Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2011 13:19 - Борисов: В България е лесно да се създадат картели
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
1



България е малък пазар и много лесно могат да бъдат създадени монополи и картели, дори и между много големи вериги - главно на храни и горива. Важно е обаче да не се допускат и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да реагира своевременно, за да се предпазят българските потребители и производители. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, пред участниците във форум "Тенденции и предизвикателства в политиката по конкуренция", организиран от антимонополното ведомството по повод Деня на конкуренцията, съобщи ДНЕВНИК.

В началото на октомври КЗК обяви, че ще разследва четирите най-големи доставчика на горива на пазара на дребно - "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България". Тогава стана ясно и че започва проверка дали "Лукойл България" злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Антимонополният орган проверява за картел и шест големи търговски вериги. 

Борисов каза тази сутрин и че България се нуждае от силна Комисия за защита на конкуренцията, а на председателя й Петко Николов, който е избран от предишното мнозинство в парламента, "ние сме му потвърдили мандата, така че той се радва на комфорт при вземане на решение".

Премиерът коментира и че географското положение на страната до държави, които не са в ЕС, и в частност до Турция, където се влагат от държавата огромни дотации в производството на селскостопанска продукция, прави България слабо конкурентна.




КЗК проучва доказателства срещу четири фирми за картел при горивата, пише електронното издание МЕДИАПУЛ

Комисията за защита на конкуренцията има доказателства срещу четири фирми за картелни договорки на пазара на горивата, но данните все още се проучват, съпоставят и се събират допълнителни доказателства, преди да бъде вкаран случаят в съда. Това съобщи пред журналисти Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която във вторник отбеляза 20 години от създаването си.

В началото на август антимонополният орган започна разследване срещу "Лукойл" за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива и тайни договорки за цените с останалите доставчици на горива. Проучването започна след редица граждански протести срещу високите и почти еднакви цени на бензина и дизела на българския пазар.

"Още сме на етап събиране, проучване и съпоставяне на доказателствата за наличие на картелни споразумения на пазара на горивата, защото следва да гарантираме на страните честен процес и да се знае за какво точно е обвинението, на базата на какви доказателства и доколко те са проучени, за да се избегне всякаква форма на субективизъм от страна на КЗК", каза Николов.

Той отказа да коментира доказателствата срещу четирите фирми с мотива, че така ще наруши закона, "но когато за нас няма никакво съмнение в тях, ще излезем със становище". Шефът на антитръстовата комисия не пожела да се ангажира със срок за приключване на разследването , посочвайки че доказателствата са косвени и затова по-трудно се установяват картелните договорки. Уличените фирми обаче съдействали на проверката.

"Силно се надявам, че ще имаме успех, но аз не мога да си позволя да вкарам в съда дело, по което доказателствата са на ръба 50:50", каза Николов.

По повод обявеното от КЗК също през август започнало проучване на пазарите на издаване и разпространение на печатни издания на територията на страната, Николов каза, че "когато установим поне едно доказателство за нарушаване на закона при медийния пазар, ще започнем разследване".

Преди това на конференция, посветена на 20-годишнината от създаването на КЗК, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че има големи очаквания от работата на комисията. "Николов е избран от предишното мнозинство в парламента, ние сме му потвърдили мандата, така че той се радва на комфорт при вземане решението", допълни министър-председателят.

"България е малък пазар и лесно могат да се създадат картели и монополи особено между големи търговски вериги на храни и горива", каза Борисов и допълни, че с генералния директор на дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия Александър Италианер е обсъдил ролята на Брюксел в засилване на конкуренцията на европейския пазар.

Самият Италианер коментира пред журналисти, че въпросът с проучването за картели при храните и горива е валиден не само за България, но и за почти всички страни от Европейския съюз.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995307
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031