а сега за втори път ще трябва да я върне към този курс. По време на неговото управление Гърция успява да постигне икономически ръстове, които са доста по-големи от тези на Франция и Германия, отбелязва Bloomberg.

Пападимос има бакалавърска степен по физика и магистърска по електроинженерство, както и докторска степен по икономика. Дипломите му са от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, Масачузетс. Той получава докторската си степен през 1977 г., година след сегашния председател на ЕЦБ Марио Драги.

От 1975 до 1984 г. Пападимос е преподавал в Колумбийския университет в Ню Йорк, а от 1988 до 1993 г. – в университета в Атина. Всъщност премиерският пост ще провали "бъдещите му творчески планове" му да се занимава с преподавателска дейност. През пролетния семестър Пападимос е трябвало да проведе курс пред студенти, посветен на глобалната криза.

Другите за него

Икономически експерт, на който може да се вярва, но не и политик. Временно решение, което е удачно. В този дух са повечето странични коментари за Пападимос.

Reuters го описва като "сив и нехаризматичен на фона на шарения и хаотичен свят на гръцката политика". В същото време той има репутация на човек, който може да запази спокойствие във времена, когато нацията има крещяща нужда от някаква стабилност, коментира агенцията.

"Той несъмнено е човек, който може да определя политически курсове. Той никога не е бил въвличан в политиката. Той знае какво трябва да прави", казва Танос Папасавас, ръководител на валутното управление на Investec Asset Management в Лондон.

"Това е добро развитие за пазарите. Новото правителство, което ще има голяма подкрепа в парламента, се очаква да веднага да приложи спасителните мерки и икономическите политики, приети на 26-27 октомври. Новият премиер е добре познат на международно ниво и е смятан за човека, който може да възстанови доверието на финансовите партньори и страните в еврозоната," казва Платон Монокрусос, икономист в EFG Eurobank.

"Той е лидер, който може временно да преведе Гърция през трудните й времена, но имайте предвид, че той не е политик", казва Спирос Економидис, старши преподавател в London School of Economics пред Bloomberg.

"Той е талантлив и разумен банкер", казва Фредрик Ериксон, управител на европейския център за международна политикономика в Брюксел.

Първи коментари

"Гръцката икономика е изправена пред сериозни проблеми. Няма да е лесно, но съм убеден, че те ще бъдат разрешени", бе един от първите коментари на новия гръцки премиер Лукас Пападимос. Той акцентира на това, че страната е на критичен кръстопът, като визира избора дали да подкрепи или не спасителният план, който й предлагат лидерите на ЕС и МФВ. "Изборът, който се прави сега, ще бъде решителен за гръцкия народ", казва Пападимос.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000214
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031