Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 13:16 - Още за стачката в БДЖ: първи стъпки за преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На шестия ден от стачката в БДЖ стана ясно, че преговори между синдикатите и ръководството на компанията най-сетне ще има. Срещата е насрочена за сряда в 14 ч., потвърдиха и двете страни.

Розен Зарков от КТ “Подкрепа” каза пред БНР, че не очаква нищо от насрочения за утре разговор. Искаме подписване на Колективен трудов договор и изпълнение но стачното споразумение от март тази година, каза Зарков.

Владимир Владимиров, шеф на директорския борд в БДЖ каза от своя страна, че може и да се постигне разбирателство със синдикатите, но ръководството няма да отстъпи от набелязаните мерки за икономии – съкращения, спиране на влакове и увеличение на цените на билетите.

Междувременно организаторите на протеста в БДЖ обвиниха за пореден път ръководството в локаут на стачката. Причината е заповед от понеделник, с която се спират 30 влака от 29 ноември до 10 декември.

Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ обясни, че това е локаут по смисъла на закона за уреждане на колективните трудови спорове. Според чл. 20 от този закон на работодателя му е забранено да преустановява дори част от дейността на предприятието с цел предотвратяване или спиране на стачка. Мениджърите не могат нито да преустановяват дейност, нито да съкращават работници при обявена и провеждаща се стачка, каза Никифоров.

"Какво правят тези хора? Намаляват 30 влака и непрекъснато връчват заповеди за напускане. Има ли закони в България и кой е по-голям от закона?", попита Никифоров. Той заяви, че ще се сезират европейските институции и българския съд, защото според него това, което се извършва е безобразие.

Според ръководството на БДЖ обаче стачката е незаконна и затова не се съобразява с нея. В понеделник "БДЖ Товарни превози" внесе иск в съда срещу 10 свои служители, организирали стачката и поиска обявяване на протеста за незаконен. Синдикатите коментираха, че този ход е само заплаха.

"Ако те мислеха, че стачката е незаконна, бъдете сигурни, че щяха да я внесат в съда, преди да започнем. Да бяха го внесли още на 7-ми, когато я обявихме", посочи Петър Бунев от КНСБ.

Няколко десетки протестиращи в поредния ден на стачката се събраха на централна гара София През изминалите 5 дни влаковете спираха да се движат в интервала между 8 ч. и 16 ч.

За шести ден над 80% от железничарите, които днес са на смяна стачкуват, съобщиха от обединения стачен комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

От общо 131 влака по разписание в цялата страна към 10.30 часа, които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 96, 8 влака са отменени, а за 19 влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979990
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031