Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 08:51 - Берлускони подаде оставка. Рим ликува
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
2



Италианският премиер Силвио Берлускони подаде оставка в събота вечерта и постави край на една от най-изпълнените със скандали епохи в съвременната италианска политика. При обявяването на новината хиляди ликуващи хора се събраха в центъра на Рим.

След като 17 години медийният милиардер доминираше италианската политическа сцена, сега си тръгна сред освирквания, които напомниха за подобни сцени при оставката на Бетино Кракси през 1993г.

Най-дълго служилият италиански премиер беше превърнал политиката в зрелище, умееше да обещава, но не толкова да изпълнява, и изглеждаше непотопяем сред серия скандали, които в друга страна бързо биха ликвидирали кариерата на който и да е политик.

Във вторник Берлускони не успя да задържи съдбоносното за него мнозинство в долната камара на парламента и обеща да се оттегли, щом Сенатът приеме реформите, за които настояват европейските партньори на Италия и инвеститорите. Това се случи в петък и днес премиерът връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано.

Очакава се бившият еврокомисар Марио Монти да получи мандат да състави нова администрация, която да се опита да удържи затъването на страната във финансовата криза, която вече изстреля на невъобразими доскоро нива лихвите по италианския дълг.

Повече от хиляда души се събраха на площада пред президентската резиденция в двореца "Квиринале" и скандираха "Клоун, клоун, клоун" докато кортежът с премиера влизаше в комплекса, описва "Ройтерс". Сред празнична атмосфера хората пееха, танцуваха и отвориха бутилки с шампанско. Наблизо оркестър започна да свири хора "Алелуя" от "Месия" на Хендел.
Събралите се празнуваха толкова възторжено, че се наложи Берлускони да напусне през страничен вход, за да се върне в резиденцията си.

Скандирания "Оставка, оставка, оставка" имаше и пред тази резиденция и парламента, а няколко преминаващи министри бяха освиркани.

"Това дълбоко ме натъжава", казал Берлускони на съветниците си според агенция АНСА.

От президентството съобщиха, че Наполитано ще започне консултации с политическите лидери в неделя в 6 часа сутринта. Формалното връчване на мандат на Монти е очаквано за неделя вечерта. Целта е да има повече яснота за бъдещото правителство преди пазарите да започнат търговия в понеделник.

В края на седмицата лихвите по 10-годишните дългови облигации на третата по големина икономика на еврозоната достигнаха 7.6% - ниво, на което страни като Ирландия, Португалия и Гърция бяха принудени да спрат да търсят пари от свободния пазар и да поискат международна помощ.

Шансовете на Марио Монти да стане следващият премиер се увеличиха в сряда, когато президентът го провъзгласи за пожизнен сенатор - изключително висока чест в Италия. Очаква се той да събере кабинет от технократи, който да изтегли страната от кризата.

Понеже следващите редовни избори трябва да са през 2013г., този екип ще има около 18 месеца да прокара болезнени, но неизбежни, реформи. За това обаче му трябва мнозинство в парламента и ако не го получи, правителството може да се разпадне преди да се е захванало с работа.

Пазарите харесват Монти и след новината, че той ще е най-вероятният министър-председател лихвите по дълга паднаха под прага от 7%. Партията на Берлускони обаче изглежда разделена в оценките си за него. Двамата се срещнаха преди вота в Сената, вероятно за да се договорят отиващата си администрация да не пречи на бързото предаване на властта.

Мнозина депутати от управлявалата до тази вечер партия не приемат Монти, който по принцип е външно лице за политиката в Италия. Северната лига - коалиционен партньор на Берлускони, заяви, че ще мине в опозиция, а това засилва опасността бъдещото правителство да не получи мнозинство в парламента и да прокарва реформи.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031