Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 08:52 - Пожар в Пирин на рекордните 2700 метра
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
2



За първи път избухна пожар на рекордните 2700 м надморска височина в Пирин. Вчера към 12,40 ч туристи подали сигнал на тел. 112, че гори район по югозападните склонове на връх Каймакчал в северния дял на планината. Огънят е в резервата “Юлен” в границите на НП “Пирин”.

Малко по-късно друг турист, слизащ от Вихрен, се е обадил на Планинската спасителна служба, че над хижа “Демяница” се виждат пламъци и дим.

Веднага е сформиран кризисен щаб начело с кмета на Банско Георги Икономов. “Изпратихме четирима души до мястото - пожарникари и служители на парка, за да свалят координатите с GPS. До там обаче се стига след близо 3 часа пеша от хижата. Към 16,30 ч те бяха там и ни подадоха информация, че засегнатата площ е около 100 дка. Групата се връща, защото започва да се стъмва”, каза Икономов.

На територията на резервата “Юлен” са установени над 600 вида растения, от които 44 са включени в Червената книга на България. Има видове, които са съществували още по време на ледниковия период - черен емпетрум и разпростряна сибалдия.

Горят сухи храсти и гъст клек по върха. Клекът е силно смолист, което улеснява разпалването и поддържането на огъня. До мястото пожарни коли не могат да достигнат. Единственият вариант е гасене по въздух.

“Хеликоптер на нашата фирма “Юлен” ще гаси пожара утре, защото вече се стъмни. Вечерта обаче машината ще е в Банско, за да излети рано сутринта. Купихме хеликоптера К32 преди половин година. С него поставяхме противолавинни съоръжения, но няма проблем да се ползва и за гасене на пожари”, каза маркетинг директорът на концесионера на ски зоната Иван Обрейков.

По-късно снощи кризисният щаб бе ситуиран в хижа “Демяница” заедно с десетки пожарникари, горски и доброволци, които тази сутрин ще се включат в гасенето. По права линия огънят е на около 600 м от хижата. “Сега нямаме туристи, така че опасност за хора няма. Молим се да не задуха вятър, защото пламъците бързо ще стигнат до хижата”, каза хижарят Георги Гемков

“В района има диви кози, мечки, катерици, кълвачи и др. защитени животни. Засега не сме забелязали някакво придвижване на животни. Димът обаче е много гъст, по високите части се виждат пламъци”, допълни той.

Все още няма никаква яснота за причината за пожара, но се предполага, че е човешка небрежност. “Или хвърлен фас от турист, или запален и недоизгасен огън”, смятат специалистите.

Пожарът ще бъде гасен с вода от изкуственото езеро, ползвано от оръдията за сняг с ски зоната. В района има и други малки езера, но те са замръзнали. Изкуственото езеро се зарежда чрез помпи с вода от р. Демяница, а специални съоръжения на дъното не позволяват да замръзне.

Кризисният щаб, в който влизат пожарникари, полицаи, горски, служители на НП “Пирин”, до късно снощи подготвяше планове за гасенето днес. Кметът бе в непрекъсната връзка с министър Цветан Цветанов и шефа на пожарната Николай Николов. Доброволци от Банско също са готови да се включат в гасенето.

През нощта няма да се рискува да се пращат дежурни на мястото, защото районът е много стръмен и опасен. Ще се разчита и на евентуална слана и по-висока влажност на въздуха през нощта, които да попречат на разрастването на огъня.

“Протестират на жълтите павета, защо сега не отидат да видят как се гаси. Когато стана страшно, местните сме първите, които тичаме да помагаме за опазване на планината", коментираха банскалии факта, че до късно вчера в кризисния щаб не се бяха обадили природозащитници. /24 часа



Тагове:   Пирин,   резерват,   Банско,   пожар,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997677
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031